Així, Son Reus passarà de tractar, a part de les 400.000 tones de residus de les Illes, 100.000 de l'exterior, que serviran per obtenir uns ingressos addicionals i així evitar que la taxa del fems s'incrementi, com a mínim, l'any que ve.
Soler, que evità emprar en tot moment la paraula "fems", assegurà que "el combustible de fora" servirà per congelar, per ara, la taxa. La consellera insular explicà que, de moment, continuaran sent els ajuntaments els que cobran les taxes de fems, perquè "jurídicament és impossible" que ho pugui fer directament el Consell l'any vinent.
Amb relació a la nova tarifa sobre el tractament de fracció orgànica que es fa a Son Reus i que fins ara no tenia cost per als municipis que se'n beneficien, Soler assegurà que, "encara que s'aprovi l'esmena que així ho preveu, m'he compromès amb els batles a donar-hi dues voltes". Si la nova regulació tira endavant, els municipis que fan el porta per porta i la recollida selectiva, en què també s'inclouen els residus orgànics, es veurien penalitzats per reciclar.
Segons el batle d'Algaida, Francesc Miralles (PSIB), el fet d'importar fems per solucionar la situació financera de la concessionària Tirme és una "solució puntual" i el que realment caldria és "estudiar a fons"la relació contractual entre l'empresa i el Consell.
Pel primer edil d'Algaida, és una "incongruència" que a alguns municipis s'hagi promocionat el reciclatge "i ara, per fer viable el sistema, requerim portar residus de fora". Segons el socialista, "a les Illes vivim del turisme i del paisatge i això no hi ajuda, perquè el missatge que s'envia a l'exterior és distorsionat". Afegí que dir que "Mallorca incinera no és una bona targeta de visita" quan paral·lelament s'intenta vendre la imatge de platges paradisíaques com el Trenc.
De la seva banda, el batle de Binissalem, Jeroni Salom (PP), defensà que amb l'arribada de fems de la resta d'Europa "evitarem que la taxa d'escombraries s'incrementi entre un 40-50%". A més apuntà que "hem de ser valents i apostar per aquesta alternativa". Sobre si hauran de pagar més els municipis que duguin residus orgànics a Son Reus, Salom sentencià que "la taxa d'orgànic el 2013 no s'aplicarà".
La modificació de la llei també permetrà canviar el Pla de residus i es donarà definitivament cobertura legal a la incineració a Son Reus de fems d'origen animal.
Així mateix, es bonificaran a partir d'ara els enderrocs que provinguin de les administracions i es permetrà l'ús d'escòries procedents de la incineradora per restaurar espais mediambientalment degradats. Està prevista que la nova normativa de residus estigui aprovada a final d'enguany per poder-se aplicar plenament el 2013.
El GOB considera "surrealista" importar deixalles per incinerar
El grup ecologista GOB considera "surrealista" la intenció del Consell d'importar residus per a la incineració a Mallorca i insta l'Administració a treballar per aconseguir el "residu zero", una alternativa per a l'aplicació de la qual només cal "voluntat política".
"Intentar vendre com a positiva la importació de residus per amortitzar una infraestructura que es va fer sense tenir-ne necessitat i que es paga amb doblers públics és indignant", explicaren. Afegiren que "parlar de combustible en comptes de parlar del que és, escombraries, és un insult a la societat", va indicar ahir el GOB en un comunicat.
El grup aposta per altres alternatives per reduir la producció de residus i, per això, impulsa uns mòduls formatius gratuïts dirigits a empreses que s'emmarquen en el projecte "Empreses cap al residu zero", que consisteix a crear una xarxa de companyies a Catalunya i a les Balears que fomenti el desenvolupament de polítiques i pràctiques de "residu i emissió zero" en els processos productius, com també aplicar pràctiques respectuoses amb l'entorn des del productor. Per crear la xarxa, el GOB ha elaborat un mòdul formatiu de 5 hores dirigit a treballadors d'empreses de diferents sectors amb l'objectiu de transmetre la necessitat d'impulsar mesures encaminades a reduir l'impacte mediambiental de les seves activitats.
11 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
REFERÈNDUM JAAAA, collons!
I jo que havia llegit que això des fems d'Itàlia tenia molt que veure amb sa Camorra napolitana!!!
Has de tenir sa cara molt dura per esser consellera de medi-ambient i anar a cercar fems i pol.lució. Es que pensen amb el cul.
No son suficients ses merdetes que deixen els estrangers als hotels, com per anar a cercar les dels estrangers que no venen a mallorca a estiuejar. voliem merda! tassa i mitja.... no si ja ho m'ho ensumava que aquest pp i en bauçà fan moooooolta pudor! I+D per un ppero balear equival a: Immundicia + Desperdicios
És de locos! Com és possible importar els residus essent una illa tan petita i turística? No quedarà res que valgui la pena en aquesta terra. Tot ho espenyen o ho embruten. N'estic farta d'aquesta gentussa que ens governa sense estimar-nos gens ni mica. Tendrem l'aire contaminat i quan anem a que ens curin no hi haurà servei. Se'n riuen de noltros a la nostra cara!
Cadascú el seu paper: noltros ens em convertit en l'abocador d'Europa. Que no és de guapo això! I quan el farem servir per a incinerar qualcú del Consulat de Mar i la resta de sequaces?
Es inadmissible que perque una empresa hagui tenir guanys TIRME els altres haguem de respirar aixó.............. Hi ha moltta gent que ens visita que es molt sensible a aquests temes i que deixarà de visitar. Aquestes decicions tant importants no les poden prende un parell de persones........ REFERÈNDUM JA!!!
Que bons al.lots, que mos estimen de molt aquests servidors del poder. Ens congelaran i tot, la taxa, idò. REFERÈNDUM!!!
Que li duguin a ca seva
Decisió molt encertada. Aquest estiu han vingut "massa"turistes. Cal ser creatius i lluitar per convertir Mallorca en un femer i aconseguir poc a poc un turisme "sostenible i de luxe". Encare hi som a temps per sol.licitar el femer del residus nuclears? lluitaria amb força per aconseguir-ho.