Jaume Font i Josep Melià han felicitat Toni Pastor per la seva decisió de votar a favor del català. | J. Torres.

TW
226

La primera crisi de consideració dins l'àmplia majoria absoluta del PP balear esclatà ahir en un tens ple del Parlament. El diputat i batle de Manacor, Antoni Pastor, es desmarcà dels populars i no acatà la disciplina de vot a fi de defensar la llengua pròpia.

Fou en la votació de les esmenes a la totalitat presentades per l'oposició contra la reforma de la Llei de funció pública, la llei que farà que el català deixi de ser necessari per accedir a l'Administració, la que rebaixa la Llei de normalització lingüística, la que farà que la llengua pròpia deixi de ser d'ús preferent per als funcionaris. Tots els diputats del PP, excepte Pastor, votaren en contra de les esmenes, que foren rebutjades. El de Manacor, en canvi, votà amb l'esquerra a favor de l'esmena del PSM, que demanava la retirada del projecte de llei, i s'abstingué en la del PSIB, que plantejava un text alternatiu.

La seva decisió dibuixa un marcador inusual, amb un puntet verd o groc discordant dins la marea dels punts vermells, en contra, de la majoria popular. Pastor, que no intervingué en el ple, es convertí en el protagonista principal i fou objecte de totes les mirades. En acabar el debat, justificà la seva posició. "M'he decantat per continuar defensant allò que sempre he defensat: la llengua pròpia", afirmà el de Manacor als passadissos del Parlament.

"Era una situació límit", digué per justificar el sentit del seu vot. I aclarí que, tot i estar en desacord amb el fet que el català deixi de ser un requisit per accedir a l'Administració pública, allò que justifica el seu vot és que la reforma modifiqui la Llei de normalització lingüística, aprovada per consens l'any 1986. En aquest sentit, recordà que el programa del PP no deia res de modificar aquesta llei i que només ho digué una vegada en campanya José Ramón Bauzá i després ho rectificà al·legant que havia confós la llei amb el Decret de Mínims.

Camí equivocat

El diputat no escatimà crítiques contra el Govern del seu partit. Afirmà que agafa "el camí equivocat" de "dividir la societat" per qüestions lingüístiques, quan allò que hauria de fer és cohesionar-la i quan no hi havia cap problema social al voltant d'aquesta qüestió.

Notícies relacionades

"Avui -per ahir- es romp el consens de l'any 1986, que havia donat pau lingüística i estabilitat social, i es fa de la pitjor manera possible", afirmà. "Des d'un Govern es pot optar per prestigiar la llengua o per desprestigiar-la, i avui s'opta per desprestigiar-la i per dividir la societat. Això no s'havia fet mai", denuncià. I recalcà que les qüestions lingüístiques "estan per sobre de les ideologies i dels partits" perquè "donen cohesió social i tranquil·litat".

El diputat, però, apuntà també que la llei encara no s'ha aprovat, que queda tramitació parlamentària, i considerà "possible" que es pugui arribar a un consens en aquest mes que queda. Si fos així s'hi sumaria, avançà.

El seu futur immediat és ara en mans del PP. Ahir, assegurà estar "preparat" per a qualsevol "conseqüència" i afegí que se n'anava "tranquil" a ca seva, més que si hagués votat amb la resta de diputats del PP. "M'estranyaria que el meu partit, per defensar una llei que va aprovar el meu partit, que va aprovar un president meu, per defensar una llei que aprovaren 59 diputats, em pogués expulsar, però si això és el PP...", afirmà, referint-se a la Llei de normalització, que rebé el vistiplau per unanimitat l'any 1986, sent president Gabriel Cañellas.

Val a dir que el desmarcament de Pastor i la seva possible expulsió no fa perillar la majoria absoluta del PP, la més àmplia d'un partit a les Balears, amb 35 diputats, cinc més dels necessaris.

Pastor, visiblement seriós durant tot el ple, no aplaudí cap intervenció dels populars i just somrigué quan el diputat d'aquest grup Fernando Rubio féu una referència a mossèn Alcover, manacorí com ell. Rubio llançà diversos missatges al batle de Manacor, que no serviren per modificar la seva decisió. Afirmà que el PP no ha enganat ningú, ni els ciutadans ni els qui es presentaren amb les seves sigles. I fins i tot definí el seu partit de regionalista integrador. No convencé Pastor.

Ahir, el de Manacor ja va deixar entreveure que, decideixi el que decideixi el PP, no té intenció de deixar l'acta de diputat. Més d'un el situa fora del PP, com a diputat no adscrit, després de l'estiu. I si aquest fos el desenllaç, els presidents de la Lliga i de Convergència, Jaume Font i Pep Melià, l'esperen amb els braços oberts en el seu projecte de centre regionalista. Ambdós acudiren com a espectadors al ple i destacaren la "valentia" i "dignitat" del de Manacor. Recordaren que tothom que sigui moderat i que estimi Balears té cabuda al seu projecte polític.

Rotger no és Pastor
"No m'he sentit sol", apuntà el batle, qui assegurà no tenir cap problema amb la resta de diputats del PP. El cert, però, és que la seva decisió deixa, de retruc, en evidència l'altre diputat del PP a qui s'ha penjat històricament l'etiqueta de regionalista, el president del Parlament, Pere Rotger. Per si algú no s'havia fixat en Rotger, la portaveu dels socialistes, Francina Armengol, s'encarregà de posar-li els focus quan tancà la intervenció amb una frase seva pronunciada en un discurs del Dia de Balears en què defensà la llengua pròpia. "No som el que deim, som el que feim", li entimà. Ahir Rotger votà per permetre la llei que farà innecessari el català per fer feina a la funció pública. Després de la votació, el desenllaç d'una crisi latent ja s'ha iniciat. Potser en la pròxima votació del Parlament, la que servirà per aprovar aquesta polèmica llei, Pastor ja no serà diputat del PP.