Antoni Pastor, en el darrer ple del Parlament, darrere la imatge desdibuixada de Bauzá. | G.M.

TW
43

El Parlament té reservat per avui, el darrer ple ordinari del curs, un dels plats forts de la majoria popular: la reforma de la Llei de funció pública, que farà que el català deixi de ser necessari per accedir a l'Administració. La norma suposa un punt d'inflexió, una passa enrere en la política de normalització lingüística que s'ha desenvolupat des de 1986. Per primer pic, l'Administració llança el missatge que el català no és necessari. El resultat de la votació ja es pot aventurar: el PP té una àmplia majoria absoluta. I l'única incògnita és què votarà el diputat i batle de Manacor, Antoni Pastor, l'únic parlamentari popular que s'ha posicionat en contra de la reforma que impulsa el Govern de José Ramón Bauzá. La rebaixa del català pot deixar el PP amb un diputat manco.

En realitat, el que avui se sotmet a votació no és encara la llei, sinó les esmenes a la totalitat que ha fet l'oposició. PSM-IV-E demana la devolució del text i el PSIB en presenta un d'alternatiu que és la Llei de funció pública del Pacte, que no s'arribà a aprovar. Ambdues esmenes seran rebutjades per la majoria popular i, per tant, el projecte podrà prosseguir la seva tramitació per ser aprovat per un ple extraordinari d'aquí a un mes.

La reforma suposarà que la llengua pròpia deixi de ser un requisit per fer feina a l'Administració i passi a ser només un mèrit. Tot i que es preveuen excepcions per a llocs de feina d'atenció al públic, es podria donar el cas que no quedàs plenament garantit el dret de ser atès en la llengua pròpia. La modificació també canvia vuit articles de la Llei de normalització lingüística de 1986 i comportarà que la llengua catalana deixi de ser la d'ús preferent per l'Administració. A més, permetrà castellanitzar els topònims.

Notícies relacionades

La iniciativa dels populars ha aixecat oposició social, generarà 12.189 al·legacions (gairebé totes refusades) i ha provocat manifestacions de rebuig als carrers, alguna de multitudinària.

El batle manacorí, Antoni Pastor, ha estat una de les poques cares visibles del PPque s'ha oposat a la reforma. Pastor va demanar per carta al seu president, José Ramón Bauzá, que permetés la llibertat de vot en aquesta iniciativa. I el PP no només no la hi ha atorgada sinó que, fins i tot, ha deixat la porta oberta a expulsar-lo si romp la disciplina de partit.

Pastor ha deixat entreveure que podria votar en contra de la llei. Ahir, evità avançar el sentit del seu vot. Si votàs diferent del seu grup, el PP de Bauzá quedaria amb un diputat manco en la votació, però mantindria la majoria absoluta. I si el PP l'expulsàs, el grup majoritari podria perdre un diputat per a tota la legislatura, però no la majoria absoluta.

Tot això es començarà a resoldre en una votació en què els diputats no estaran sols. L'Obra Cultural hi ha convocat personalitats sensibles a la llengua, com l'expresident Cristòfol Soler i la rectora de la UIB, Montserrat Casas. El PP també ha mobilitzat les seves juntes locals, tot i que ahir posà emperons als seus regidors de Manacor que volien anar al ple.