Bosch, Pastor, Gómez i el president Bauzá, en una fotografia de la sessió plenària del Parlament dimarts passat. | P. Bota

TW
103

La pròxima batalla en la defensa del català tindrà lloc dimarts al Parlament, però es farà amb un públic d'excepció. L'Obra Cultural Balear hi ha convidat més de mig centenar de personalitats sensibles pel que fa al català, com l'expresident Cristòfol Soler i la rectora de la UIB, Montserrat Casas.

Demà passat al Parlament s'han de votar les esmenes a la totalitat a la modificació de la Llei de funció pública, que farà que saber català deixi de ser un requisit per arribar a ser funcionari. Si s'aprova, com tot apunta que passarà, saber la llengua pròpia de les Illes Balears serà just un mèrit. El PP té prou diputats per imposar el canvi legal, però l'OCB pretén mobilitzar la societat civil per recordar als parlamentaris que aquesta mesura té una forta oposició entre els ciutadans de les Illes Balears. Per aconseguir-ho, ha fet una crida a més de mig centenar d'intel·lectuals, polítics i personalitats conegudes, convidant-les a anar dimarts al ple.

Tant el PSIB com la coalició PSM-IV-E reclamen en les seves esmenes a la totalitat que es retiri la reforma de la llei. Quan es rebutgin, la norma es continuarà tramitant. Tot i que encara no s'haurà aprovat de manera definitiva, la votació de dimarts donarà el sus al pas del canvi legal per les comissions i al ple final, on, finalment, tot indica que s'hauria d'acabar aprovant.

Notícies relacionades

El canvi legal implica el trencament del consens lingüístic que hi ha hagut a l'Arxipèlag durant els darrers 25 anys. Cal recordar que la modificació de la Llei de funció pública inclou refer diversos articles de la Llei de normalització lingüística, aprovada el 1986 per unanimitat i, a més, que el català deixi de ser l'idioma d'ús preferent a l'Administració.

El PP pretén mantenir la disciplina de vot en la votació amb l'argument que el canvi legal ja formava part del programa electoral amb el qual guanyaren la majoria absoluta en les darreres eleccions. Amb tot, hi ha discrepàncies dins el partit i no és clar que tothom respecti aquesta disciplina.

Dins i fora del PP tots els ulls miren el diputat popular i batle de Manacor, Antoni Pastor, que s'ha posicionat públicament en contra de la modificació de la Llei de funció pública que tramita el Govern de Bauzá però que podria no assistir al ple. A l'abril, va demanar al president que donàs llibertat de vot, en una carta, però no se'n va sortir. Si votàs contra la reforma, es podria enfrontar a un expedient per part de la formació o, fins i tot, a l'expulsió del PP.

Cal recordar que diverses protestes, com la vaga de fam de dos membres de Jubilats per Mallorca o la caminada de xeremiers d'Inca a Palma, reclamaven als diputats que votassin en contra d'aquesta modificació.