TW
0

La gerent de la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca, Inma de Benito, ha admès que està "molt preocupada" per la vaga de 24 hores convocada per UGT i CCOO al sector de l'hoteleria de Balears per al pròxim 20 de juliol, per l'"impacte" que, segons el seu parer, tindrà a les reserves d'última hora i el "deteriorament" que suposarà de la imatge de les Illes enmig de la temporada turística.

De Benito ha considerat "molt negativa" la decisió dels esmentats sindicats i ha fet una crida a la "responsabilitat" per continuar les negociacions, de cara a acordar un nou conveni col·lectiu "de consens".

"En la situació en la qual estam, hauríem de parlar de qualsevol cosa menys d'una vaga", ha remarcat, i ha advocat per reprendre la mesa de negociació per tractar els "punts de fricció" entre la patronal (que inclou hotelers, hoteleria, restauració i sales de festes) i els treballadors.

La gerent de la Federació Hotelera lamenta que UGT i CCOO "s'aixequin de les negociacions" durant la reunió celebrada ahir dijous, i ha criticat que la plataforma que van presentar ambdós sindicats per incorporar-la al conveni col·lectiu és "inadmissible", ja que "significa treballar menys i cobrar més".

Així, ha criticat que les centrals sindicals demanin "una reducció de la jornada laboral a 35 hores; un increment salarial del 2,9 per cent i un augment de les vacances i permisos remunerats". Per a De Benito, acceptar la totalitat o algun d'aquests punts "posaria en perill la viabilitat de moltes empreses hoteleres".

D'altra banda, ha explicat que el que ha proposat la patronal és una proposta, que recull tres conceptes que ja estan contemplats a la negociació col·lectiva que "els sindicats van firmar el 25 de gener i que són la flexibilitat laboral sense minvar en cap moment els drets dels treballadors; la jornada irregular i una moderació salarial".

Notícies relacionades

Per la seva banda, el responsable de la federació d'Hoteleria i Comerç d'UGT, Antonio Copete, censura que la patronal únicament ha ofert als sindicats una pujada salarial de dècimes, quan UGT i CCOO reclamen un increment del 2,9 per cent, i ha reprovat que els sindicats pretenen que els treballadors que estiguin de baixa laboral més de 20 dies cobraran el 60 per cent del seu salari.

Alhora, ha criticat que la patronal pretén aplicar als fixos discontinus "la jornada laboral que els vingui bé", de manera que podran cridar-los o prescindir-ne en qualsevol moment.

Per la seva part, la gerent de la patronal hotelera ha explicat que els tres esmentats punts "s'han d'aprofundir, i per això a les negociacions hi ha d'haver cessions per ambdues parts".

Combatre l'absentisme

No obstant això, ha defensat la mesura, segons la qual, en alguns casos, els treballadors que es trobin de baixa laboral cobrin un percentatge menor del seu salari, a fi de "combatre" d'aquesta manera l'absentisme laboral.

En aquest sentit, ha advocat per "eliminar alguns complements a algunes situacions d'incapacitat temporal, sempre que es donin una sèrie de condicions, encara que és un tema que perfectament podem parlar amb els sindicats, ja que ens hem quedat amb una mala interpretació".

Sobre la jornada laboral, assenyala la representant dels empresaris que la patronal l'únic que pretén és incorporar un Decret de 1995, que "mai s'ha pogut aplicar" i que permet "jornades especials en funció de la demanda", de manera que es podrà demanar els treballadors que modifiquin la seva jornada laboral "sempre amb uns límits, que són un màxim de nou hores treballades i un descans mínim de 10 hores".