En aquests moments, hi ha una cinquantena de centres adherits a la campanya d’“Enllaçats pel català”.

TW
86

La Conselleria d'Educació, Cultura i Universitats ha enviat una circular a tots els centres educatius públics i concertats en què "requereix als directors i directores" la retirada de "banderes o cartells", perquè es tracta d'una reivindicació amb un "rerefons polític".

El document, que està signat per la directora general de Planificació, Inspecció i Infraestructures Educatives, María de las Mercedes Celeste, comença recordant que "la senyera" col·locada en alguns centres educatius "no és cap de les banderes reconegudes com a símbol de les Illes Balears per l'Estatut d'Autonomia ni la bandera nacional".

Així respon l'Executiu popular mesos després de l'inici de la campanya "Enllaçats pel català", que anima a posar llaços amb la senyera a favor del català a l'escola i que ja té uns cinquanta centres adherits. Finalment, amb l'informe jurídic des de fa deu dies damunt la taula, la Conselleria d'Educació ja ha fet arribar aquesta ordre a molts centres escolars, que han reaccionat de diferents maneres: n'hi ha alguns que ja han llevat el llaç i d'altres que estan molests perquè els ha arribat la circular sense tenir cap llaç posat i ara han decidit penjar-lo.

La secretària d'Ensenyament Públic de l'STEI-i, M. Antònia Font, va valorar ahir que "l'Executiu vol efectuar una neteja de la consciència nacional, de la pròpia identitat i de la pertinença a una comunitat lingüística històricament arrelada en aquest territori". Afegí que "no és fent llevar els llaços que s'acabarà amb aquest compromís, ans el contrari".

Notícies relacionades

Segons Font, "es fa difícil per a un director o una directora haver d'anar contra una decisió que ha estat presa per un claustre o per un consell escolar". La secretària d'Ensenyament Públic es demana "què passarà a aquells centres que no volen llevar el llaç?". És per tot això que des de l'STEI-i exigeixen una reunió urgent amb Celeste per obrir "vies de diàleg" i evitar, per exemple, que es donin situacions tragicòmiques en què la Guàrdia Civil o la Policia Nacional hagin d'anar centre per centre a llevar els llaços.

Des del sindicat FE-CCOO, el portaveu, Toni Baos, apuntà que amb aquesta mesura el Govern actua de "manera impositiva, irresponsable i antipedagògica i provoca el contrari del que cerca la circular". Afegí que "la senyera o llaçada no és més que un símbol cultural que reflecteix el projecte lingüístic de cada centre que justament ha estat aprovat per aquella comunitat educativa democràticament i a travès del consell escolar".

El president de FAPA-Mallorca, Jaume Ribas, opinà que "valoram molt negativament que entrin a controlar aquests temes aprovats pels consells escolars". Ribas defensà que és el projecte lingüístic de cada centre aprovat per tota la comunitat educativa el que Educació qüestiona i que es tracta d'una "decisió purament política".

Els promotors d'"Enllaçats pel català", de moment, no volen entrar a valorar el document de la Conselleria i esperen poder donar una resposta legal a aquest text en els pròxims dies. Finalment, des la Conselleria d'Educació insistiren ahir que "no es permetrà que es faci política als centres educatius".