Costa i Rita reclamen a Bauzá que retorni al consens sobre la normalització lingüística. | Ferran Aguiló - J. Morey.

TW
9

El PSIB ha criticat avui que la modificació de l'avantprojecte de la Llei de Funció Pública "trenca la pau social i lingüística" i, per això, ha demanat la seva "retirada", ja que vulnera l'Estatut d'Autonomia, la Constitució Espanyola i l'Estatut Bàsic de l'Empleat Públic i, a més, no ha descartat acudir a la via judicial si fes falta perquè no s'aprovi.

En roda de premsa, la diputada socialista, Pilar Costa ha explicat que li semblen "lamentables" els arguments per fonamentar "aquesta barbaritat", del president del Govern, José Ramón Bauzá, del conseller d'Administracions Públiques, Simón Gornés i del conseller d'Educació i Cultura, Rafael Bosch, "els qui han insinuat que, respecte a la normalització lingüística, durant 25 anys no s'ha aplicat la legalitat".

Costa ha detallat que han presentat una proposició no de llei per a la retirada de l'avantprojecte, en estimar que aquest vulnera l'Estatut d'Autonomia, l'article 14 de la Constitució i els articles 54 i 56 de l'Estatut de l'Empleat Públic, que recullen la necessitat que els treballadors públics coneguin la llengua pròpia a les Comunitats que tinguin llengües cooficials.

A més, interpel·laran el conseller d'Educació i Cultura, perquè en el Ple del Parlament expliqui "quin és el model lingüístic de la Comunitat, perquè s'ha avançat que la pròxima reforma tindrà a veure amb l'educació".

A línia seguida, han demanat la compareixença del conseller d'Administracions Públiques, perquè expliqui el contingut de l'avantprojecte, així com les al·legacions que se li han presentat.

Notícies relacionades

"El Govern hauria de reflexionar"

A aquest efecte, Costa ha assenyalat que "el Govern hauria de reflexionar", per les milers d'al·legacions de ciutadans, d'entitats cíviques i d'Ajuntaments de tots els colors polítics.

Així, malgrat la seva "oposició frontal", Costa ha assegurat que ofereixen "diàleg per començar de nou", ja que la modificació de l'avantprojecte no es fa seguint el programa electoral del PP i es basa majoritàriament absoluta, obviant les peticions de la ciutadania.

"Si durant 25 anys la normalització lingüística no ha provocat cap fractura social, que no la provoqui ara perquè Bauzá és el primer president de les Balears que trenca el consens respecte a la normalització lingüística," ha afegit.

Per la seva part, la també diputada socialista, Cristina Rita ha dit que la proposta de modificació de l'avantprojecte "suposa un atac frontal contra l'arquitectura de la Comunitat" que es va configurar a l'empar de l'Estatut d'Autonomia i ha emfatitzat que s'ha realitzat sense "cap consens".

Rita ha qualificat la Llei de Funció Pública d'"involució política" i, a més, s'aprofita per modificar els topònims amb un interès partidista del conseller Gornés, que també és regidor de l'Ajuntament de Maó, ja que així s'introdueix la versió castellana en els topònims i se sotmet així a la pressió de diversos grups conservadors.