Menorca diu no a la política lingüística de Bauzá Uns 300 menorquins es concentraren ahir migdia a la plaça de la Catedral de Ciutadella per manifestar el seu desacord. | Josep Bagur
El coordinador de l'Obra Cultural Balear (OCB), Tomeu Martí, assegurà ahir que "nosaltres només hem calculat de moment les al·legacions que s'han generat a través de l'Obra però, un cop se sumin totes, ben segur que se superaran les 10.000". Ahir finalitzà el termini per presentar al·legacions a l'avantprojecte de modificació de la Llei de funció pública, que farà que el català sigui un mèrit, en comptes d'un requisit, per als funcionaris balears. Des de l'OCBse n'han aconseguides unes 6.000.
A les 6.000 al·legacions que calcula l'OCB,cal sumar-hi totes aquelles que han presentat per compte propi els ciutadans i altres entitats i associacions com Ciutadans per la Llengua, que ahir assegurava que 400 persones ja havien presentat l'escrit contra la proposta del Govern popular. A més, cal afegir-hi totes aquelles que en els pròxims dies arribaran a la Conselleria d'Administracions Públiques procedents de Menorca, Eivissa i Formentera. Des de la Conselleria explicaren que, tot i que el termini conclogué ahir, encara es torbarà uns quants dies a poder donar xifres oficials, ja que caldrà esperar que arribin totes les al·legacions registrades a diferents punts del territori.
Retirada immediata
Davant aquesta allau d'esmenes, que demostra "una mobilització ciutadana sense precedents a favor de la llengua pròpia", l'OCB demana al Govern Bauzá "la retirada de l'avantprojecte que, com ha quedat demostrat, no té el suport dels partits de l'oposició, d'una part molt important de la ciutadania i ni tan sols del PP en el seu conjunt", recordaren a través d'un comunicat.
L'entitat cita la carta enviada el 14 de desembre per la Conselleria a fi de justificar la posada en marxa d'un nou període d'al·legacions a l'avantprojecte de reforma de la Llei de funció pública. Segons la missiva, "a causa de l'entitat dels canvis produïts a conseqüència de diverses al·legacions presentades que demanaven incloure l'eliminació de l'acreditació del nivell de català com a requisit per a la provisió de llocs de treball i de la nova orientació que això implica, es considera necessari obrir un nou període d'audiència". Atenent la reacció social provocada pel nou avantprojecte, "sense precedents coneguts amb cap avantprojecte de llei", l'única resposta possible d'un Govern amb sensibilitat democràtica hauria de ser la retirada immediata, assegura l'OCB.
39 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
He parlat amb en Tomeu Martí no fa una hora i m´ha dit que ja anam per devers 5.000.000.000.000, al.legacions, minco manco.
Anau de glosses i foguerons i deixau els trolls penjats amb les seves històries de curt. Bon Sant Antoni! Salut i força! Visquen les Illes Balears com són i no forasteritzades!
Que no ens imposin el bilingüisme també en aquest fòrum: deixem sense respondre ni valorar els comentaris en espanyol. I si podem evitar de llegir-los, millor. Demostrem, amb fets, a gent com "coco", "Bartolomé", etc., que aquí el castellà no és útil ni necessari.
Joan M, muy magre o poco te adjunto esto: " Vamos a ver , no os dais cuenta queridos nacionalistas , que aquí no queremos ser catalanizados. Y seguís , seguís, y, habéis conseguido algo que no sea sembrar repudia a lo catalán... No veis que aquí hay otro carácter, que si el isleño opinara como vosotros ya haría tiempo que los partidos nacionalistas serian mayoría, y justamente eso no se ha dado nunca. Tiempo de reflexión." Si fueran tantos miles este foro estaría lleno de comentarios vuestros, sin embargo, siempre sois los 7 u 8 que firman, y a saber si doblando firmas. Piensalo.
curios,curios, a l´escola només es fan dues hores de castellà i tothom el sap.El català que segons alguns està imposat i predomina per tot.Moltissims no el saben.Com s´explica això?
Coco Això de quatre extremnistas és un argument bastant magre... la inmensa majoria dels mallorquins creim que un funcionari ha de conèixer les dues llengües i amb aquesta llei només es garantirà a la pràctica el coneixment del castellà. Amb polítiques com aquesta l'únic que es demostra són les ganes d'anorear la llengua del senyor Bauzá. Per sort els seus votants comencen a girar l'esquena al seu extremisme.
@Elisa, no només per fer oblidar els casos de corrupció sinó SOBRETOT els problemes reals que NO tenen solució fàcil -reconeguem-ho- i que són urgents. No ens hem d'excusar de no respondre als trolls, ja que és la resposta encertada. Els trolls no mereixen resposta. Són tòxics.
Joan S Bennàssar, A principi des segle XIV es independentistes bolivians començaren sent una "microminorie". Però el 25 de maig del 1809 Bolívia va proclamar la seva independencia. Fora d’Espetanya segur que s’ho passa pipa perquè, que jo sàpiga, encara no ha demanat que la tornin ingressar dins sa seva ex-presó que era s’imperi sonbanyol sortosament desaparegut. Branca als colonitzadors forasters! Visca Mallorca lliure!
Jajaja en español
UCI: estic convençuda que tot això és una cortina de fum per a fer oblidar els escandalosos casos de corrupció (el d'en Matas en plena actualitat) i el fet evident que no tenen cap vareta màgica per a acabar amb la crisi com han fet creure als votants ingenus. Per cert, el fet que no respongui a certs comentaris no vol dir que no tengui res a dir, és que certs disbarats no són dignes de resposta, especialment si l'autor no té l'eduació d'emprar la llengua d'aquest diari i d'aquesta illa.