Els docents interins no cobraran els mesos d'estiu, tot i haver treballat més de cinc mesos. | Arxiu.
El portaveu del Govern i conseller d'Educació, Rafel Bosch, va confirmar ahir que en el pressupost del 2012 ja no s'inclouran els doblers per pagar els mesos de juliol i agost als interins que no treballin tot l'any. Ho va dir després de la reunió del Consell de Govern. També es va aprovar fer marxa enrere en el Pla hidrològic de les Illes Balears, just quan ja era a punt d'aprovar-se.
Fins ara, els professors interins que sumaven cinc mesos i mig fent substitucions tenien dret, automàticament, a cobrar els mesos de juliol i agost. Bosch va dir que ja no poden "fer front" a aquesta despesa i que només cobraran a l'estiu els qui hagin fet feina durant tot l'any. El Govern pretén estalviar així més de tres milions d'euros.
El secretari general de l'STEI-i, Biel Caldentey, va criticar ahir aquesta mesura i va explicar que el Govern opta "per la via fàcil" davant la crisi, perjudicant els treballadors, en lloc d'augmentar l'eficàcia i la pressió fiscal als més rics. Seguint les xifres del curs passat, devers 600 professors interins podrien quedar afectats per la mesura i els sindicalistes s'hi oposen frontalment.
Recorden, a més, que als professors se'ls va contractar amb unes condicions que ara els canviaran unilateralment. Caldentey, així mateix, explica que en molts casos l'Administració acabarà pagant igualment aquests mesos, mitjançant la prestació d'atur. Bosch també confirmà que, per defecte, no se substituiran les baixes de 30 dies o manco. Fins ara es cobrien a partir del setzè dia. Caldentey ho considera "demencial" i es pregunta com ho podran afrontar els centres que tinguin un grapat de baixes de cop.
El portaveu del Govern va afirmar que continuen les reunions amb els bancs per aconseguir crèdits, però que per ara no han tancat res. Amb tot, va assegurar que són "a la recta final". Per tal d'obtenir doblers, Bosch va explicar que l'Executiu vendrà immobles -fet que ja preveu el Pla de sanejament- i que fins i tot estudia llogar-ne.
D'altra banda, el portaveu i conseller va fer saber que han demanat al Consell de Ministres "la suspensió del Pla hidrològic". El pla ja era a la fase final de tramitació, però el Govern de Bauzá diu que "el document que ara s'havia d'aprovar no correspon a la proposta inicial que va ser sotmesa a informació pública". Segons Bosch, l'Estat ha accedit a aturar-ne la tramitació i ara el Govern el revisarà, el tornarà a posar a exposició pública i en continuarà la tramitació.
Tot i que Bosch va dir que l'aturaven per una qüestió de procediment, el mateix Executiu reconeix en un comunicat que el projecte "conté elements excessivament intervencionistes, representa una major càrrega burocràtica i comportaria efectes negatius per als diversos agents implicats". L'exconseller de Medi Ambient Biel Vicens recorda que ja s'hauria hagut d'aprovar fa dos anys i creu que l'Executiu pot voler minvar la protecció de les zones humides que marca el pla o augmentar les quotes d'ús dels aqüífers. Ahir, reclamà al Govern que expliqui sense embuts per què l'ha paralitzat.
El Consell de Govern també va aprovar la renovació d'alguns membres del Consell Econòmic i Social. D'entre els cessaments i nomenaments, destaca que l'expresident del GOB Macià Blázquez ha quedat substituït per Lluís Vallcaneras, proper al PP. El GOB, doncs, ha quedat sense veu en aquest òrgan consultiu i d'assessorament.
21 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Jo no és per tocar els nassos als mestres interins, que n'hi ha que ho passen prou malament. Però sincerament crec que guanyen bastant tenint en compte que tenen quasi tres mesos de vacances quan la resta de mortals en tenim un i guanyam menys (i alguns havent estudiat més anys). Crec que és una bona decisió no pagar els dos mesos d'estiu, si a canvi amb aquest estalvi es poden cobrir totes les substitucions. És a dir, que n'hi hagi q cobrin menys, però que hi hagi més gent fent feina.
@Toni T, el problema és el pp però no només el pp. El problema és la centralització espanyola que se'n du fora, per mantenir altres comunitats, una part importantíssima dels imposts que pagam a les Illes Balears. Amb aquests doblers ben gestionats podem tenir uns serveis bons i no aquesta precarietat immerescuda que patim.
El curs passat record que es visqué una jornada de vaga del sector públic contra les retallades de sou. Aleshores, la majoria dels professors de l'institut on faig feina, set o vuit d'un total de 60 o més, van decidir comportar-se com autèntics esquirols i anar a treballar. L'excusa era que si decidien participar a la vaga els descomptaven cent miserables euros de la nòmina. A més, segons sembla, a la majoria d'instituts el seguiment també fou testimonial. De què es queixen ara? Què es pensaven, que eren aristòcrates amb el pa assegurat per a tota la vida? Que defensin una mica més els seus drets laborals en comptes de remugar tant darrere darrere amb la boca petita. No sé si coneixeu la cançó d'en Raimon "No el coneixia de res". Bé idò, la lletra fa referència a un home que va fer cinc anys de presó per haver participat en una vaga l'any 63, un home que no tenia res a veure amb aquesta massa acrítica, de gent dòcil, domesticada, ensinistrada i de mel i sucre, una massa egoista que es pensa que els drets laborals, socials i sindicals ens han vinguts regalats de l'aire del cel. Una genteta que ignora el fet que cadascuna d'aquestes conquestes ha estat possible històricament gràcies a la valentia i l'altruisme d'homes i dones anònims que han arribat a donar-ho tot, o gairebé tot, com el personatge de la cançó. "Quin fred al cor, camarades!", els diria el poeta Pere Quart.
El curs passat record que es visqué una jornada de vaga del sector públic contra les retallades de sou. Aleshores, la majoria dels professors de l'institut on faig feina, set o vuit d'un total de 60 o més, van decidir comportar-se com autèntics esquirols i anar a treballar. L'excusa era que si decidien participar a la vaga els descomptaven cent miserables euros de la nòmina. A més, segons sembla, a la majoria d'instituts el seguiment també fou testimonial. De què es queixen ara? Què es pensaven, que eren aristòcrates amb el pa assegurat per a tota la vida? Que defensin una mica més els seus drets laborals en comptes de remugar tant darrere darrere amb la boca petita. No sé si coneixeu la cançó d'en Raimon "No el coneixia de res". Bé idò, la lletra fa referència a un home que va fer cinc anys de presó per haver participat en una vaga l'any 63, un home que no tenia res a veure amb aquesta massa acrítica, de gent dòcil, domesticada, ensinistrada i de mel i sucre, una massa egoista que es pensa que els drets laborals, socials i sindicals ens han vinguts regalats de l'aire del cel. Una genteta que ignora el fet que cadascuna d'aquestes conquestes ha estat possible històricament gràcies a la valentia i l'altruisme d'homes i dones anònims que han arribat a donar-ho tot, o gairebé tot, com el personatge de la cançó. "Quin fred al cor, camarades!", com diria el poeta Pere Quart.
Ho sento Antònia M., els interins són mestres que han acabat la carrera i que entren dins unes llistes per poder treballar on hi hagi na plaça lliure, els envien a fer substitucions i si hi ha sort pentura podran cobrir una vacant d'un any. No tenen la sort de tenir la tiata monja que li dona una feina sense oposicions, ni mèrits a la concertada. Destria per favor: un interí és un mestre moooolt qualificat amb ganes de fer feina, lluitador. Si no ho fos aniria a la concertada per ensenyar com o feia sor tererii a l'any 1902 i sense cap intenció de reciclar-se. Els mestres de la concertada cobren el mes de juny i juliol i ningú els critica ja que el director o directora fa una feinada per explicar als pares que si paguen x tendran bon ensenyament, els beneits ho creuen. Una ditada de mel als mestres que lluiten cada dia per subsistir i tapar-se les orelles a les critiques i a la manca de valors imposada pels pares als seus propis fills.
Els interins sí que són mestres i si no exerceixen és perquè bàsicament no poden, ja que no els contracten. I això del "bote", la veritat, no fa gaire xupera.
estic d acord en que no paguin als interins si encara no son mestres ni tampoc hi exerceixen¡ si no fan feina no tenen perke cobar doblers Tothom vol xupar del bote¡¡¡
Ja està be de retallar sempre als treballadors! Als concertats sempre ha estat així, a l'estiu al carrer!
BOPIB núm. 170 - 20 d'abril de 2011 TÍTOL V DE LES DISPOSICIONS GENERALS DE FUNCIONAMENT Article 66 1. El Parlament de les Illes Balears es reunirà durant vuit mesos a l'any en dos períodes de sessions compresos entre setembre i desembre, el primer, i entre febrer i juny, el segon. Cobren els parlamentaris les nòmines corresponents als mesos de gener, juliol i agost?
Som portuguesos sense Estat!