Continuarà sent ensaïmada, però no durà l'etiqueta "de Mallorca". Aquest és el futur que l'espera si tanca el seu Consell Regulador, entitat que gestiona l'exclusivitat de l'ensaïmada i la promociona dins i fora de ca nostra.
No debades, el futur del Consell Regulador és enlaire d'ençà que la nova Conselleria d'Agricultura no pot pagar-li el finançament. En principi, el Govern assegura que no té doblers amb què finançar l'entitat. Tot i així, intentarà desbloquejar alguna partida per abonar-los els 63.000 euros que l'anterior Govern del Pacte havia compromès per a la promoció de l'ensaïmada.
Miquel Pujol, actual president del Consell Regulador, assegurava ahir: "Si no ens paguen el que ens deuen, el Consell desapareixerà". No debades, es tracta d'una entitat sense gaires ingressos propis i, per tant, depèn de l'interès que l'Administració pública en demostri en cada moment. Pujol, veterà propietari del forn de la Pelleteria, explicà les conseqüències que duria un tancanment. "Sense el Consell desapareixeria el segell de qualitat, que indica que l'ensaïmada és feta a Mallorca". De fet, l'ensaïmada gaudeix del paraigua protector d'una Indicació Geogràfica Protegida (IGP). Es tracta d'una distinció de diferent rang que la Denominació d'Origen, però igualment valuosa per garantir al consumidor la procedència del producte.
La desaparició del segell de qualitat implicaria donar llum verda a la fabricació d'ensaïmada fora de Mallorca i amb la possibilitat d'oferir-la com si fos feta aquí. Miquel Pujol va afirmar que, "si perdem el segell, qualsevol podrà fer ensaïmada i dir que és mallorquina. Fins i tot els xinesos podrien fer-ne!". Aquesta mena de 'liberalització' pot generar diversos i negatius efectes. Evidentment, la venda d'ensaïmades podria caure si se'n multipliquen els productors arreu del món. D'altra banda, els forners mallorquins només poden garantir la qualitat i originalitat dels seus productes, de manera que si productors de fora fan ensaïmades de baixa qualitat, es generarà una confusió en el mercat i entre els consumidors.
Tot i que Pujol creu que la culpa d'haver arribat a aquesta situació "és compartida per tothom", hi ha actuacions recents que no li agraden. "Anunciar damunt els diaris que es llevarà el suport a les fires i als productes tradicionals no està bé", diu Pujol, en referència a les conselleries de Turisme i Agricultura. En tot cas, l'entitat té intenció d'arribar amb vida fins al novembre. Serà aleshores quan els socis votin un nou president, malgrat que encara no hi ha candidats. Si finalment en surt un d'elegit, serà aquest qui haurà d'evitar la liquidació de l'entitat.
El mateix Pujol, que rebutja presentar-s'hi, havia estat fins ara vicepresident de l'entitat, però la recent dimissió de Francesc Garí -cansat dels impagaments del Govern- el va enaltir fins a la presidència.
Mallorca és a punt de perdre l'exclusivitat per fer ensaïmades
Agricultura ha aturat el finançament del Consell Regulador de l'Ensaïmada, fet pel qual podria tancar en breu
També a Illes Balears
- Palma es presenta a Nova York com un referent cultural amb una mostra de flamenc
- Perdre la feina per defensar el català a l'aula
- L'Associació de Periodistes es posiciona en contra del nomenament de Josep Codony com a nou director general d'IB3
- El centre de Salut Emili Darder desobeeix la normativa vigent
- Narges Mohammadi: dona de foc
14 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Fa dos anys vaig demanar al forner del meu poble: Ramiro, que passa amb ses ensaïmades que ja no son bones?. Que ja no hi ha saïm ni ous. Per fer ensaïmades es necessita saïm de la matança del porc i ous d'aquelles gallines que tresquen pel corral. El saïm que tenim ara al forn, es, no se que es, però si deixes el pot destapat, s'evapora. I el ous de granja no son iguals. A ma mare li passar el mateix. Quant foren massa grans per engreixar porcs i tenir gallines a sa gruta, va deixar de fer ensaïmades. Deia que no sortien bones. I tenia raor. Sense saïm de porc i ous de gallina, no es fan ensaïmades.
I els forners i pastissers de Mallorca que són els que més els interessa mantenir aquest consell regulador i són els que es lucren de la venda del seu producte estrellla? No el poden mantenir ells que pretenen que els hi paguem entre tots? Vaja, vaja,... a xupar tothom s'hi apunta, i això s'hauria d'acabar.
Jo crec que aquest consell regulador és important, és una forma de blindar la producció d'ensaïmades de Mallorca i una forma de potenciar un sector determinant. De tota forma hi ha unes apreciacions que vull fer. Per una banda el suport de l'administració es indispensable, però no entenc perquè aqust Consell Regulador no té ingressos propis? Aquells que s'aprofiten d'aquest Consell haurien d'ajudar a mantenir'ho. Imagin que hi ha moltes empreses interesades en que es mantengui, doncs ells són els primers interesats en que no desaparegui. No podem exigir a les administracions públiques a arribar allà on nosaltres no "volem" arribar. Esta clar que han de donar un cop de mà, però no tot la responsabilitat ha de ser de l'administració. I més si parlem de 63.000 euros.
És una molt mala notícia. És ben cert que la gent, quan compra ensaïmades, va a un forn en concret i no cerca si duu el segell o no. Però l'única manera de defensar la genuïtat del producte és establir aquesta barrera legal. Per evitar, per exemple, que a s'Arenal o a l'aeroport es venguin ensaïmades com a de Mallorca però fetes a Múrcia. El collapes que ha escrit el primer comentari, hauria de saber que la Pizza Napolitana genuïna está descrita i protegida legalment per la legislació europea. Fins i tot en diu proporcions de farina i els ingredients que està permès posar-hi. Talment passa amb la sobrassada de Mallorca.
Fa molts d'anys que veig "ensaïmades de Mallorca" fetes a fora de Mallorca. Però, no sé per què, no tenen el mateix gust que les fetes aquí (fins i tot, a Mallorca n'hi ha que no són gaire bones). A mi me sembla que un segell del consell regulador no és suficient per garantir-ne la qualitat i l'autenticitat.
Molt senzill Berenguer. El milió i mig d'empresaris que treuran de la xistera -xq sembla un acudit..-, que al seu torn generaran tres llocs de feina cada un i així els 3,5 milions de llocs de feina q prometé ahir González Pons vendran al rescat en pla cavalleresc a última hora. Llàstima, emperò, que la gent normal no estigui disposada a jugar-se els últims quartos que els resten 'emprenent' enmig d'aquest context patètic que just engreixa els grassos i on ni els bancs ni els banquers amollen la bossa.
A veure, un moment de reflexió. Oblidem si som d'esquerres, catalans o bascos, etc. El PP deia que tenia les eines i les idees per crear feina. Digau-me innocent però, si retallant saneja les entitats, però amb això fot milers de persones a l'Atur, i aquestes viuen de l'Atur, QUI REDIMONI APORTARÀ ELS DOBLERS PER A L'ATUR I PER A LES INSTITUCIONS?
Els consells reguladors els han de gestionar les respectives associacions amb aportacions del empresaris i així segur que ès un consell eficient que costa 1/5 de lo que fins ara es gastava.
En Bauza amb tot el seu PP no sap gestionar els recursos del nostre pais, les ILLES BALEARS. Si no s'haguessin gastat 300.000 eur en llevar un carril bici a les avingudes de Palma, ara hi hauria aquests 63.000 eur per poder seguir tenint el consell regulador, el qual no ho oblideu, fa que molts de forners d'aquests pais puguin viure de la seva feina d'una manera digna. Ja veig que ven aviat ens duran ensaïmades de la Xina. I si no s'haguessin apujat el sou, el festival de Pollença i altres activitats culturals, no oblidem molt importants pel sector turístic, també s'haguessin pogut fer. QUIN FUTUR MÉS NEGRE ENS ESPERA !!!!!!!!!!!!!
No sé per què protestam tant. Ja varen voler exportar el negoci fa molts d´anys i no els va sortir bé; les ensaïmades no eren comestibles. El clima i les condicions dels ingredients mallorquins fan que siguin úniques. Fins i tot aquí n´hi ha que semblen bescuit! Així que els espanyols ho tenen pelut.