Miquel Pujol mostra el certificat de qualitat. | P.Prieto

TW
14

Continuarà sent ensaïmada, però no durà l'etiqueta "de Mallorca". Aquest és el futur que l'espera si tanca el seu Consell Regulador, entitat que gestiona l'exclusivitat de l'ensaïmada i la promociona dins i fora de ca nostra.

No debades, el futur del Consell Regulador és enlaire d'ençà que la nova Conselleria d'Agricultura no pot pagar-li el finançament. En principi, el Govern assegura que no té doblers amb què finançar l'entitat. Tot i així, intentarà desbloquejar alguna partida per abonar-los els 63.000 euros que l'anterior Govern del Pacte havia compromès per a la promoció de l'ensaïmada.

Miquel Pujol, actual president del Consell Regulador, assegurava ahir: "Si no ens paguen el que ens deuen, el Consell desapareixerà". No debades, es tracta d'una entitat sense gaires ingressos propis i, per tant, depèn de l'interès que l'Administració pública en demostri en cada moment. Pujol, veterà propietari del forn de la Pelleteria, explicà les conseqüències que duria un tancanment. "Sense el Consell desapareixeria el segell de qualitat, que indica que l'ensaïmada és feta a Mallorca". De fet, l'ensaïmada gaudeix del paraigua protector d'una Indicació Geogràfica Protegida (IGP). Es tracta d'una distinció de diferent rang que la Denominació d'Origen, però igualment valuosa per garantir al consumidor la procedència del producte.

La desaparició del segell de qualitat implicaria donar llum verda a la fabricació d'ensaïmada fora de Mallorca i amb la possibilitat d'oferir-la com si fos feta aquí. Miquel Pujol va afirmar que, "si perdem el segell, qualsevol podrà fer ensaïmada i dir que és mallorquina. Fins i tot els xinesos podrien fer-ne!". Aquesta mena de 'liberalització' pot generar diversos i negatius efectes. Evidentment, la venda d'ensaïmades podria caure si se'n multipliquen els productors arreu del món. D'altra banda, els forners mallorquins només poden garantir la qualitat i originalitat dels seus productes, de manera que si productors de fora fan ensaïmades de baixa qualitat, es generarà una confusió en el mercat i entre els consumidors.

Tot i que Pujol creu que la culpa d'haver arribat a aquesta situació "és compartida per tothom", hi ha actuacions recents que no li agraden. "Anunciar damunt els diaris que es llevarà el suport a les fires i als productes tradicionals no està bé", diu Pujol, en referència a les conselleries de Turisme i Agricultura. En tot cas, l'entitat té intenció d'arribar amb vida fins al novembre. Serà aleshores quan els socis votin un nou president, malgrat que encara no hi ha candidats. Si finalment en surt un d'elegit, serà aquest qui haurà d'evitar la liquidació de l'entitat.
El mateix Pujol, que rebutja presentar-s'hi, havia estat fins ara vicepresident de l'entitat, però la recent dimissió de Francesc Garí -cansat dels impagaments del Govern- el va enaltir fins a la presidència.

Agricultura diu que "no hi ha doblers"

La directora general d'Agricultura, Margaret Mercadal, ha manifestat als representants del Consell Regulador de l'Ensaïmada que "no hi ha doblers" per pagar-los. En tot cas, també afegí que "el problema és que s'han de justificar algunes ajudes per part del Consell". La directora general afegí que estan intentant "desbloquejar la situació davant el Ministeri, però que de cap manera aquest Govern vol que desaparegui aquest organisme".

En tot cas, els problemes de finançament vénen d'antuvi. Durant la legislatura passada, de fet, també tingueren desacords amb el Govern progressista. Tant amb la Conselleria d'Agricultura com amb la de Presidència (un pic aquesta desaparegué i les competències passaren a l'àrea dirigida per Albert Moragues), hi hagué divisions entre Francesc Garí, aleshores president del Consell Regulador, i els administradors públics. Segons el Consell Regulador, els impagaments d'ajudes també afecten el Consell de Mallorca, que els deu una partida de devers 12.000 euros.