El president de l'Obra Cultural Balear (OCB), Jaume Mateu, presentà ahir al Govern un plec d'al·legacions contra l'Avantprojecte de modificació de la Llei de funció pública, que elimina el requisit de coneixements de català per accedir a l'Administració per- què passi a ser just un mèrit. Segons el document presentat per l'entitat, l'Avantprojecte no s'ajusta a la Constitució, ni a l'Estatut d'Autonomia, ni a l'Estatut bàsic de l'empleat públic, ni a la Llei de normalització lingüística, així com tampoc a la Llei de règim jurídic de l'Administració.
Mateu explicà que les seves al·legacions es fonamenten en dues sentències del Tribunal Constitucional, una de 1991 i l'altra del 2010, que consideren que "el requisit lingüístic del català no és discriminatori per raó de la cooficialitat de les llengües". Per això, valorà com a "inconstitucional i inconcebible" l'Avantprojecte i apuntà que es tracta d'una "modificació il·legal de ple dret". La modificació de la llei, tal com indiquen les al·legacions, "no té en compte que la llengua catalana és, a més de llengua oficial, la llengua pròpia de les Illes. En aquest sentit, no s'entén que per aquesta doble condició no s'exigeixi que els empleats públics la coneguin per accedir a l'Administració o per ocupar-hi un lloc de treball". Si entràs en vigor el canvi legislatiu, les Balears passaria a ser "un dels pocs territoris del món en què no s'exigeix als empleats públics de la seva Administració el coneixement de la llengua oficial i pròpia del país", exposa el document de l'OCB presentat al Govern.
Igualtat davant la llei
En resum, l'entitat considera que aquesta proposta no garanteix "la igualtat dels ciutadans davant la llei en matèria lingüística, no protegeix el tracte comú dels ciutadans davant l'Administració pública, ni la creació de les condicions que permetin arribar a la igualtat plena de les dues llengües quant a drets lingüístics, així com a la normalització progressiva de la llengua catalana". Mateu entregà el document al registre del Govern de la plaça de les Drassanes de Palma, acompanyat de la vicepresidenta de l'OCB, Marisa Cerdó, i de la membre de la Junta, Caterina Canyelles.
A més a més, alertà que el Govern parla molt de racionalització, però no hi ha res més car que "agafar uns funcionaris que no saben català i pagar-los uns cursos perquè n'aprenguin". Mateu també plantejà que "què passaria si es fes a la inversa i el castellà passàs a ser un mèrit? Hi hauria un terratrèmol". L'entitat, a la part final de l'escrit, sol·licita que es prenguin en consideració les al·legacions i, en conseqüència, "que es retiri la proposta d'Avantprojecte i es creï un espai de debat que permeti analitzar el règim de les llengües oficials en l'àmbit de l'Administració i dels empleats públics.
Vies judicials
El president de l'entitat cultural advertí que, si no s'atenen les al·legacions presentades ara, "s'obriran unes vies judicials que no beneficien ningú". I afegí que des de la seva organització arribaran "on sigui necessari per defensar els drets dels catalanoparlants". Així mateix, des de l'Obra Cultural Balear volen que tota mobilització en defensa de la llengua catalana es porti a terme d'una manera "responsable i pensada".
Català a l'administració
L'OCB presenta al·legacions perquè el català continuï sent un requisit
Alerta que la modificació va en contra de la Constitució, l'Estatut d'Autonomia i el de l'empleat i la Llei de Normalització
També a Illes Balears
- Palma es presenta a Nova York com un referent cultural amb una mostra de flamenc
- L'Associació de Periodistes es posiciona en contra del nomenament de Josep Codony com a nou director general d'IB3
- Perdre la feina per defensar el català a l'aula
- El centre de Salut Emili Darder desobeeix la normativa vigent
- Narges Mohammadi: dona de foc
157 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
No entrem en diàleg amb els qui envien comentaris en espanyol. Només volen mortificar i provocar; per tant, no hi ha pedagogia que hi valgui. No es mereixen que els facem gens de cas: ni manetes vermelles ni respostes, encara que costi d'aguantar-se; es desqualifiquen tots sols.
Jaume II, apart dels dois que dius, i que preferesc ni entrar a valorar, perquè es com si negassis que 2 i 2 sumin 4, al.legant que la ciència està equivocada i que tú i els de la teva corda, heu descobert que no, que sumen 7 i no 4, apart d'això, per què no afegeixes qui foren els que eliminaren el Regne de Mallorca, i també la llengua dels mallorquins, imposant-nos la seva?, no vos interessa als nacionalistes castellans que això es coneixi, no?
El reino de Mallorca, desde finales del siglo XV hasta 1840, también dispuso de más de 60 gramáticas y diccionarios de la lengua Balear. Unos 331 años anteriores a la primera de la lengua catalana. La lengua valenciana dispuso de gramáticas y diccionarios 477 años ante que la lengua catalana y la mallorquina o balear 331 años ante. ¿No será, que las lenguas Valenciana y Mallorquina o Balear son las lenguas madres del catalán?
Mollt bé Lluís companys. Si no hi posam un poc de humor a les bajanades dels catalanistes la cosa se torna patètica. També d'acord amb lo de les sardanes. Veritablement és un autèntic martirí escoltar aquesta musiqueta, ni que sigui tan sols uns minuts.
L'anticatalanisme és antimallorquinisme, donat que no podem canviar els fets històrics. Jaume I va conquerir Mallorca, va repartir-hi les terres entre els nobles catalans que l'havien ajudat i Mallorca fou repoblada de catalans que provenien sobretot de les comarques de l'Empordà i la Selva on encara salen. Per cert a Pollença no salen, supos que ningú posa en dubte la mallorquinitat de Pollença per això. L'història no es pot canviar per molts prejudicis,rencors cap els catalans que alguns tenguin, això no canviarà mai el nostre origen i arrels...
Molt bé tu també, Lluís! Qui fa el que pot, no està obligat a més. A veure si el teu comentari dura una mica més que el de na Tonina.
Mall, Tens un cacau mental de campionat. La teva parrafada, la veritat, no te cap ni peus. Comences per Wikipedia, després me treus les cultures mil.lenaries, segueixes explicant-me qüestions d' identidat nacional, me treus els negres, el feminisme, les injustícies de la democracia, el genocidi cultural, en Hitler, en Franco.... Bé i després la mateixa cosa de sempre, l'odi africà cap a Espanya. Només he tret en clar que ets català, te sents català, xerres català, penses català, mengues català, pixes català, cagues català, barrines català, balles català, llegeixes català, somies català.... en defitiva català per un tubo, que és el que pertoca. A qué sí. Més català que els catalans, que ja és dir. Bé segons tú ho som tots catalans. El que pasa és que clar, el punyetero sindrome d'Estocolm no mos obri els ulls. Punyetero sindrome d'Estocolm!. Mira per una vegada te donaré la raó. Acepto que som tot el Català que tu vulguis, però per favor, SARDANES NO! Si ja ho se que les sardanes també son nostres, i tant que ho són! Però no hi puc fer més, en sentir-les sento com un vertigen, una mescladissa de sensacions, totes elles dolentes, que me porten a un estat catatònic, gairebé de coma. Així que per favor SARDANES NO. Que tot té un límit.
mall, el gran problema de molta gent, es la incultura de la qual estan absolutament mancats, i de fet ja els hi està bé el fet de beure de les fons imperialistes d'una nació aliena a la seva, com es la castellana, i que els té (ens té) esclavitzats, pero ells no se'n volen donar compte. Tenen el sindrome d'estocolm, sense cap dubte, i no tenen cap inrterés en conéixer la història del seu poble, i en saber que aquests castellans, tres segles enrere, varen ocupar militarment la nostra nació, i ens varen voler arrabassar la nostra llengua i la nostra identitat, substituïntla per la seva, la qual era absolutament desconeguda per la població mallorquina. Si ells volen continuar sient masoquistes, es problema seu, però de rebot, també es problema de tot el poble mallorquí, per desgràcia som així de beneits i masoquistes, i els hi deim gracis als castellans per tenir-nos esclavitzats.
jo també estic FART DE CATALANISTES, que be que son poquets, i cada vegada fan menos renou, claro ara que ja no veuen un duro, ja ni gemeguen. visca mallorca
Molt bé, Tonina! Qui fa el que pot, no està obligat a més.