El president del Col·legi de Farmacèutics, Antoni Real (al centre), en un moment de l'assemblea.

TW
13

El Col·legi de Farmacèutics de les Illes Balears (COFIB) es reuní ahir en assemblea extraordinària per decidir com actuar davant dels 36 milions d'euros que els deu el Govern per les factures dels medicaments emesos amb receptes de la Seguretat Social. La situació és tan desesperada que els apotecaris es plantegen no acceptar més receptes si el Govern no elabora de manera "urgent" un calendari clar i efectiu per pagar el que deu a les 418 farmàcies que hi ha a les Illes. El president del COFIB, Toni Real, destacà l'ambient "d'incertesa, nerviosisme i crispació" que es va viure en l'assemblea, on devers 200 col·legiats mostraren rebuig pel retard en el pagament.

Durant la reunió, que s'allargà més de tres hores, no només es plantejà no acceptar més receptes, sinó que també es feren propostes de tancar una vegada per setmana o diversos dies seguits com a mesura de pressió. A més, es parlà de deixar de pagar per la recepta electrònica, que costa als apotecars 180 euros al mes per la connexió. Real explicà que "entén la situació i la bona voluntat per part de l'Administració", però espera "que d'aquí a una setmana el Govern hagi presentat un full de ruta en què s'especifiqui quan faran els pagaments, ja que fins ara no han fet cap proposta tangible".

Aquesta és una de les exigències més repetides aquests últims dies per part dels apotecaris, que demanen la realització d'un calendari de pagaments "clar i efectiu" sobre el deute del Servei de Salut amb ells. Els farmacèutics, a qui el Govern deu 35.961.274 euros, estan finançant els medicaments de la Seguretat Social dels ciutadans, fet que suposa que les farmàcies tinguin cada una entre 80.000 i 90.000 euros per cobrar. Durant la reunió es posà de manifest "la impossibilitat del col·lectiu d'aguantar més aquesta situació". Fins i tot s'advertí que, si no cobren, hi pot haver desabastiment, perquè no podran fer front als pagaments dels proveïdors.

Molts col·legiats també es pregunten què passarà amb els 157 milions d'euros de prestació farmacèutica que l'Administració haurà d'abonar d'aquí a finals d'any. El Col·legi, com ja informà uns dies enrere, considera que aquest important deute "compromet greument la prestació farmacèutica dels ciutadans balears" i "posa en greu perill la viabilitat de les oficines de farmàcia i de nombrosos llocs de treball". El Col·legi de Farmacèutics es tornarà a reunir la propera setmana i presentarà una proposta a l'Administració.