El 21 de gener de l'any passat desenes de milers de manifestants ompliren els carrers de Santiago de Composte·la. | Galicia Hoxe-Ramon Escuredo.

TW
46

En els darrers anys desenes de milers de persones han sortit al carrer a Galícia a defensar el gallec en diverses convocatòries. Arran de la política lingüística del PP s'han fundat mitja dotzena de moviments que han pres el carrer i hi fan tota mena d'activitats. Però, de cada vegada més el pes principal de la resistència lingüística queda a les aules, en mans dels professors, que declarant-se insubmisos al Decret del plurilingüisme o fomentant l'ús del gallec converteixen la seva lluita en una qüestió cuotidiana.

"No ens podem manifestar cada dia", admet Carlos Callón, president d'A Mesa pola normalización lingüística, la principal plataforma de lluita a favor del gallec, que aplega unes 600 entitats. És la formació que va convocar la primera manifestació en contra de la política lingüística d'Alberto Núñez Feijóo el 18 d'octubre de 2009. Una marxa que va superar les previsions dels mateixos organitzadors: va replegar 50.000 persones al centre de Santiago de Compostel·la, segons la Policia Local, i el doble, segons la plataforma. Llavors ja es va dir que era una fita històrica, però la proesa s'ha repetit altres vegades.

Una de les darreres protestes multitudinàries, ja contra l'esborrany del Decret del plurilingüisme, va reunir el 21 de gener de l'any passat unes 60.000 persones, segons els organitzadors, i la meitat, segons la Policia. Però aquests només són dos dels exemples més vistosos de moltes manifestacions, concentracions, actes i accions reivindicatives que s'han fet fins ara a Galícia a favor de la llengua pròpia. Una altra mostra de la reacció a la política lingüística del Govern de Feijóo és que tan sols mig any després de la victòria del PP ja havien nascut sis plataformes i col·lectius per oposar-s'hi.

L'abril de 2009 -quan feia poc més d'un mes que s'havien fet les eleccions autonòmiques en què el PP va aconseguir la majoria absoluta i va prendre el Govern al bipartit- ja es va presentar la plataforma Galego Sempre Máis. També va començar a fer feina Galiza co Galego. Per juliol del mateix any es va constituir Queremos Galego i Galego Patromonio da Humanidade va fer el primer acte públic. Per setembre va arrencar Cambia Galicia i just per octubre es va presentar Prolingua. Les sis entitats tenen l'objectiu de defensar la llengua pròpia, però ho fan de maner diferent.

Però la resistència més perseverant al Decret del plurilingüisme no es fa el carrer, sinó a les aules. I és la que duen a terme els professors que es neguen a fer classe en gallec. El manifest Sumemos en galego, signat per professors de matemàtiques, física i química i tecnologia, ho deixa ben clar: "Declaram la nostra voluntat de continuar impartint a les aules en gallec, aprofundint i ampliant la normalització lingüística".

Insubmisos

Devers 4.500 professors i mestres han signat, amb noms i llinatges, que continuaran fent classe en gallec. Tot i aquesta insubmissió pública, el Govern Feijóo no s'ha atrevit, de moment, a obrir-los cap expedient. Aquest és el cas, per exemple, del tutor de primària Jesús Negreira, que parla amb el dBalears just quinze dies abans de jubilar-se per explicar que mai no ha deixat de fer classe en gallec, tot i que també ensenya matemàtiques. "A mi, personalment, el decret no m'ha afectat perquè no li faig cap cas, els llibres ara són només en castellà, però jo faig servir els meus propis materials", explica. Fa classe a una escola d'una zona residencial a la perifèria de Santiago de Compostel·la i afegeix que no ha tingut mai cap problema amb els inspectors ni cap queixa de cap pare o alumne. Amb tot, és pessimista amb el futur del gallec. "Els gallecs no volen ser país", lamenta.

Valentina Formoso, en canvi, treballa pel gallec a les aules per una altra via: és la portaveu de la Coordinadora dels Equips de Normalització i Dinamització Lingüística. Tot i que ella continua anomenant-los així, el Decret del plurilingüisme va canviar-los el nom pel d'Equips de Dinamització Lingüística "perquè diuen que no hi ha res per normalitzar", explica, referint-se al Govern del PP. Els equips es varen crear ara fa vint anys, quan encara no hi havia assignatures que s'haguessin de fer en gallec, per promoure'n l'ús. Des de llavors han evolucionat, però les seves funcions estan delimitades a base de decrets i, bàsicament, organitzen tota mena d'activitats per promoure el gallec. Tenen una programació diferent per a les zones urbanes i les rurals. Segons Formoso, a les ciutats es dediquen a incrementar l'ús del gallec amb tota mena d'activitats i que als pobles intenten dignificar la llengua pròpia.

Amb el decret, Formoso explica que en l'àmbit administratiu no han variat les característiques dels equips, però que han de participar en la redacció del projecte lingüístic de cada centre. De fet, diu que habitualment els fan els coordinadors dels equips. Així, paradoxalment, són els professors que es dediquen a fomentar el gallec els qui han de dictar quin dels seus companys han de fer classe en castellà.

"Molts de pares i els alumnes pensen que això del gallec ja no toca", lamenta Formoso. I explica que ja no poden comptar ni amb l'Administració ni amb els equips directius de molts centres. "Depenem d'una administració que no ens dóna suport, encara existim perquè per ara no s'atreveixen a tancar els equips", afegeix. I explica que molts centres ni compleixen el requisit del 50% de classes en gallec i que on es fa tampoc n'hi ha prou, perquè el castellà és majoritari en la societat.