El portaveu de l'executiu, Rafel Bosch, ha fet la seva primera roda de premsa en solitari. | Ferran Aguiló - Amengual.

TW
195

El nou conseller d'Educació i portaveu del Govern, Rafel Bosch, apuntà ahir a la possibilitat de separar els alumnes d'Educació Infantil a l'hora d'aprendre a llegir i a escriure en la llengua que triïn els pares. Segons va dir, això es podria fer als "centres grans", mentre que als petits conviurien en una mateixa aula. Bosch també va garantir la difusió del català i el compliment de la Llei de normalització lingüística, tot i la desaparició de la Direcció General de Política Lingüística.

"Es pot fer de diverses maneres, depenent de si és una escola gran o una de petita", afirmà Bosch, amb referència a com aconseguir que els alumnes d'Educació Infantil puguin aprendre a llegir i a escriure en l'idioma que prefereixin els pares. "Els centres més grans permeten distintes línies", va afegir. En canvi, va assenyalar que, "si és un col·legi petit, amb una línia, centres en zones que tenen poques unitats..., es fan agrupacions. Hi ha països europeus que tenen els dos professors de llengua dins una aula".

Tot plegat implica separar -allà on es pugui- els infants quan facin l'assignatura de lectoescriptura. No vol dir que s'hagin de dividir en les altres matèries. A més, Rafel Bosch no va aclarir si se'ls separaria durant tota l'Educació Infantil, que és de tres anys a sis, ni si també es faria en els primers cursos de Primària, en què continua el procés de lectoescriptura.

Aquesta és la primera pista que ha donat l'Executiu de José Ramón Bauzá sobre com es podria articular el model lingüístic del PP en l'educació. Fins, ara tan sols se sabia que el nou president havia promès en la campanya electoral garantir la lliure elecció de llengua en l'educació primerenca. A més, prometé derogar el Decret de mínims i canviar la Llei de normalització lingüística.

"Els pares tenen aquest dret, és a la llei i hem d'aconseguir que es respecti", hi va insistir Bosch, que també és el portaveu de l'Executiu, en la roda de premsa posterior al Consell de Govern. Recordà que l'article 18 de la Llei de normalització lingüística garanteix el dret dels pares a escollir la llengua en què els nins aprenen a llegir i a escriure. "És un dret fonamental", va dir, i explicà que "la nostra llei diu que els alumnes mai no seran separats per qüestions lingüístiques". Va afegir que això vol dir que a les Illes Balears no es pot fer com en altres comunitats, com el País Basc, on hi ha centres educatius de tipus diferents segons el model lingüístic que fan servir. "Aquí optam per un model d'integració. Això sí, hem de complir l'elecció de primera llengua i després anar coneixent l'altra de manera natural".

Si bé és cert que aquestes declaracions deixen entreveure les intencions de l'Executiu de José Ramón Bauzá, tot plegat encara pot canviar. Cal recordar que dilluns Bosch va admetre a dBalears que el futur decret de llengües en l'educació es negociarà i es prepararà durant tot el curs vinent. Al setembre, quan els al·lots tornin a classe, les coses continuaran com fins ara, de moment.La secretària general d'Ensenyament Públic de l'STEI-i, Maria Antònia Font, no veu clar com es podran obligar els mestres a seguir aquest model, que "és contrari a totes les teories de lectoescriptura".

Ahir avisava que la separació "vulnera la Llei d'atenció a la diversitat" i afegia que a l'Arxipèlag primer s'ha d'aprendre la llengua pròpia. A més, va recordar que ja s'havia fet una cosa semblant fa quatre anys i que ho varen qualificar de "pasterada pedagògica", perquè no va funcionar. D'una altra banda, Bosch va garantir la difusió del català i les funcions que fins ara duia a terme la Direcció General de Política Lingüística, ara eliminada víctima de la reordenació que ha comandat José Ramón Bauzá. Les competències es reparteixen entre "dues o tres" direccions generals.

El Govern deixa pendent la Direcció General d'Ordenació del Territori

El Consell de Govern va nomenar ahir 30 dels 31 directors generals que tindrà el nou Executiu. Només en va quedar pendent un: el d'Ordenació del Territori, que depèn de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient i Territori. Segons fonts de la mateixa Conselleria, però, el nomenament és imminent. A banda dels directors generals, ahir es va revelar el nom de la nova interventora general de la Comunitat, Maria Marquès Caldentey, que fiscalitzarà els comptes del Govern.

Els nomenaments d'ahir impliquen, d'entrada, noves dimissions de diputats. Alguns dels nous directors generals ho eren i per assumir el nou càrrec hauran de deixar l'escó. Cal tenir en compte que dimarts ja varen prometre el càrrec sis diputats nous, cinc dels quals eren del PP i ocupaven els llocs que havien deixat buits cinc consellers del nou Executiu. Precisament, una de les diputades que va prometre el càrrec dimarts, Margarita Ferrando, ara haurà de dimitir per assumir la Direcció General de Família, Benestar Social i Atenció de les persones en situació especial.

Els altres directors generals que hauran de deixar l'escó són Federico Sbert, que és director general de Salut Pública i Consum; Antònia Estarellas, que ara du Immigració, i Núria Riera, directora general de Funció Pública. Els quatre diputats següents de la llista del PP que haurien d'ocupar els seus llocs són Aina Maria Aguiló, Francisco Mercadal, Maria Marquès i Llorenç Galmés. Amb tot, Maria Marquès ha estat nomenada jut avui interventora general, de manera que encara caldrà córrer la llista un lloc més. La següent, la número 28, és Antònia Vallès.
Aquestes dimissions, a més, poden no ser les darreres, perquè encara manca definir la Direcció General d'Ordenació del Territori i la directora de l'Advocacia de la Comunitat. Ordenació del Territori podria recaure en mans d'Antònia Perelló.