No hi havia res a fer. Cap de les coalicions possibles no hauria evitat la majoria absoluta del PP. Encara que s'hagués reeditat el Bloc, que Convergència i la Lliga haguessin pactat, que Eivissa pel Canvi hagués tornat a presentar-se amb el PSIB i que, a Menorca, PSM, EU i els Verds haguessin anat junts el resultat hauria continuat essent una majoria absoluta popular amb 31 diputats. De fet, fins i tot, els hauria sobrat un escó perquè tan sols en calen trenta per la majoria absoluta. I que la barrera per aconseguir representació fos del 3% en lloc de ser com és ara, al 5%, tampoc no hauria canviat el resultat.
Això indica, doncs, que la causa principal de la majoria absoluta del PP és l'enfonsament electoral del PSIB. Si no hagués desaparegut UM ni s'hagués romput el Bloc, els populars continuarien tenint tota la llibertat a l'hora de fer i de desfer al seu aire des del Consolat de la Mar. Per arribar a aquesta conclusió, cal sumar els vots que varen rebre els diferents partits que es podien aliar i aplicar la llei d'Hondt, el sistema proporcional que es fa servir per repartir els diputats segons el nombre de sufragis.
El PSIB queda igual
Segons els resultats de la simulació els populars haurien passat de 35 a 31 diputats. Els socialistes, amb les corresponents coalicions, haurien sumat denou escons, els mateixos que han aconseguit. El Bloc hauria passat dels quatre representants que ha assolit a cinc; i un pacte a Menorca entre el PSM, els Verds i EU hauria tret dos diputats en lloc de l'únic escó que ha obtingut PSM-EN. Finalment, una aliança entre Convergència per les Illes i la Lliga Regionalista hauria aconseguit dos escons. Els quatre diputats que hauria perdut el PP haurien acabat repartits a parts iguals entre els regionalistes liberals i les coalicions a l'esquerra del PSIB.
Si es fa aquesta simulació illa per illa es veu que, a Mallorca, el PP hauria quedat amb desset diputats en lloc dels denou que aconseguí, i que els socialistes també n'haurien perdut un i n'haurien tret tan sols nou. D'aquests tres escons alliberats, un hauria anat a parar al Bloc i els altres a l'aliança liberal de Convergència i la Lliga. Els socialistes haurien recuperat el perdut a Mallorca a la circumscripció d'Eivissa, de la mà d'un pacte amb ExC. Els populars serien els perjudicats. Finalment, el PP hauria perdut un quart representant a Menorca. Se n'hauria beneficiat un hipotètic pacte entre el PSM, EU i els Verds.
La barrera del 3%
Cal dir que si la barrera electoral del 5% s'hagués rebaixat al 3% no hauria canviat res: totes les coalicions superen àmpliament el 5%. L'únic que hauria canviat, si la barrera fos al 3%, és que la Lliga i Convergència haurien obtingut un escó cada una encara que anassin per separat. En canvi, els altres partits, per separat, haurien quedat amb el mateix nombre d'escons que assoliren dia 22. Amb tot, s'ha de tenir en compte que en política no tot es pot sumar directament. Si els partits d'esquerres i Convergència i la Lliga s'haguessin presentat en coalicions electorals difícilment haurien tret el nombre de vots que resulta de sumar els que han aconseguits uns i altres per separat. És molt probable que votants de la Lliga no acceptin donar suport a Convergència, i a l'inrevés. Això mateix també hauria pogut passar amb el Bloc, que aplega moltes sensibilitats diferents.
Així doncs, segurament, aquesta simulació és fins i tot un escenari més optimista d'allò que hauria pogut succeir.
13 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Ferran, el PSM ha concorregut a les eleccions coaligat amb Iniciativa Verds i Entesa. El PSM ha fet el sord a la unitat? Quines condicions posàreu perquè hagi estat impossible arribar a un acord al qual han arribat altres TRES formacions? Ja està bé de tergiversar les coses i donar les culpes sempre als mateixos, que són qui han fet més feina en tots els sentits. I enhorabona per la teva objectivitat: les putades que farà el PP et faran recordar el PSM? Idò a mi em faran recordar el PP (i no els que no volguéreu votar la coalició nacionalista majoritària, saps?). Jo tenc molt clar qui és el meu adversari. Tu, veig que també!
ERC volia la coalició, el PSM no. Aquests són els fets. Sigui per ressentiment, sectarisme, partidisme, tacticisme, sigui per decisió de la cúpula o dels militants, tot això és igual. Hi havia un clam a favor de la unitat i el PSM es va fer el sord. Això és un altre fet. Heu fet el negoci de na peix frit: sou l'única força autòctona al parlament, però a quin preu? Tothom se'n recordarà de vosaltres a cada putada que ens faci el PP contra la llengua, el territori i l'autogovern.
5317+39745=45062 5317 és el 11,7993% de 45062 39745 és el 88,2007% de 45062 39745 és 7,475 vegades 5317
ERC 5317 vots. PSM-IV-Verds i PSM-EN: 39745 vots. Trob que s'ha de fer un esforç per a les properes convocatòries sumar aquests vots i més encara. Però això implica partir d'aquesta realitat, asseure's i conversar. Si les diferències són de programa o d'objectius, haurem d'acceptar que s'ha d'anar per separat. Si les diferències son d'estratègia, se poden fer concórrer. I si les diferències són de nom, s'ha de valorar la represntativitat i el suport de cada marca i la seva història.
Només la suma Esquerra, PSM, Entesa sumaria. La resta ens desvia del rumb que és anar cap a una majoria social i no cap a l'esquerra minoritària.
De veres creus, Ferran, que amb ERC a la coalició s'haurien sumat tants de vots com per evitar la majoria del PP? Que ERC no sigui a la coalició no és una decisió presa per una geniada ni per ressentiment. Tots sabem que hi ha hagut molts de factors i que l'aigua no es perd sols per un forat. Hi hagué una valoració de molts de militants. I et quedes tan fresc afirmant que el PP té majoria absoluta "per culpa dels partidistes del PSM"? Això es diu simplisme. Què trobarieses si et suggerís que els que votàreu ERC hauríeu d'haver votat directament la coalició nacionalista d'esquerres amb possibilitats de treure representació, i no ERC? Com que no ho féreu, podem dir que la culpa que ens governi el PP 4 anys és vostra, per no haver votat PSM? Si ho hagéssiu fet, hauríem aconseguit evitar la majoria absoluta del PP? NO. (Idò NO ho dic. Només et pregunt què trobaries si algú fes aquestes afirmacions forassenades. Tan forassenyades com les teves, és clar). Per tant, tampoc incloent ERC a la coalició s'hauria evitat la majoria del PP. La majoria absoluta del PP és fruit, bàsicament, de la fuita de vots del PSOE cap a l'abstenció i cap a EU. NO cap al PSM (que ha tret representació).
L'únic partit que restava vots al bloc era EU, perquè és un partit d'obediència espanyola i per tant hi podia haver espanyolistes i independentistes que no votaven la coalició. Pel mateix motiu ERC no es pot ajuntar mai amb EU. Però, per una vegada que es podia fer un bloc plenament autòcton (com el del País Velància, que ha tingut tant d'èxit), el PSM s'ha negat a acceptar ERC amb arguments tan increíbles com que "ells ens van vetar a les europees" o que "no toquen de peus a terra". Per culpa dels partidistes del PSM ens esperen 4 anys de passar-ho puta. I en Biel Barceló encara ho vol vendre com una victòria! Al·lucinant!!
D'acord amb la primera afirmació den Ferran. Els resultats amb altres coalicions no tenen per què ser la suma aritmètica dels vots de les parts. Però no estic d'acord amb la segona part. Els resultats del PSM-IV-Verds són gairebé els mateixos que amb el Bloc, de manera que si per un cantó probablement s'han perdut vots que han castigat la divisió amb EU i ERC, també per altre cantó es deuen haver guanyat vots de gent que trobava que tal coalició no els era atractiva (tant de gent d'EU que no vol votar PSM, com de gent del PSM que no vol votar EU, i altres combinacions possibles). Per cert, per què ERC i EU no s'han juntat entre ells? Dic això perquè se sol culpar el PSM de no voler anar amb ERC i de no voler anar amb EU, però... els d'EU volien anar amb ERC? I viceversa? Idò per què el dolent ha de ser el PSM, si a més ha reprès l'enllaç amb la gent d'Entesa i amb bona part dels ex-EU?
I, per tant, Lladó menteix. http://dbalears.cat/actualitat/balears/esquerra-atribueix-la-majoria-del-pp-a-la-llei-electoral-i-al-psm.html
TITULAR FALS. En cas de coalicions, el resultat del vots no té perquè ser la suma aritmètica dels que han obtingut per separat. Això és una SUPOSICIÓ. Els votants castiguen les divisions i premien les unitats amb el vot útil. Per tant, les coalicions nacionalistes haurien obtingut vots que han anat a l'abstenció, o al PP en el cas del centredreta.