TW
0

Les defenses de l'expresidenta del Consell i del Parlament, Maria Antònia Munar, del vicepresident insular Miquel Nadal, i de l'exdirectora de Comunicació Margarita Sotomayor, han demanat davant de l'Audiència Provincial la nul·litat de la sentència interlocutòria per la qual es va obrir la peça del cas Maquillatge relativa a la presumpta desviació de 240.000 euros públics a la realització d'un programa radiofònic a posta del qual mai no seria emès. Durant la vista celebrada a la Secció Segona de l'Audiència per revisar els recursos d'apel·lació interposats contra la incoació d'aquest serrell, els lletrats Gabriel Garcías, José Zaforteza i María Pomar, en representació respectivament dels anteriors imputats, han al·legat indefensió en asseverar que la resolució dictada pel jutge per obrir la peça els va ser notificada de forma tardana.

Tanmateix, el fiscal anticorrupció Juan Carrau s'ha oposat a les tesis exposades pels advocats i ha asseverat que en cap cas no es va produir indefensió ja que els lletrats ja coneixien que s'estaven investigant aquests fets malgrat que formalment se'ls va comunicar més tard. Així l'ha explicat Garcías al terme de la vista, qui ha assenyalat que en cas que finalment el tribunal estimi els recursos, les actuacions dutes a terme fins al moment haurien de ser anul·lades. Les defenses han decidit recórrer davant de l'Audiència després que el jutge d'instrucció de la causa, Juan Ignacio Lope Sola, ja desestimàs en primera instància la petició de nul·litat de les actuacions. Una peça que el titular del Jutjat d'Instrucció número 2 va obrir en el marc del complex cas Maquillatge, les investigacions del qual se centren en esbrinar si es va produir una desviació de fons des de l'administració supramunicipal a empreses audiovisuals afins a UM.

Una vegada finalitzada la instrucció d'aquesta peça, els fiscals Pedro Horrach i Juan Carrau van presentar el seu escrit d'acusació, en el qual sol·liciten sis anys de presó tant per a Munar com per a Nadal, en postular que la destinació final del pla ordit era beneficiar societats presumptivament controlades per ells amb la mediació dels seus presumptes testaferros. Així, el Ministeri Públic sosté que una vegada que Munar i Nadal van aconseguir el control majoritari de la productora Vídeo U. van intervenir de forma "arbitrària i il·legal" a fi d'atorgar-li fons públics "sense justificació ni cap motiu". Així va anar com la Institució va tramitar entre 2004 i 2005 dues subvencions de 120.000 euros cada una per a la creació del programa radiofònic 'Temps d'esport', que d'acord a les investigacions no va arribar a difondre's.

Notícies relacionades

Deu acusats en aquesta peça

En concret, l'acusació pública considera que aquests fets constitueixen delictes de prevaricació continuada, malversació de cabals públics, de negociacions prohibides a funcionaris, de falsedat en document oficial i de falsedat en document mercantil. Al costat de Munar, Nadal i Sotomayor, també es troben acusats els presumptes testaferros d'ambdós en Vídeo U, Miquel Sard i Víctor García, els socis originaris d'aquesta empresa, Miquel Oliver, Luisa Almiñana i Cristóbal Rullán, i els administradors de Studio Media Elisabeth Diéguez i Alfredo Conde.

Munar va defensar en la declaració que va prestar davant del jutge que si les subvencions del programa es van concedir "és perquè es podien donar", ja que "una altra cosa és que s'hagi fet un mal ús de la subvenció i ningú no em va advertir d'il·legalitat ni hi havia cap informe en contra, i si no hi ha informe, el més normal és firmar. A més, va negar haver adquirit el 25 per cent de Vídeo U, una de les productores a les quals presumptivament el Consell desviació més de quatre milions d'euros la passada legislatura mentre Munar era màxima responsable de la Institució.