Maria Antònia Munar, a una imatge d'arxiu. | Joan Torres

TW
8

El Tribunal Suprem ha confirmat la condemna de presó a Maria Antònia Munar pel cas Maquillatge, per la qual cosa l'expresidenta del Consell haurà de seguir a la presó. Cal recordar en aquest sentit que el passat 19 de setembre es va celebrar la vista davant el Tribunal Suprem en el recurs de cassació contrari a la condemna de cinc anys i mig de presó contra l'expresidenta d'Unió Mallorquina.

«S'ha condemnat a la senyora Munar sense proves, només per ser presidenta del Consell de Mallorca. L'Audiència Provincial de Palma, en una sentència arbitrària, va vulnerar la seva presumpció d'innocència i el principi acusatori», va afirmar llavors José Antonio Choclán, advocat defensor de l'expresidenta. El lletrat va demanar la sentència absolutòria davant la Sala Segona, presidida per Carlos Granados, acompanyat dels magistrats Francisco Monterde (ponent), Andrés Martínez-Arrieta, Perfecto Andrés Ibáñez i Manuel Marchena.

Es dóna la circumstància que el passat mes de juliol un tribunal presidit per Granados va rebaixar a 9 mesos de presó la pena de 6 anys dictada per l'Audiència de Palma contra l'expresident del Govern balear, Jaume Matas.

Arguments de la defensa
«L'única prova de càrrec contra la meva patrocinada és la paraula del penedit, col·laborador de la justícia, senyor Miquel Nadal», va dir el misser de Munar, José Antonio Choclán, en referència a les acusacions contra Munar del que fora vicepresident primer del Consell de Mallorca.

Notícies relacionades

Choclán va basar la seva defensa en la falta de proves de l'Audiència de Palma contra Maria Antònia Munar, criticant l'actuació del president del tribunal balear i del fiscal que van jutjar l'any passat el cas Maquillatge.

Considerà que no van tenir en compte les proves de descàrrec de la defensa i que van intentar intimidar els testimonis que exoneraven l'expresidenta d'UM de les acusacions d'atorgar 240.000 euros de subvenció en 2004 a la productora Vídeo U, propietat de Miquel Oliver, per treballs no realitzats i d'adquirir el 20% d'accions d'aquesta amb 300.000 euros de dubtosa procedència a través de testaferros.

«Aquestes dues subvencions de 120.000 euros les va atorgar la Direcció general de Comunicació que depenia directament de la vicepresidència primera del senyor Nadal», va aclarir. Igualment, l'advocat de Munar censurà el procediment de l'Audiència en concedir més credibilitat a l'exvicepresident primer del Consell, Miquel Nadal, «un penedit que va pactar beneficis judicials futurs amb la Fiscalia a canvi d'imputar a la meva patrocinada», segons l'advocat.