Carles Manera saluda la ministra Salgado en una reunió del Consell de Politica Fiscal. | R.L. - Arxiu.

TW
14

El conseller d'Economia i Hisenda, Carles Manera, va viatjar ahir a Madrid per reclamar al Govern espanyol els doblers del fons de competitivitat de les Balears per al 2011, entre 230 i 240 milions d'euros. Si bé el 2009 i el 2010 l'Executiu estatal pagà aquest fons -previst al nou model de finançament-, enguany no preveu fer-ho i Manera hi comptava. El conseller no descarta encara la via de la negociació per aconseguir els doblers. De fet, ahir es va reunir al matí més de dues hores amb el secretari d'Estat d'Hisenda, Carlos Ocaña, per parlar d'això mateix. Al migdia, va tornar a participar en una reunió de caràcter més tècnic en què també hi era Ocaña i s'hi va abordar aquesta qüestió. I al vespre, en el Consell de Política Fiscal, es parlà de nou dels fons de competitivitat. Allà la ministra d'Economia, Elena Salgado, va refusar donar els doblers del fons a les Balears, Catalunya, Madrid i Múrcia, les comunitats que l'havien de rebre. Hi argumentà motius jurídics i la voluntat de contenir la despesa, tot i que aquestes partides són emparades per la Llei de finançament autonòmic.

Malgrat que Manera ja preveia que ahir no es tancaria cap solució, no descarta encara poder-ho aconseguir més endavant o compensar els diners per alguna altra via. De fet, la manca d'acord sobre el fons de competitivitat bloqueja el pla per pal·liar el dèficit del Govern balear. En el Consell de Política Fiscal, s'aprovaren els plans de sanejament d'algunes comunitats, però no el de les Illes. Manera el va preparar comptant amb els 230 o 240 milions d'euros que l'Estat es nega ara a pagar. I això provoca que l'Executiu de Zapatero es negui, al seu torn, a acceptar-lo, perquè no el considera realista.

El mandatari autonòmic admet que hi ha altres discrepàncies, però assegura que són "tècniques" i que el problema principal són els doblers de competitivitat. Amb tot, "les negociacions continuen", insisteix. A més a més, Salgado va endurir les exigències i va limitar el dèficit de les comunitats a l'1 per cent. Sigui com sigui, aquests doblers no afecten tan sols el pla de sanejament. Si les Illes Balears no els reben o no es compensen de cap altra manera, caldrà més austeritat. En aquest sentit, el conseller avisava que no estan "disposats a fer retallades draconianes en sectors estratègics per al benestar social", com ara la sanitat i l'educació. Hi afegí que són conscients que cal un esforç per contenir el dèficit públic, però recordà que els diners del fons eren "una partida acordada".

El Senat reclama el fons de competitivitat

El senador autonòmic Pere Sampol, el PP, CiU, ERC, ICV i fins i tot els socialistes catalans aprovaren ahir al Senat una moció per reclamar a l'Estat que pagui els 1.450 milions d'euros del fons de competivitat que reclama Catalunya. La resta del PSOE, el BNG i quatre integrants del Grup Mixt no pogueren evitar-ho. Sampol criticà que es carregui "tota la responsabilitat" del dèficit a les comunitats autòmomes, com si fessin "despeses supèrflues", perquè és l'Administració estatal qui ha d'eliminar duplicitats en sanitat, educació, habitatge i polítiques socials. També va reclamar que s'abonin els doblers de l'esmentat fons a altres territoris, com ara les Illes Balears. De fet, la moció es referia al mateix problema que pateix l'Arxipèlag. El portaveu del Grup Socialista, Joan Lerma, va argumentar que l'Estat paga "escrupulosament" a Catalunya -i, per tant, a les altres comunitats- allò que preveu el nou model. Segons assegurà, el no sistema ja ha entrat en vigor i, en conseqüència, el període de transició que permeté els avançaments de 2009 i de 2010 ja no existeix.