Bartomeu Vicens poc abans d'ingressar al centre penitenciari. | ALEX SEPULVEDA

TW
12

La portaveu de l'Executiu balear, Joana Barceló, ha demanat a la Justícia que «actui» per aclarir la incautació a l'exconseller insular d'Ordenació del Territori i exdiputat d'UM, Bartomeu Vicens, d'11.000 euros en bitllets de 500 a la presó de Palma. Després de la reunió del Consell de Govern, Barceló ha assenyalat que el Govern no només reclama la Justícia en aquest cas, sinó en totes les causes.

Confiscació

La Policia Nacional va confiscar la setmana passada 11.000 euros en metàl·lic a la dona de Bartomeu Vicens quan el visitava dins la presó de Palma, on compleix una condemna de tres anys per malversació. Antònia Martorell va ser sorpresa amb 22 bitllets de 500 euros en un dels escorcolls rutinaris que els encarregats de seguretat de la presó realitzen als visitants. Els doblers estaven molt amagats en una bossa i als investigadors els cridà molt l'atenció els feixos de 500 euros, ja que aquests bitllets s'associen normalment amb doblers negres, no declarats a l'Agència Tributària. Entre les hipòtesis que es manegen no es descarta que la dona de Vicens desconegués que duia els doblers a sobre. Els familiars poden donar doblers als presos, però sempre mitjançant un compte de l'administració en què ha constar el nom i el DNI de la persona que fa l'ingrés. A la presó està prohibit que l'intern rebi efectiu.

Noves diligències a Son Oms

El jutge Juan Ignacio Lope Sola, a petició del fiscal Miguel Àngel Subirán, ha unit aquests doblers a les diligències prèvies del cas Son Oms, obert el 2008. També ha citat el matrimoni a declarar el 29 d'abril com a imputats per un possible delicte contra la Hisenda Pública i blanqueig de capitals. A més, ha ordenat que els 11.000 euros siguin ingressats al compte del Jutjat d'Instrucció número 2 de Palma. El jutge també dóna com a rebut un escrit de la Fiscalia en què s'adjunta un informe del centre penitenciri amb data d'onze d'abril. El mateix director de la presó, Manuel Avilés, presentà l'informe a Anticorrupció en el qual s'expliquen els fets. Així mateix, el magistrat sol·licita a l'entitat bancària CAM informació sobre si alguna persona ha anat a la caixa de seguretat de la qual la societat Metalumba, investigada al cas Son Oms, paga el lloguer. També demana les dates en què s'haurien produït aquestes visites a la caixa forta.

Metalumba

Cal recordar que la investigació del cas Son Oms apunta que Metalumba podria ser en realitat una societat fantasma que s'hauria creat per tal de blanquejar doblers de les comissions rebudes per les vendes de terrenys a Son Oms. L'Agència Tributària trobà 700.000 euros sospitosos de justitificar a Metalumba. Martorell, que treballava a l'empresa, fou imputada en el cas, juntament amb el seu home, i d'altres persones. En la causa s'investiguen possibles delictes de suborn, estafa, tràfic d'influències, delictes contra la Hisenda Pública, blanqueig de capitals i falsedat documental.

També cal recordar que el cas Son Oms ha donat origen a peces separades, una de les quals ha duit Vicens a la presó i hi és des de juliol de l'any passat. L'exconseller insular fou condemnat pel Suprem a 3 anys per un delicte de malversació a la peça separada de Son Oms sobre un estudi de 12.000 euros encarregat al seu exassessor fiscal i que en gran part fou copiat d'internet. La sentència també el condemna a 13 anys d'inhabilitació. Aquesta ha estat la primera condemna ferma i d'efectiu compliment a la qual fa front Vicens. L'exconseller, però, està imputat en altres processos judicials, com Son Oms, Can Domenge i peces separades del cas Maquillatge, que neix també arran de l'esmentat polígon industrial.

La trama Son Oms

El cas investiga una presumpta trama de corrupció que s'hauria creat al voltant dels terrenys de Son Oms, molt propers a l'aeroport de Son Sant Joan. Se sospita que els exdirigents de la desapareguda UM Bartomeu Vicens i Maximilià Morales a principi dels anys noranta varen posar l'interès en un possible negoci sobre el futur polígon industrial, que llavors eren terrenys qualificats com a rústics. Ambdós s'haurien posat en contacte amb els propietaris i els haurien ofert pressionar -en funció del seu càrrec- perquè els terrenys fossin qualificats com a industrials. A canvi, presumptament, s'haurien enduit una comissió del 15%. La investigació apunta que Metalumba seria l'empresa fantasma per blanquejar-ne els doblers.