Dels interrogatoris d'avui del cas Maquillatge, ha transcendit el canvi de dades en la facturació. | Ferran Aguiló - P. Bota.

TW
0

Tres membres de la Xarxa de Televisions Locals de Mallorca, imputats en el cas Maquillatge, han afirmat davant del jutge que van suprimir el nom del Consell de les factures que van presentar per poder rebre una aportació econòmica a canvi de cedir el seu material audiovisual, malgrat desconèixer que els diners, segons les investigacions, provenien d'una subvenció de 280.000 euros que la Institució insular en va destinar entre 2005 i 2006 a la Xarxa per a la catalogació d'aquests arxius rere el tancament d'aquestes televisions. Una tasca que, d'acord a les indagacions, mai no es va produir. Durant la seva compareixença davant el titular del Jutjat d'Instrucció número 2, Juan Ignacio Lope Sola, l'expresident de l'Associació Cultural Pou de Judí, Bartolomé Pons, el soci d'Onavisió, Gabriel Pujol, i el gerent de Ramón Vídeo, Miquel Ramon, han manifestat que van haver de rectificar el concepte sense saber per què, quan van presentar cada un una factura per uns 20.000 euros perquè els fossin abonats per la Xarxa, llavors presidida pel també encausat Miquel Oliver.

En la seva declaració, Pons ha explicat que, com membre de la Xarxa, en una de les reunions es va proposar salvar el material "de tants anys" de les televisions locals -que havien de tancar per ordre de l'administració- i digitalitzar-lo, per al qual Oliver va fer una oferta de conjunt a tots els seus membres de 22.000 euros. Segons ha apuntat, Oliver va anar a fer-los una visita a la seva televisió al costat de la llavors directora de Comunicació, Margarita Sotomayor, a fi de comprovar els arxius i l'equip emissor. "Al principi vaig creure que Oliver era el xofer de la senyora Sotomayor, ja que semblava que ell estava en segon pla", ha manifestat l'encausat, qui ha explicat que la visita la van realitzar en l'època en què s'estava creant la Xarxa, entitat que uneix a cadenes locals de l'illa i altres empreses vinculades a la productora Vídeo U -una de les productores investigades en aquest cas per haver servit per desviar milions d'euros públics del Consell-.

Notícies relacionades

Els diners

En aquesta mateixa línia, Pujol ha recordat que l'expresident d'aquesta xarxa així com també exadministrador de Vídeo O els va dir que s'anava a crear una televisió, per al qual era necessari el material audiovisual. Tanmateix, no recorda que es parlàs d'una subvenció del Consell i en aquest sentit "no vaig preguntar d'on venien els diners". Finalment, Ramon ha apuntat que en una de les reunions de la Xarxa se'ls va proposar cedir els seus arxius per a un projecte audiovisual "a nivell de tot Mallorca", mentre que en relació amb l'alteració de factures, creu recordar que el gerent de l'associació, Bartomeu Berga, va ser qui va proposar la supressió del nom del Consell. En qualsevol cas, ha asseverat que en aquell moment no "li vaig donar massa importància al canvi de concepte".

Es pot recordar que el propi Oliver ja va manifestar davant del jutge, en la seva tercera compareixença com imputat, que "probablement" van ser Moragues o Sotomayor qui li van instar a alterar les factures que es van presentar davant del Consell per fer la sol·licitud de l'aportació, en ordenar-se suprimir el concepte "Consell de Mallorca", ja que es tractava de factures que presentaven les diferents televisions a la Xarxa i no directament al Consell. Mentrestant, Sotomayor, en llibertat sota fiança de 10.000 euros, va responsabilitzar l'exvicepresident insular, Miquel Nadal, de la presa de decisions per subvencionar a Vídeo U, a la que la Institució insular va subvencionar amb més de quatre milions d'euros per a la posada en marxa i explotació de Televisió de Mallorca, mentre es va desvincular de qualsevol tipus d'irregularitat en matèria de subvencions. Les declaracions per aquest assumpte es reprendran el pròxim 4 de març amb les compareixences, també en qualitat d'imputats, de Sebastià Nicolau, Pere Mayol i Jaime Reynés.