Imatge d'arxiu de Jaume Crespi, batle de Deià, als tribunal pel cas dels quatre xalets de Llucalcari. | J. TORRES

TW
0

El batle de Deià, Jaume Crespí (PP), s'enfronta ara a un procés per la via penal i haurà de tornar a pagar la multa periòdica de 600 euros per no haver tomat els quatre xalets il·legals de Llucalcari. El recurs que havia fet Crespí per evitar pagar -i que el juny de 2009 deixà la decisió judicial en suspens "provisionalment"- ha quedat sense efecte. En una diligència amb data de despús-ahir, el secretari judicial de la Sala Contenciosa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) avisa que no tenia coneixement de l'adopció "de cap de les mesures" que es varen acordar en una providència del 18 de juny d'enguany.

Llavors, el Tribunal exigí al Consistori que fixàs una data per començar la demolició i que no fos més tard de l'1 d'octubre. Arran d'aquest incompliment constatat, els magistrats no esperaren ni vint-i-quatre hores: despús-ahir mateix, i en una nova providència judicial, decidiren tornar a imposar "una multa coercitiva setmanal de 600 euros al senyor batle de l'Ajuntament de Deià, a càrrec del patrimoni personal".

Notícies relacionades

Responsabilitats penals

De fet, la providència encara va una passa més enllà i reclama que es lliurin amb urgència al Jutjat d'Instrucció els testimonis particulars per "exigir les responsabilitats penals que poguessin correspondre" al batle de Deià. Segons l'article 410 del Codi Penal, Crespí s'enfronta a una pena multa de tres a dotze mesos i a una condemna d'entre sis mesos i dos anys d'inhabilitació per tota feina o càrrec públic per haver-se negat a complir resolucions judicials.
El juny passat, el Consistori de Deià avisà que no podia posar una data d'inici de les demolicions, va fer arribar els projectes d'esbucament al Tribunal i el mateix batle els comunicà que no podia concretar cap data, perquè havia signat un conveni amb el Govern i el Consell i depenia d'aquestes dues administracions pel termini i pels doblers. Amb tot, el juliol el TSJIB respongué que aquestes excuses no servien i que l'Administració que dóna les llicències urbanístiques ha de ser responsable de reparar les que no s'haurien d'haver donat.

El batle de Llucalcari ha tingut molt de temps per actuar, més de vint anys. D'ençà que el Consistori donà els permisos per construir quatre xalets en una zona declarada Bé d'Interès Cultural, entre el 1986 i el 1987, el GOB començà una batalla legal que encara s'arrossega. El 1992 el TSJIB emeté la primera sentència i declarà la nul·litat de les llicències, i el 1999 el Tribunal Suprem ho confirmà, però els edificis continuen dempeus. Els propietaris i l'Ajuntament presentaren tots els recursos possibles, però, quan s'acabà la via judicial, tot continuà igual. El batle, Jaume Crespí, optà per no fer cas de les resolucions dels tribunals.

Ara, s'espera que dos dels quatre xalets siguin tomats abans de final d'any. Fer-ho costarà 437.099,87 euros i per als altres dos encara no es té cap data. Amb tot, no serà ni tan sols la Sala de Deià qui gestionarà la demolició, sinó que ho farà l'Agència de protecció de la legalitat urbanística del Consell de Mallorca. El Consell de Mallorca i el Govern acceptaren fer-se càrrec de part del cost de la demolició dels xalets, que correspon a l'Ajuntament, a causa de l'interès paisatgístic de Llucalcari. És més, no es tracta tan sols de tomar-los, sinó també de restituir el paisatge i deixar-lo com si no hi haguessin estat mai. Això serà especialment difícil, perquè són en una zona de difícil accés per a les les màquines d'obra.