TW
0

El judici contra un guàrdia civil que presumptament va agredir el 7 d'agost del 2009 un jove després que aquest li parlés en català en passar el control de passatgers a l'aeroport de Son Sant Joan ha quedat suspès.

Segons han informat fonts judicials, el judici, que havia de tenir lloc al jutjat d'Instrucció número 8 de Palma a partir de les 11.00 hores d'aquest dilluns, ha estat suspès per un «error en la notificació de la interlocutòria per a passar de diligències prèvies al procediment abreujat emès durant la instrucció del cas».

El guàrdia civil devia seure en el banc dels acusats després que l'afectat, Iván Cortés, de 28 anys, interposés una denúncia contra aquest per abofetejar-lo diverses vegades, fins a fer-li sagnar el llavi, després que, en passar el control de seguretat de l'aeroport, el jove es dirigís en català a l'agent de l'Institut Armat.

Es dóna la circumstància que aquest és el segon judici per temes lingüístics que s'ajorna a Balears en menys d'una setmana. Dimarts passat estava prevista la celebració d'una vista oral contra la traductora marroquí Saïda Saadouki, qui suposadament va ser acomiadada del seu lloc de treball en la Comandància de la Guàrdia Civil després de parlar en català.

Segons la versió de l'ara acusada, el capità de la Guàrdia Civil, Bartolomé del Amor, l'anomenà «mora catalanista», extrem que el capità nega i raó per la qual va interposar una querella contra Saadouki per un delicte d'injúries greus.

Així, després de la suspensió aquest dilluns del nou judici obert en la comunitat per un conflicte de caire lingüístic, el president de l'Obra Cultural Balear (OCB), Jaume Mateu, ha manifestat a les portes del jutjat que confia que «no hi hagi res estrany» en la sorprenent coincidència que suposa la suspensió i ajornament dels dos judicis. Així, Mateu ha precisat que «cal respectar les regles del joc» i ha confiat que les dues causes es resolguin com més aviat millor.

Ha titllat de «dur pelegrinatge» el procés judicial que envolta el cas d'Iván Cortés, qui també espera que el cas es vegi i tanqui com més aviat millor.

En la denúncia interposada per aquest últim, l'afectat manifesta que després de passar el control de seguretat de l'aeroport de Palma fou conduït a un quart pròxim al control, on un dels agents li va propinar les dues bufetades que li van fer sagnar pel llavi.

Es dóna la circumstància que a l'interior de l'habitació hi havia membres del personal de seguretat de l'aeroport que en veure l'agressió van abandonar el recinte. A més, segons ha denunciat, després de quinze o vint minuts li van retornar el DNI i li van dir que havien interposat una denúncia per alteració de l'ordre públic. Una vegada posat en llibertat i després d'emprendre el viatge a Londres, el jove i la seva amiga demanaren a la ciutat que els emetessin un informe de lesions.

Després de les actuacions practicades fruit de la denúncia, el titular del Jutjat d'Instrucció número 8, Antoni Rotger, va determinar tot i això que els fets no són constitutius de delicte sinó d'una possible falta.

La denúncia va comptar amb el recolzament de l'Obra Cultural Balear, en considerar-lo un nou i «gravíssim» cas de discriminació lingüística. De fet, el coordinador de l'entitat, Tomeu Martí, va afirmar un mes després d'aquests fets que no era la primera vegada que això ocorria i va responsabilitzar de l'incident al delegat del Govern, Ramon Socías, per «la seva carència de resposta davant els actes discriminatoris anteriors».