La portaveu del PP al Parlament en educació, Isabel Llinàs. | J.Torres

TW
0

"Hem constatat que als 56 centres educatius que hem comprovat de manera aleatòria hi ha 82 docents menys", assegurà ahir la secretària general del sindicat ANPE, Aina Aguiló. A aquesta xifra, cal sumar-hi, segons l'entitat, "els 32 professors menys que hi ha al Conservatori de Música i Dansa de Mallorca, els 4 a Eivissa i els 9 a Menorca". D'aquesta manera, ANPE tornava a desmentir ahir el nombre oficial de 57 docents menys per a aquest curs anunciat dimarts passat pel conseller d'Educació, Bartomeu Llinàs.

Alguns dels centres que més han reduït la quantitat de professors, segons la llista aportada per ANPE, són a Eivissa l'IES Sa Blanca Dona amb sis menys; a Maó l'IES Pasqual Calbó amb quatre manco; l'IES Alcúdia amb vuit; a Inca l'IES Berenguer d'Anoia amb cinc menys; l'IES Port de Pollença amb tres manco, i ja a Palma, l'IES Politècnic i l'IES Francesc de Borja Moll amb cinc menys cadascun, i el CEIP Escola Graduada amb dos.

D'aquesta manera més precisa, ANPE responia a les paraules de dimarts del conseller, en què els acusà de "crear alarmisme" i "d'irresponsabilitat" en donar la xifra de 400 docents menys. Allò cert és que ahir la secretària general d'ANPE es ratificà en les seves paraules i afirmà que, "si extrapolam els 82 professors menys al total de centres a les Illes, que són 372, sí que podem mantenir que aquest curs s'han retallat prop de 400 docents a les aules balears".

Amb relació al 2009, enguany hi ha 12 milions d'euros menys destinats a despeses de personal i d'aquí surt, segons ANPE, la xifra de 400 docents menys. Aguiló es demanava ahir "com pot ser que amb 57 professors menys redueixin 12 milions d'euros en nòmines?". Segons la dirigent sindical, "a la Conselleria no inclouen en aquests 57 el personal que ha passat a tenir una mitja jornada o els de règim intern". A més, afegí que "només introdueixen les dades i fan un power point, desconeixen totalment la realitat de les Illes".

Pel que fa als centres que han reduït grups o incrementat, si bé tenint menys professors, hi ha l'IES Port de Pollença amb un grup menys; l'IES de Santa Maria, on tot i tenir un curs més enguany disposaran de dos docents menys. Així mateix, recordà que l'increment als majors de 55 anys de dues hores lectives "trenca el pacte del 2008-2009 en què s'havia establert la disminució de tres hores de docència". Quant a l'estat de les infraestructures educatives, Aguiló denuncià ahir "l'ambiguïtat en el llenguatge de la Conselleria, perquè a la pàgina web ja hi consten com en funcionament i no els obriran fins a principi del 2011". El sindicat ANPE té previst reunir-se amb el president del Govern de les Illes Balears, Francesc Antich, tan aviat com els en confirmi el dia i l'hora.

El PP critica la retallada a Educació i el PSM també demana més pressupost

La portaveu del Partit Popular en educació, Isabel Llinàs, demanà ahir durant la valoració de l'inici del curs escolar que "exigim que amb vista als propers pressupostos no només no es retalli més la quantitat de doblers assignada, sinó que hi hagi un increment que ens aproximi de manera gradual a les recomanacions de la Unió Europea". A més, xifraren en "475 els docents que no s'incorporaran a les aules aquest curs que ara comença", com detallà la diputada popular.

El PSM-Entesa Nacionalista considera que les inversions en matèria educativa no només s'han de mantenir, sinó que s'han d'augmentar tant com sigui possible per garantir els estàndards de qualitat de l'educació a les Balears.
Això sol pot ser possible a través d'uns pressuposts que incloguin aquestes prioritats. Per tant, els nacionalistes confien que la Conselleria d'Educació tingui un plantejament valent en aquest sentit per negociar uns pressuposts per a l'any 2011 que permetin garantir un nivell alt de qualitat en l'educació.