L'escola inclusiva podria ser una realitat a les Illes

El Grup de Recerca de l'Escola Inclusiva i la Diversitat (GREID) de la UIB publica un estudi que dóna les pautes per crear uns centres per a tothom

Algunes escoles de les Balears ja han començat a aplicar part de les directrius que promou el model d'escola inclusiva. | Jaume Fiol

TW
0

Que la igualtat d'oportunitats sigui una realitat entre els alumnes és un dels objectius de l'escola inclusiva. Aquest és el model educatiu que la Unesco assenyala com a referent. Així, el Grup de Recerca de l'Escola Inclusiva i la Diversitat (GREID) de la Universitat de les Illes Balears (UIB) ha elaborat un estudi durant cinc anys que "ha de servir com a eina perquè els centres educatius l'apliquin en la mesura que els sigui possible, atès que crear un centre inclusiu és un procés", assegura l'investigador principal, Joan Jordi Muntaner. Cal analitzar la situació d'integració de l'alumnat amb necessitats educatives especials, a més d'identificar i definir una sèrie d'indicadors que permetin valorar la qualitat de vida d'aquests estudiants en el procés educatiu, des de la perspectiva del centre escolar, de les famílies i del mateix alumnat.

"Si som capaços que la qualitat de vida dels alumnes amb necessitats educatives especials augmenti, també ho farà la qualitat de vida de la resta d'estudiants", precisa Muntaner. Per això, aquest grup, amb una important trajectòria en l'àmbit dels alumnes amb necessitats educatives especials, ha elaborat Estándares e indicadores para analizar la calidad de vida del alumnado con discapacidad en su proceso educativo. Aquest estudi s'emmarca dins el pla R+D+I del Ministeri de Ciència i Innovació en matèria d'estàndards i indicadors per analitzar la qualitat de vida de l'alumnat amb necessitats educatives especials, associades a discapacitats en el procés educatiu a les aules.

El grup de recerca, format per Joan Jordi Muntaner, Dolors Forteza, Maria Rosa Rosselló, Sebastià Verger i Begoña de la Iglesia, tots del Departament de Pedagogia Aplicada i Psicologia de l'Educació, ha volgut dissenyar una eina perquè les escoles puguin avaluar en quin estat es troben en el procés d'implantació de l'escola inclusiva i, un cop avaluat, decidir quin camí han de triar per arribar de manera més eficient a aquesta inclusió educativa. En aquest estudi, hi han participat 15 centres públics i concertats de Mallorca, Menorca i Eivissa. No es tracta d'un model quantitatiu, sinó qualitatiu, per la qual cosa d'aquest document no se n'extreuen xifres ni estadístiques. El CEIP Camilo José Cela, CEIP Eugeni López i el Liceu Balear són alguns dels centres que hi han participat.

Aules heterogènies

Muntaner defensa que "els mestres i professors cal que es replantegin el model i l'estratègia educativa per tal de continuar fent la mateixa tasca que fins ara, però adaptada a les necessitats de cada alumne". Sobre si aquest tipus d'escola més personalitzada i individualitzada comporta més feina per als professors, Muntaner creu que "suposa fer la tasca que toca però d'una manera diferent". El col·legi s'ha d'adaptar a la realitat heterogènia que hi ha actualment als centres educatius i, com remarca l'investigador principal, "mai abaixant el nivell". I és que l'escola inclusiva aboca per donar la benvinguda a la diversitat i afavorir-ne la inclusió a través d'un procés en el qual s'ha de posar especial èmfasi als grups d'alumnes amb un alt risc de marginació, exclusió o baix rendiment.

I és que no és el mateix que un infant pugui aprendre al seu ritme i segons les seves necessitats que no pas que intenti seguir una dinàmica de grup que no pot. Analitzar el concepte de qualitat de vida en el context de la inclusió i el seu potencial per contribuir al desenvolupament de la millora dels serveis educatius per a l'alumnat amb necessitats educatives especials és fonamental per plantejar les bases de l'educació integral de la persona. Això és el que pretén aquest grup d'investigadors amb la posada en marxa d'aquesta eina, adreçada tant a docents com a equips directius.

Avaluar la qualitat de l'alumnat

Entorn físic
Per avaluar la qualitat de vida de l'alumnat és imprescindible analitzar si el transport que s'usa per arribar al centre és accessible per a tothom o si el mobiliari de l'escola és l'adequat per a l'alumnat.

Principis i valors
Cal saber si tot el personal del centre coneix el projecte educatiu o si el projecte curricular té en compte la igualtat d'oportunitats d'aprenentatge per a tots els estudiants.

Formació del professorat
Cal tenir en compte si la formació del professorat s'entén com un procés que facilita l'autonomia del centre i el creixement professional dels docents. També cal veure quin grau d'acollida tenen les iniciatives innovadores entre els mestres.

Òrgans de direcció
És important determinar en quin grau l'equip directiu afavoreix la participació i el treball en equip dels professionals. O si es fomenta l'autorevisió i reflexió a la diversitat entre el professorat.

Organització del centre
L'organització d'un centre es mesura si els horaris de les classes estan ben coordinats o si les suplències no recauen només en el professor de reforç.

Relació amb les famílies
Un element de qualitat per a un centre és també el grau en què les famílies se senten acollides i valorades per l'escola. Si el professorat recull les seves opinions i peticions i si aquestes són incorporades en el dia a dia de l'aula per tal de millorar tot allò que sigui viable.