L'expresident del Congrés Fèlix Pons Irazazabal morí ahir, a 67 anys, a la clínica Rotger de Palma a causa d'una greu malaltia que ja feia mesos que patia. El funeral serà dimarts a la Seu, a les vuit del vespre.
Ja feia catorze anys que el polític mallorquí havia deixat les institucions. Però abans de fer-ho, va ser una figura influent entre els socialistes, arribà a ministre i dirigí el Congrés durant una dècada.
Fèlix Pons nasqué a Palma el 1942 i va ser professor de dret polític a la Facultat de Dret de Palma de 1972 a 1975. Llavors, va fer el salt a la política i va entrar al Partit Socialista. Aquest món no li venia de nou: era fill del polític democratacristià Fèlix Pons Marquès, que fou president del Mallorca i era descendent de la família d'un altre polític reconegut, Antoni Maura. Quan Pons s'incorporà al Partit Socialista, aviat n'encapçalà la línia oficialista i ocupà diversos càrrecs en la direcció de la federació balear. Al quart congrés, en fou escollit president.
10 anys presidint el Congrés
Fèlix Pons va ser diputat a les Corts el 1977 i el 1979. El 1983, es convertí en cap de l'oposició al Parlament balear, però només dos anys més tard assumí el càrrec de ministre d'Administració Territorial en el segon Govern de Felipe González. Hi quedà fins al 14 de juliol de 1986. En els comicis d'aquell mateix any, entrà com a diputat al Congrés espanyol i el 15 de juliol va ser-ne escollit president, en substitució de Gregorio Peces-Barba. Continuà en aquest mateix càrrec durant les legislatures de 1989 i 1993. Aquest darrer any, però, ja anuncià de bon principi que es retiraria quan acabàs la legislatura. Va ser així: ho va fer el 1996, just quan el Partit Popular guanyà les eleccions. El 25 de març d'aquell any, presidí per darrera vegada un ple del Congrés. Mentre n'era president, el 1991, encapçalà la ponència encarregada de modificar les normes de funcionamient de la Cambra.
Quan es retirà de la política, Fèlix Pons, que era casat i tenia tres fills, es reincorporà al seu despatx de misser de Palma. Compaginà aquesta feina amb classes de dret mercantil a la Universitat de les Illes Balears. L'any 2000, ingressà a l'Acadèmia de Jurisprudència i Legislació de les Balears. Tot i que es mantenia apartat de la vida política, de tant en tant acceptava col·laborar amb el partit.
Pons rebé, entre altres condecoracions, la Gran Creu de Carles III i la Medalla d'Or del Govern balear. A més a més, el 31 de maig d'enguany li lliuraren la Medalla d'Honor del Parlament en reconeixement de la tasca per impulsar les institucions preautonòmiques i per consolidar el corpus legal i estatutari. Amb tot, i a causa de la malaltia que ja l'assetjava, no pogué anar a recollir-la personalment.
33 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
A tots els que criticau que en Fèlix Pons fes no sé què en castellà, hauríeu de tenir en compte que el PSOE no és nacionalista (i el PSIB, forma desfressada del PSOE a les illes, tampoc). Tot i que no he seguit la trajectòria del Sr. Pons, me sembla que va ser un bon polític dels que ja en queden pocs, i formà part de la recent història de la bona gent de la transició. Cercau ara, a veure quants polítics bons trobau (dins qualsevol partit). I per cert, ja que se critica per aquest foro de comentaris el "parlar en castellà": UM diu que és nacionalista, i hi ha molts d'UMeros que parlen castellà (basta veure dins les famílies d'alguns fundadors)
Al Sr. Capó: Me'n record d'aquest fet "d'afluixar". Fou bastant criticat.
Octubre 1982. Míting PSOE a l'estadi balear. Intervé el candidat a senador Antoni Ramis. Tot i que fa un discurs en català molt breu alguns tenen temps d'esbroncar-lo. El següent orador, Fèlix Pons, el primer que fa, en castellà, és dir que el canvi ( el lema electoral del PSOE era "por el cambio") ha de començar per certes actituds.
A Cinquantí: Més li diré. El Diari de Mallorca, diu que a Lanzarote, o sia que vosté no ho té tan clar com per tractar-me de ignorant i malèvol. Lo dit, indagui, indagui...
A Cinquantí: Ara mareix m'han confirmat que a Munich només hi va anar el Sr. Casals, menorquí, director de l'Hotel Jaume I, i que el Sr. Pons va quedar aquí malalt, per tant no el castigaren. Si m'han enganat, és una altra cosa, però jo no ho he dit amb malicia. I de les persones que m'ho han contat, me'n fi molt. Vostè ho indagui bé a veure qui té raó. Salutacions.
Seixentí, malèvol i ignorant. Felix Pons i Marquès va estar exilat a Fuerteventura
Ara ens hauriem de fer la pregunta de què hem fet els mallorquins per deixar de banda tota una fornada de polítics i promeses polítiques i baratar-ho per la mediocritat més completa, la corrupció i la ineptitut
Aquests que xerrau malament amb es mort encara calent vos hauria de caure sa cara de vergonya...almanco esperau un parell de dies per criticar-lo! d.e.p. Don Fèlix Pons Irazazábal, un dels més grans polítics que ha donat aquesta terra, no com aquestes mitges merdes que hi ha ara (de tots els partits, eh?)
Pons: Banc de Crèdit Balear (Nigorra!), Estatut per la via del 148, Opus Dei, Doctor Honoris Causa del bracet d'Escarrer (quan s'és vist que un professor d'una determinada universitat sigui investit Doctor Honoris Causa de la mateixa Universitat?), esquela en espanyol. Uf.
Era un dels professors més competents i cultes de la facultat de Dret. I tot i que no era nacionalista català feia la classe de mercantil en català, el curs 1996-97.