Nascut a Palma, estudià dret a València amb una beca de la Fundació Joan March i a 25 anys aprovà les oposicions com a Advocat de l'Estat. La seva primera destinació fou Tenerife, on a final de 1979 es convertí en tinent de batle de Santa Cruz amb l'antiga UCD. "Només set mesos després, però, me'n vaig tornar, perquè vaig aconseguir una plaça vacant a Palma".
Anys més tard, el 1983, "en el moment inicial de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (CAIB), vaig participar en un concurs que va convocar l'Estat per dirigir els serveis jurídics de la CAIB. Com que llavors no se sabia què passaria amb les autonomies, no hi havia gaire voluntaris, però hi vaig optar. Ha estat, segurament, un dels meus millors encerts, perquè m'ha permès viure en primera persona tot el neixement i l'evolució de les CA i, sobretot, participar en els moments inicials del Tribunal Constitucional, en els quals es feia una feina molt imaginativa, perquè no n'hi havia precedents". Amb orgull, comenta que va tenir "l'oportunitat de defensar lleis de la CAIB, com ara la de compilació del dret civil, i d'impugnar normes de l'Estat com la llei de l'aigua, la llei de cort, la de costes i la llei de sòl".
Aguiló, "amb l'excepció de la darrera legislatura de Matas", ha treballat sempre dins l'Advocacia de la CAIB. Hi hagué uns anys en què ho combinà amb un despatx privat, "fins que va ser incompatible i ho vaig deixar". També, i des de 1993, va ser secretari i després vocal del Consell Consultiu del Govern fins que, el 2008, hi exhaurí el seu mandat. Són molts d'anys.
Seguidor del Mallorca, aprofita els breus espais d'oci per dirigir-se a la Part Forana i caminar pel camp, amb l'objectiu, no sempre assolit, de "cercar espàrecs, bolets o caragols: depèn de l'època de l'any". El misser mira d'explicar-nos de manera didàctica quines són les funcions del seu equip de treball: "Bàsicament, representam i defensam davant els tribunals l'Administració de la CAIB i gradualment, sobretot darrerament, els organismes autònoms i gran part del seu sector públic. A més, "també feim d'òrgan assessor del Govern i de tota l'Administració". "Es pot dir -assenyala- que hi ha dues àrees de feina clarament diferenciades.
La primera és la d'assessorament, és a dir, quan els serveis jurídics de les conselleries tenen un tema de prou entitat que excedeix les seves possibilitats, ens en demanen el darrer dictamen a l'Advocacia. També participam en el procés d'elaboració normativa i assessoram les conselleries en les seves iniciatives de desenvolupament reglamentari de les lleis" i projectes de llei que el Govern assumeix i envia al Parlament.
L'altre àmbit a què es refereix Aguiló és, segurament, "més conegut i més important: el de la representació i la defensa judicials. Té a veure, en un altíssim percentatge, amb la jurisdicció contenciosa administrativa. És el nostre àmbit natural, perquè defensam actes i reglaments que ha aprovat l'Administració o les seves empreses públiques".
La corrupció política a penal
El cap de l'Advocacia de la CAIB afirma que casos de corrupció política "amb clara repercussió mediàtica, com ara els de Voltor, Bomsai i Palma Arena, amb declaracions gairebé cada dia, han significat un increment del volum de feina i han provocat que haguéssim d'alliberar una de les nostres advocades -Àngeles Berrocal-, perquè s'hi dedicàs plenament".
Afegeix que "el fet d'actuar com a acusació particular i en defensa de funcionaris i alts càrrecs davant la jurisdicció penal ha agafat darrerament un pes que pot dur molta gent a pensar-se que és el nostre àmbit natural, tot i que realment fins fa molt poc era no diré que residual, però sí el darrer en nombre d'actuacions processals". El que es pretén, afirma, "és intentar recuperar els doblers que puguin haver estat objecte de malversació". A més, assenyala que "la relació amb la Fiscalia és molt fluida, d'acord amb la importància creixent que té penal. Normalment som a la seva vora".
Procediment a seguir
Aguiló indica que "quan es troben irregularitats a conseqüència d'un canvi de govern o dins la mateix legislatura, hi sol haver una remesa d'aquesta documentació a l'Advocacia amb un informe del servei jurídic de la mateixa conselleria. Avaluam que hi hagi matèria i, de vegades, en feim un informe complementari i sol·licitam al Govern autorització per personar-nos com a part acusadora o com a part perjudicada". Així solen començar els casos de corrupció que després esclaten als diaris.
L'equip d'Aguiló és format per "deu missers de la CAIB, a més de tres lletrats de l'Ib-Salut". Un dels problemes que tenen és la manca continuada d'oposicions. "El cos és tan petit que passen anys sense que se'n convoquin, però tenc un propòsit que potser s'arribarà a fer realitat". Consisteix a substituir les oposicions actuals per "un concurs de segon grau entre els qui ja són tècnics superiors i hagin superat les oposicions per als serveis jurídics de cada conselleria".
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Aquest senyor ha ficat a l'advocacia a tots els "enchufats" i encara té la barra de voler ficar més gent a dit amb un concurs. Ets un pocavergonya. No us estranyi que tots siguin nyaps com el de l'hospital de son espases, els polítics ja es preocupen de ficar inútils perquè no els fotin el negoci.