El Partit Popular i el Partit Socialista, a la fi, coincideixen en una cosa: a alegrar-se de la dimissió de la presidenta del Parlament, Maria Antònia Munar. La secretària general del PSIB, Rosa Maria Alberdi, declarà ahir que la decisió de dimitir era "adequada". "Així tindrà l'oportunitat de defensar-se millor", afirmà. I afegí que no era bo que hi hagués "ombres" sobre la presidenta de la cambra. El portaveu del grup parlamentari popular, Francesc Fiol, per la seva banda, digué que era una "mesura higiènica" i que, amb la declaració de Nadal, la decisió de Munar era inevitable i raonable.
Els socialistes, doncs, es treuen un pes de sobre: el d'una presidenta del Parlament imputada en dos processos per corrupció i delatada per qui havia estat la seva mà dreta a Unió Mallorquina. Però també els cau un problema, i és que ara s'ha d'aclarir qui presidirà el Parlament. "Cal que tots els grups facin feina ràpidament per resoldre aquesta situació", apuntà Alberdi. La dirigent socialista s'hi mostrà clarament optimista:"Crec que com més complicada és una situació, més responsabilitat requereix; estic segura que tothom hi respondrà".
Però potser és massa optimista. El portaveu del PP, Carlos Simarro, que també es mostrà satisfet amb la dimissió, afirmava ahir que "el grup parlamentari popular decidirà, perquè les majories, ara, són molt diferents". Amb tot, Simarro afegí que encara havien de determinar com actuarien. Fiol fou més clar i indicà que, malgrat que era aviat per dir res, era obvi que el PP voldria presidir el Parlament. Cal recordar que ara mateix el popularés el grup amb més diputats i que Antich, d'entrada, ja no té el suport d'UM. El PP, però, insisteix en el setge a Francesc Antich. "És el moment de demanar responsabilitat al president", digué Simarro, qui insistí que la situació de les institucions ara era molt greu i demanà decisions.
Simarro coincidí amb el vicesecretari general del PP, Miquel Ramis, qui ahir assenyalà que Antich s'havia de sotmetre a una qüestió de confiança o que havia de convocar unes eleccions anticipades. "Antich féu possible que Munar fos presidenta del Parlament", remarcà Ramis. Simarro emperò, amplià encara més la culpa del president: "És el responsable de la situació a totes les institucions, és ell qui ha de moure fitxa, ara". Per part seva, el president Antich descarta convocar eleccions anticipades i Alberdi en defensà la posició. "Fa allò que ha de fer", digué, i afegí que no volia amenaces, que si el PP ho tenia tan clar, que presentàs una moció de censura. Afirmà que la qüestió que s'havia d'abordar ara mateix era la presidència de la cambra, no si es feien o no eleccions.
"Hem d'aplaudir el gest de Maria Antònia Munar"
"Creim que la decisió de dimitir ajuda les institucions", afirmà ahir el diputat del PSM Antoni Alorda. Segons digué, tot i que no s'ha de menystenir la gravetat de les acusacions que pesen sobre la fins ara presidenta del Parlament, el seu gest "alleuja la pressió a les institucions". "En aquest sentit, l'hem d'aplaudir", declarà.
Alorda considera que la declaració de Miquel Nadal feia encara més insostenible la situació de Maria Antònia Munar, sobretot tenint en compte que Nadal era la seva mà dreta.
Tot plegat, segons el diputat, havia generat una situació institucional "molt desagradable" que temia que pogués ser especialment tensa dilluns, a l'acte institucional de la Diada de les Illes Balears, en què estava previst que Munar fes un parlament. Per la seva banda, la regidora del PSM a Cort, Nanda Ramon, digué ahir que també calia demanar explicacions a Cristina Cerdó sobre el presumpte finançament irregular de la campanya uemita a Palma, perquè tot això passà quan ella presidia l'agrupació d'UM a Ciutat.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.