A la destitució del president i del coordinador general s'hi ha d'afegir la dels caps d'àrea Jordi Fiol (Coordinació interna i documentació); Maria Montserrat Pérez (Organització i distribució) i Catalina Ramis (Promoció i dinamització exterior). També formaven part de l'equip directiu els tècnics Arnau Company i Margalida Vidal, que retornaran a la plaça de funcionaris docents, segons confirmà ahir el director general de Cultura, Pere Joan Martorell.
Per la seva banda, la portaveu del Govern, Joana Barceló, rectificà ahir la nota de l'Executiu emesa diumenge en què apuntava que l'IEB "desapareixia". "L'Institut d'Estudis Baleàrics no desapareixerà així com així", sinó que el que pretén el Govern és "reduir-ne l'àmbit competencial", assegurava Barceló. Les paraules també foren matisades des de la Conselleria de Cultura: l'IEB deixarà de ser una entitat autònoma amb pressupost i personal propi, ara dependrà de la Direcció General de Cultura, confirmà Martorell.
Així mateix, l'IEB continuarà tenint la figura d'un director que gestionarà únicament competències d'estudis locals. Pel que fa al programa d'activitats ja previstes per l'Institut per a enguany, Pere Joan Martorell manté que "hi haurà continuïtat" pel que fa a les activitat immediates. "La voluntat és no anul·lar res, però encara s'ha de parlar", explicava. A més, afegí que "alguns actes continuaran, altres poden ser modificats i altres no tiraran endavant".
No n'està tan convençut el president del Gremi de Llibreters, Francesc Moll, que qualifica la desmembració de l'IEB com "una mesura precipitada". "Amb la desaparició de l'IEB es lleva una eina molt important en favor de la cultura escrita de les Balears", assegurava. "Ara està per veure si tota aquesta feina que feia l'Institut fins ara la podrà assumir un altre departament i on anirà destinat tot el pressupot que fins ara tenia", lamentava.
Del mateix parer es postulà el president del Gremi d'Editors, Joan Josep Vidal, qui creu que ara han quedat "sense interlocutor o almenys no sabem qui serà". Precisament el Gremi d'Editors va remetre dijous una carta al president Francesc Antich "per mostrar-li la nostra preocupació pel desmantellament de l'IEB, una entitat que ha duit una política molt positiva envers la nostra cultura", explicà.
Per part seva, el president de l'Obra Cultural Balear, Jaume Mateu, tampoc no veu clara la desició de "diluir l'IEB dins la Direcció General de Cultura". "A Balears ens falta un ens que coordini tota la feina cultural que es fa a les Illes, i aquesta tasca la té l'Institut d'Estudis Baleàrics", indicà ahir capvespre. També disgustat es mostrà el conseller insular d'Educació i Cultura d'Eivissa, Marià Torres, qui creu que l'IEB "assegurava ponts culturals entre les illes que fins ara no existien". "L'Institut és una eina molt necessària i quan les coses funcionen se'ls ha de donar suport, no tomar-les".
A Formentera, la mesura de 'reestructurar' l'IEB tampoc no ha acabat d'agradar. Així ho assegurà la consellera insular de Cultura de l'Illa, Sònia Cardona, qui també creu que "s'han de mantenir les col·laboracions entre les quatre illes perquè la feina duta a terme fins ara tingui continuïtat". Tot i amb això, assegura que "entenc aquesta restructuració", referint-se a les motivacions polítiques. Una posició semblant té l'escriptor Miquel Bezares, que creu que "aquesta és una decisió política que respon a quan el PP va dotar de comptències l'IEB en sortir del Llull".
Precisament les motivacions polítques també foren comentades ahir pel fins ara president de l'entitat, Sebastià Serra. "No ens esperàvem aquesta decisió, perquè en tot moment hem fet feina en un camí molt plural, amb ajuntaments de tots colors. Estic desconcertat pel fet que, quan falta molt poc per acabar la legislatura, es prengui aquesta mesura, sobretot amb la manca de comunicació que hi ha hagut", explicà Serrà referint-se al Govern, que va estar més de 24 hores a confirmar-li la notícia de la seva destitució. "Tenim bastant de por que el projecte no tingui continuïtat", sentencià. "La reestructuració comportarà la probable disminució d'activitats i projectes culturals a cada una de les illes", apunta Sebastià Serra en una carta de comiat publicada al bulletí de l'entitat. "Amb certesa, no acabam d'entendre la decisió", va concloure.
44 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Per aixo reivindicam que a Balears se xerri i s'escrigui emprant totes ses paraules mallorquines, menorquines, eivissenques possibles, i que dins s'unidat de sa llengo, es mallorquí, menorquí, eivissenc i pagès sigui escoltat, reconegut i respectat MALLORCA ..BALEARS IS NOT CATALUNYA
Hem de recordar que dins ets Estatuts d'Autonomia de ses comunidates amb dues llengos, dins sa nostra Espanya plural, se reconeix sa co-oficialidat de ses llengos regionals juntament amb sa llengo comú de sa Nació Espanyola, que segons sa Constitució de 1978, ès es castellà; com ès es cas de s'Estatut d'Autonomia de sa Comunidat Valenciana que reconeix com a llengo cooficial es valenciano, quand, segons ets "uniformisadors" de s'unidat llingüística des català tendria que anomenar-se "català", que ès como s'ha denominat absurdamente an es balear dins s'insultant Estatut d'Autonomia de ses Illes Bale
Interessant article: http://www.facebook.com/#!/notes/amadeu-corbera/sobre-lieb-els-cremats-i-els-bambols/338973756759
Xim, per venjar-se den Sebastià Serra- uns- i per fotre Um-els altres.
l'ieb ha reconegut arreu del món la cultura catalana de balears. ho ha fet a través d'exposicions, presentacions de llibres, i fira del còmic a barcelona perquè hi ha necessitat de llevar aquesta institució?
Però els del PSOE-PSM tenen cera del Corpus, ells no són corruptes i són del nacionalisme bo, d'aquell d'Arriba España. És per això que han de mester molta gent a totes les Conselleries i despatxos: "para ofrendar nuevas glorias a España"
Des de l'Assemblea Per Mallorca (AxM) volem fer una reflexió en veu alta sobre la nova reestructuració i reducció dels alts càrrecs del Govern Balear, Consell Insular i Ajuntament de Palma. En un principi, veiem amb satisfacció aquesta mesura, que nosaltres reclamem des de fa temps. En un context de crisi econòmica i augment del atur, la “classe†política ha de donar exemple, i reduir moltes despeses que, per a molts de ciutadans, son vistes només com a luxes. Els problemes sorgeixen quan es concreten les següents: eliminació de la meitat de càrrecs vinculats amb Medi Ambient, Esports i Juventut. Reducció del 20% d'empreses públiques (la gran majoria vinculades a les conselleries controlades per UM), supressió del Institut d'Estudis Baleàrics... Des de l'Assemblea Per Mallorca (AxM) ens plantegem: Només hi ha excés de càrrecs a les conselleries d'UM? Només son suprimibles les àrees d'aquesta, com ho foren en el seu moment les àrees que abandonà ERC? No pot ser possible que, en el joc d'aliances i tensions internes entre el PSOE i el BLOC, es faci impossible una reducció seriosa d'alts càrrecs? Quanta gent hi ha, quants alts carrecs hi ha, com és diu en castellà, “viviendo de la sopa bobaâ€? Si és així, ens plantegem: Altre vegada els interessos dels partits polítics tornen a posar-se davant els interessos generals de la ciutadania?
Veig que la porcada que ha fet PSOE-PSM amb l'IEB i amb en Serra no deixa indiferent el personal. En Sebastià Serra deu tenir, com tothom, els seus defectes però s'havia anat curant de la malaltia progre-filoespanyola i gonellista del PSM. Això i la seva manca de sectarisme, el seu tracte exquisit amb tothom ha resultat impossible de pair per part dels mediocres d'aquesta illa, perquè a la resta de les Illes no crec que ningú hagués fet una passa per executar tal desbarat.
Prendre una decisio com aquesta es menja molt de coratge. O tot el coratge que llavors torbes a faltar a l'hora d'esbucar Sa Faixina o d'aturar la pèrdua de televisions en català.
El darrer llibre de l'IEB és un totxo de tapes negres, immens, sobre ses matances. Amb un "text", per dir qualque cosa -quatre retxes que ocupen un 2% d'una pàgina en blanc immensa- de n'Andreu Manresa, i unes fotos horroroses de sa mort des porc. Però allò pitjor són unes il·lustracions kistch-naïf d'un no sé qui que escarrufen de lletges que són. I per rematar-lo, un pròleg de n'Agustín Fernández-Mallo. Sabeu qui és? Un galleg progre-espanyol modern, autor d'una imbecil·litat com és "Nocilla Lab", que viu a Palma, i que és un des signants del "Manifiesto" de na Rosa Díez i en Fernando Savater. Jo me deman: què ha costat aquest llibre? Evidentment, pes paper i ses fotos en color, moltíssim, més el que han cobrat ets autors. Quina era sa finalitat d'aquest llibre? Per què l'IEB ha de donar cobertura a un espanyolista pijo-progre que es manifestament anticatalà tot i viure aquí? Qualcú me sap dir quins projectes tan importants tenia en marxa l'IEB? Jo ho sé: llibres insignificants, completament prescindibles, i cars, això sí, tots d'amics d'en Sebastià Serra i d'en Jordi Horrach.