L'informe de conclusions provisionals de l'Agència Tributària que forma part de les diligències informatives de l'operació Maquillatge recull "irregularitats" en el procés de concessió de subvencions i patrocinis atorgats pel Consell de Mallorca entre els anys 2003 i 2006. Hisenda assenyala que aquestes irregularitats suposen l'incompliment del que disposa la normativa específica sobre subvencions. Per altra banda, afegeix que aquesta situació afecta un percentatge molt alt del total de subvencions tramitades. L'Agència Tributària apunta que a causa de l'amplitud i magnitud dels incompliments detectats sembla impossible que puguin ser imputats a algú diferent dels màxims responsables de la institució i dels òrgans o departaments responsables del Consell de Mallorca.
L'informe apunta que els tècnics del Consell també havien de ser conscients d'aquests fets. Les dades destaquen que Studio Media va rebre, procedent del Consell i de la Ràdio i Televisió de Mallorca en el període 2001-2006, un total de 3.257.565 euros. Assenyalen, a més, que el 2001-2003 Vicens figurava com a perceptor per rendiments d'activitats professionals de l'entitat per un total de 9.000 euros. Nadal també va percebre retribucions d'Studio Media el 2003 per uns 1.000 euros.
Video U i Nadal
Pel que fa al conglomerat de societats articulades al voltant de Video U, els informes d'Hisenda i la Policia Judicial apunten que sols es pot entendre l'elevat volum de facturació amb el Consell i Televisió de Mallorca per la coincident adquisició de participacions de Miquel Sard Vicens, cosí de la dona de Miquel Nadal, mijançant la societat Los Rincones de la Vega de Sotomayor. L'informe destaca que en el període 2005-2007 la productora va percebre en contractes i subvencions d'adminstracions públiques un total de 3.752.559 euros.
A partir d'aquí, l'informe d'Hisenda vincula el conseller Nadal amb l'entramat societari de Video U mitjançant Miquel Sard. Hi ha indicis "suficients" per considerar, segons l'Agència Tributària, la possibilitat que Miquel Sard i la seva dona, Christine Alice Read, actuassin com a testaferros de Nadal i de la dona, Maria José Bauzà. També afegeix que Consultair, empresa participada íntegrament per Nadal i l'esposa, ha tingut un important increment patrimonial en els darrers anys.
S'ha de recordar que el jutge instructor d'aquesta peça separada del cas Son Oms ha imputat, a més de Nadal, la presidenta del Parlament, Maria Antònia Munar; el també conseller de Medi Ambient, Miquel Àngel Grimalt; el diputat del Grup Mixt, Bartomeu Vicens; i el president d'Unió Mallorquina, Miquel Àngel Flaquer. Els polítics, que llavors ocupaven càrrecs dins el Consell, ja estan citats a declarar entre el 14 i 18 d'aquest mes de desembre.
S'investiguen els possibles delictes de prevaricació, malversació de cabals públics, blanqueig de capitals i tràfic d'influències.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Sembla com si els jutges ecspanyols només la tinguèsin ara amb valencians, mallorquins i principatins. Què potser veieu cap imputació contra cap càrrec d'autonomies com ara Murcia, la Manxa, Galícia-on el PP és etern i on la droga que arriba a Espanya hi entra a cabassos-Asturies, Extremadura o cantàbria?
Els partits fan de les institucions el seu "cortijo", i així ens va.
M'han dit que molts mafiosos sicilians volen enviar els seus fills a fer cursets a Mallorca.