La imputació de Maria Antònia Munar en la instrucció del cas Can Domenge i l'operació judicial sobre l'entorn d'Unió Mallorquina (UM) pel cas Son Oms torna a tensar les relacions entre els socis del Pacte. Mentre que des del PSOE es reclama prudència i es remarca que res no ha canviat, el Bloc exigeix una reacció clara per part del seus socis i avisa que, si no s'assumeixen les responsabilitats, seran ells els que hauran de prendre decisions. La part afectada, UM, diu que per part seva el Pacte no està en perill i només admet que l'ambient està "enrarit".
Tots els partits coincideixen en el dany institucional que suposa la situació, però el Bloc es desmarca en la pretensió que tot continuï igual.
A l'altre costat, els socialistes mantenen la calma. El Govern reaccionà ahir en boca de la seva portaveu socialista, Joana Barceló, ja que el president Antich, un dia més, guardà silenci. "Aquesta acció judicial causa molta preocupació al Govern per la magnitud de tot allò que implica", digué Barceló, que demanà "prudència i respecte" cap a les investigacions que afecten Munar i UM. "El Pacte no està afectat", sentencià sobre les conseqüències.
Ara bé, dirigents del Bloc s'havien reunit dimecres, quan s'estaven produint les actuacions judicials, i conclogueren que la coalició ha d'anar més enllà que la simple exigència pública de responsabilitats, una vegada que ara és la presidenta del Parlament la que es troba imputada, després de la successió de casos que ja afecten UM amb càrrecs públics imputats al Govern i el Consell de Mallorca.
En el Bloc veuen més greus les noves línies d'investigació amb relació al cas Son Oms que la imputació de Munar. "És insostenible", repeteixen. Així les coses, el Bloc ha demanat a Antich que convoqui tots els socis a una reunió urgent del màxim nivell. Allà volen exigir, primer, que sigui UM la que assumeixi les responsabilitats per les acusacions que pesen contra els seus principals càrrecs amb un gest que impliqui, almanco, renúncies. Si no es fes així -i la coalició entén que així serà-, es reclamarà al president Antich que sigui ell qui prengui una decisió per tal que el Pacte recuperi credibilitat política. Si tampoc així s'aconsegueix una reacció, el Bloc estudiarà la seva situació dins el Pacte, encara que a la reunió de dimecres no s'arribà a cap determinació en aquest sentit.
Un dels partits de la coalició, Esquerra Unida (EU), sí prendrà demà una decisió.
El seu consell polític ha de tractar els acords presos en la darrera cita de la direcció, en què s'exigí la dimissió de Miquel Nadal (UM) com a conseller de Turisme de Govern i regidor a Cort per la implicació en el cas Can Domenge i, en darrer extrem, el seu cessament a càrrec del president Antich. El debat a EU és, ara amb l'afegit de la situació de Munar, plantejar una sortida del Govern si els seus socis no reaccionen. Dins la formació que dirigeix David Abril es considera que, després de la imputació de Munar, el PSM pot estar més a prop d'aquesta posició.
La Fiscalia investiga com es gastaren els 11 milions per crear TV de Mallorca
La Fiscalia Anticorrupció investiga, dins l'operació Maquillatge, com es gastaren els 11 milions d'euros públics que serviren per posar en marxa els anys 2005 i 2006 la televisió i la ràdio del Consell de Mallorca (Televisió de Mallorca i Ona Mallorca) per si hi va haver un suposat desviament de doblers cap a Unió Mallorquina (UM) o persones pròximes. A partir d'una peça separada del cas Son Oms, la Policia Judicial engegà dimecres l'operació Maquillatge a instàncies del Jutjat d'Instrucció número dos de Palma, que manté el secret de sumari. Els agents confiscaren documentació diversa al Consell, a la seu de la Corporació de Ràdio i Televisió (TVM i Ona) i a diferents empreses vinculades als inicis d'aquest projecte.
També escorcollaren el despatx professional del conseller de Turisme, Miquel Nadal (UM), que era vicepresident del Consell quan es posà en marxa la televisió. Els agents, que es van estar a la seu del Consell fins a les onze del vespre de dimecres, s'endugueren d'aquest i d'altres punts documentació relativa als primers temps de creació de la televisió i la ràdio. En concret, factures i papers que fan referència a l'adquisició de material per engegar l'emissora i a la producció de programes en què s'haurien detectat sobrecosts no justificables. La passada legislatura, les emissores del Consell foren gestionades per UM, gràcies a un pacte amb el PP. Hi hauria documents que relacionarien una empresa de la trama Son Oms amb la televisió insular.
El setembre del 2005 el Consell creà la Corporació de Ràdio i Televisió i la dotà d'un pressupost de 5,3 milons als quals se sumaren 6 milions inclosos en el pressupost del 2006. Un total d'11 milions per a la nova televisió. Televisió de Mallorca començà a emetre en proves el maig del 2006 i s'inaugurà el 12 setembre del mateix any, per la Diada. El jutge instructor del cas Son Oms ja va reactivar la causa l'any 2008 amb diferents escorcolls de pisos i empreses vinculades a la trama. La Policia aconseguí factures de pagaments realitzats pel Consell a la ja extingida productora Studio Media Comunicación. El titular d'aquesta era Alfredo Conde, director d'Ona Mallorca el passat mandat. Conde està casat amb Elisabet Diéguez, que es troba acusada de ser la testaferro del diputat Tomeu Vicens, principal imputat en el cas Son Oms.
14 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Xoriuer, pregunta a sa gent que treballa amb aquesta gent que dius honrada i veuràs com n'aprenen de ràpid... sense eleccions això anirà convertint-se en un colebrot vergonyós i lamentable per Mallorca
Agafa sa cadira ben fort passi el que passi sinó hi parderem els dos li diu un del PSM a un altre de UM.
Rapinyaire (i t'ho dic amb tot el "carinyo" del món): la imatge que està donant el PSM en tot aquest affaire és bastant patètica, però vaja, "en su linea". No te pots passar mitja vida amollant pestes de qualcú per què és un lladre i després anar de la maneta amb ell o votar-lo com a president de la finca "a sabiendas" que ficarà mà al calaix. M'explic? Jo tenc clar que el PSM és un gran partit, i l'he votat un munter de vegades, però això ja vessa. Si partissin es farien un bon favor a si mateixos i demostrarien a la ciutadania que encara queda gent honrada i amb principis.
El més graciós que es pot llegir als comentaris d'aquesta notícia és això de "deixar a mitjan fer els grans projectes d'aquest govern". !!!!!!!!!!!!!! Sobre les dues opcions enfrontades del bloc, només es pot dir una cosa: pura il·luminació de gent que creu que sempre va carregada de raó!!! El psoE vol el mateix que vol el PP aquí i a Madrit: governar amb majoria absoluta, sense haver de pactar. I fan tot el que poden per aconseguir-ho.
Com quedam?. Només faig "copiar y pegar" dues notíes d'aquest diari: 1ª Barceló: "és difícil governar amb tant renouâ€. 2ª El Govern lleva ferro a la tensió política
Ai ... quin titular mos treu en Pere de Ses Tanques, ... la questió és llevar importància a la imputació de la banda d'UM, MAMs, Pascuals, Miquels Nadals, Pedros Serras, ....
Dins el BLOC pareix que hi ha dues opcions enfrontades: Una més possibilista, que aposta per ser present en el Pacte de Govern tot i els problemes existents. Que creu que des de dintre es poden aconseguir més coses que des de fora. Per exemple, sense el Bloc Son Baco o el trueque de les 2.000 places hoteleres ara serien una realitat. O també ho seria un Pla de Carreteres molt més dur i amb moltes actuacions que el Bloc ha aconseguit treure, entre d'altres molts petits exemples que no ve al cas exposar. Una altra línia aposta per sortir del Pacte davant la deplorable imatge que s'està donant a la ciutadania i que amb tants d'imputats no es pot anar en lloc. Per tant, seria millor estar a l'oposició tot i que això suposàs donar via lliure a un urbanisme a la carta i a un model més agresiu amb l'entorn. Jo personalment apost per la primera opció però fins a un cert punt, és a dir, que si es prenen mesures judicials més contundents contra els imputats que tenen responsabilitats de govern (Munar o Nadal p.ex.) seria insostenible que el Govern seguís així, o bé hauria de sortir UM o bé el Bloc.
Si aquesta senyora és presidenta del Parlament és perquè així ho volgueren el PSOE i el Bloc. I tots sabien qui era i com era, així que ara no facin comèdia.
Ferro no crec que en llevin gens ja que si ho fan l'iman de la cadira perdria potència i es podrien separar d'ella. El que es lleven es formigó de la cara, que la tenen molt dura.
El problema de les eleccions anticipades ja no és que pugui tornar PP-UM, que segurament seria així, o que es deixàs en mans de la dreta tot el tema del Pla de Carreteres o del Pla Territorial, que també seria així, o que es deixassin a mig fer tots els grans porjectes que té aquest Govern, com també passaria, sino que a més resulta que al Consell no es podrien fer les eleccions. En definitiva, que tendríem eleccions al Govern però al Consell quedaria tot ben igual quan és a aquesta institució on hi ha els majors problemes.