Balears rebrà uns 500 millions d'euros més cada any. | Ferran Aguiló - M.À. Cañellas

TW
0

Balears rebrà uns 500 milions d'euros més cada any amb el nou sistema de finançament autonòmic que s'ha de ratificar demà. Així ho avançà ahir el president del Govern, el socialista Francesc Antich, i d'aquesta manera ho comunicà als seus socis del Bloc, d'UM i d'Eivissa pel Canvi, que no s'oposaren a l'acceptació de l'acord, valoraren la millora respecte les xifres anteriors -uns 400 milions- i evitaren les crítiques d'abans. Amb tot, no donaran el vistiplau definitiu fins que conegueren com es tancarà el model en la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera de demà. Antich i el conseller d'Economia i Hisenda, Carles Manera, es reuniren al Consolat primer amb els seus socis i després amb l'oposició. A la primera trobada, hi assistí el president d'Unió Mallorquina, Miquel Àngel Flaquer; el portaveu del Bloc, Biel Barceló (PSM); la diputada del Bloc i consellera, Fina Santiago (EU); la diputada d'Eivissa pel Canvi, Esperança Marí (Esquerra); i Pep Costa, també d'Eivissa pel Canvi.

Després, el president i el conseller reberen el portaveu del grup parlamentari popular, Francesc Fiol. En la reunió entre els socis del Pacte, s'apuntà que la xifra de finançament addicional de Balears podria arribar als 520 o als 540 milions d'euros anuals. Aquests 500 milions afegits s'hauran de sumar al finançament anual que rep Balears de Madrid, que l'any 2007 -darrer exercici liquidat- fou de 1.896 milions. Els socis d'Antich valoraren l'avenç respecte de les anteriors xifres apuntades, que anaven de 300 a 400 milions, i respecte de la situació actual, i cap d'ells demanà que el conseller d'Economia i Hisenda, Carles Manera, votàs en contra de l'acord en la reunió de totes les comunitats amb l'Executiu central, prevista per a demà. Amb tot, el Bloc advertí que no donarà el seu vistiplau fins que no es coneguin les xifres definitives.

Precisament el president Antich, en una compareixença pública anterior, no aclarí si serà el Govern en ple qui ratificarà l'acord o serà només ell. També advertí que calia esperar fins a demà perquè "el sistema encara no està tancat definitivament". Antich va reconèixer públicament que la quantitat addicional que rebrà la comunitat "està més a prop dels 500 que dels 400 milions". Si el viepresident del Govern espanyol, Manuel Chaves, just apuntà que Balears "s'aproparà" a la mitjana, Antich defensà que es retallaran els 21 punts (25 punts amb les darreres dades) que separen a les Illes de la mitjana estatal de finançament per càpita i, d'aquesta manera, Balears "és la comunitat que millora més amb el nou sistema de finançament". El president ho definí com un "fet històric" i afegí que si en el passat s'havia queixat del Govern central, ara podia dir que "ha complit" amb Balears. Avui, Antich es reunirà amb la plataforma cívica que lidera Alexandre Forcades.

Flaquer: "Es millora la situació substancialment"

El president d'Unió Mallorquina, Miquel Àngel Flaquer, valorà com a "positiva" la xifra d'uns 500 milions d'euros addicionals de finançament anual anunciada pel president Antich, però recordà que encara s'han de tancar molts aspectes demà, en la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera, on s'ha d'aprovar el nou model. "És una xifra bastant positiva", afirmà el ‘soci' de govern, referint-se als més de 500 milions que podrien arribar amb el nou sistema, sobretot perquè "millora substancialment la situació anterior", i les xifres d'entre 300 i 400 milions addicionals plantejades fins ara.

Flaquer reconegué que el seu partit defensava que Balears se situàs per sobre de la mitjana de finançament autonòmic i que arribàs a les Illes un finançament afegit d'uns 650 milions d'euros, per compensar el "deute històric" que han patit les Illes. Però també va admetre que després de conèixer de primera mà els càlculs que fan el president Antich i el conseller d'Economia, Carles Manera (PSOE), "el nostre plantejament ha canviat". Malgrat que ja no es vamostrar tan crític com era abans de la reunió amb el president, Flaquer és partidari de mantenir totes les reserves a l'espera que es concretin les xifres en la reunió de demà.

Notícies relacionades

Barceló: "Hem avançat, però volem veure les xifres"

El portaveu del Bloc i secretari general del PSM, Biel Barceló, reconegué ahir que l'avenç és important respecte a les xifres de finançament addicional que s'havien apuntat fins ara i respecte a una situació actual "dolentíssima", però recalcà que abans de donar el vistiplau definitiu "volem veure les xifres". Abans que el Bloc valori avui els darrers detalls de la millora del finançament, el PSM reuní ahir la seva direcció i no es mogué de la "prudència" i l'"escepticisme", per tal d'esperar que el Consell de Política Fiscal i Financera tanqui definitivament el nou sistema en la reunió de dimecres i es conegui on quedarà la mitjana del finançament autonòmic i en quina quantitat concreta es millorarà la situació de Balears.

En qualsevol cas, Barceló advertí que si la xifra fos d'uns 500 milions d'euros més, Balears continuaria a la part baixa de la forquilla d'entre 500 i 800 milions més de finançament, que han reivindicat formacions com el Bloc i UM, a més de la Plataforma Cívica que reclama la millora del finançament. El dirigent nacionalista apuntà, fins i tot, que en la tramitació del nou sistema pel congrés dels diputats s'hauria d'intentar que es reconegués el dèficit de finançament històric que han patit les Balears.

El PP ho veu "insuficient" i insta Antich a comparèixer

El PP considerà ahir que les dades que s'han conegut del nou sistema de finançament són "manifestament insuficients" per a les Illes Balears perquè "no donen resposta a les nostres necessitats". Així ho afirmà el portaveu del grup parlamentari popular, Francesc Fiol, després de reunir-se al Consolat amb el president del Govern, Francesc Antich. Precisament ahir, el Partit Popular va registrar una petició perquè Antich comparegui de manera urgent davant el Parlament i expliqui els efectes del nou model sobre les Balears.

Fiol assegurà que contemplava amb "prudència i preocupació" les dades que fins ara s'han donat a conèixer i donà per fet que les Illes no se situaran en la mitjana del finançament autonòmic, que valorà en 632 milions d'euros. En aquest sentit, va retreure a Antich que hagués plantejat com una gran conquesta que es prevegi descomptar del Fons de Suficiència que paga Balears els doblers que li faltaran per arribar a la mitjana, perquè això significarà que es trigaran anys a veure'n els efectes.

El portaveu popular considerà que el nou model no afavoreix les Illes quan distribueix els recursos en funció de la recaptació real, en lloc de la normativa, com fins ara, i quan pren de referència els ingressos de l'any 2007 -el darrer liquidat- i no els de 2008 i 2009 que seran pitjors per la crisi i, per tant, el punt de referència serà irreal. També advertí que el conegut com a fons de competitivitat, que pretén millorar l'equitat en el repartiment, s'implanti sobre regions que han rebaixat imposts.