TW
0

Després de setmanes agitant el discurs que equipara el català amb una "imposició", la campanya de Círculo Balear va donar ahir els fruits. La manifestació arribà a congregar prop de 2.500 persones (25.000, segons els convocants) sota el lema: "Nuestras lenguas nos unen. Volem llibertat d'elecció". Això no obstant, només 1.400 participants arribaren a la plaça d'Espanya per al discurs final. La satisfacció entre els membres del Círculo era evident, sobretot perquè ho havien aconseguit sense el suport actiu (tot i que sí oficialment) del PP.

Ara bé, cal interpretar els fets en perspectiva. Si la manifestació de Círculo pretenia contrarestar l'èxit mobilitzador de l'Obra Cultural Balear, erraren l'objectiu. Tant la cadena humana (més de 10.000) com la recent Acampallengua (15.000) superen amb diferència la marxa d'ahir.

A més, si la manifestació d'ahir deixa un guanyador, aquest és Carlos Delgado. El batle de Calvià galvanitza políticament l'ala més dretana del Partit Popular i ahir rebé un bany de masses amb crits de "president, president!" inclosos. Amb tot, la presidenta Rosa Estaràs fou la gran absent d'ahir. Oficialment tenia un acte electoral a Eivissa, però la veritat, segons Carlos Delgado, "és que Rosa defensa un posicionament totalment diferent al que reivindicava aquesta manifestació, per què ella no estava a favor de la llibertat a l'educació".

Delgado també atacà el batle de Marratxí, José Ramon Bauzà, qui tan sols es trobava a dos metres de distància. "No entenc la seva presència", indicà Delgado sobre qui, probablement, serà el successor de Rosa Estaràs.

Tanmateix, Bauzà evità especular sobre el seu futur i assegurà: "Avui no estic pensant si seré el candidat". Joan Rotger, president del partit a Mallorca; la diputada Maria Salom, Mabel Cabrer i l'exbatlessa Catalina Cirer també assistiren a la mobilització. Eren ells, per ventura, alguns dels pocs manifestants que parlaven en la llengua pròpia. També hi eren el president d'Afedeco, Tomeu Servera, que cridà dies enrere a la manifestació, i el misser Rafel Perera. Entre els suports forans, Rosa Díez, Miguel Duran, Albert Rivera i Regina Otaola.

Així, la llengua predominant dels manifestants era el castellà i el català quedà relegat al lema ("Volem llibertat d'elecció") i a alguns dels crits ("No som catalans, som mallorquins"). Unes consignes que, per cert, insistien en l'odi anticatalà ("Catalans, fora de Mallorca!", "Mallorquí i castellà!"). És el sentiment que s'intuïa en la majoria de les converses. "Que yo soy supermallorquina, eh? A ver qué se piensan...", deia una dona a la defensiva.

Durant la marxa es produïren tres incidents. Els primers minuts de tensió es visqueren al carrer del Parlament, quan una dotzena de militants de l'esquerra independentista es burlaren dels manifestants i exhibiren una pancarta en què es llegia: "Català sí, sí, sí! Feixisme no, no, no!".

Notícies relacionades

Poc després, a la plaça de Cort, cinc joves d'estètica antifeixista s'encararen amb el pas de la mobilització i un parell d'ultres espanyols els copejaren amb el pal de fusta que sostenia una gran bandera espanyola. Efectius de la Policia Nacional els conduïren a la plaça Santa Eulàlia, per escorcollar-los i identificar-los, i continuaren després cap a la plaça d'Espanya. Poc abans d'arribar-hi es produí la darrera i més greu de les trifulgues.

Una desena de membres de Democracia Nacional, formació "neofeixista", fustigar un client que prenia cafè a una terrassa de la plaça d'Espanya per lluir una samarreta per l'apropament dels presos bascos a Euskal Herria. Així, per tercera vegada en una hora, els membres de la Policia Nacional hi van haver d'intervenir. Si bé, en aquesta ocasió, fou per protegir algú de fora de la protesta i no a l'inrevés.

Allà, al centre de la plaça, els esperava la cançó de Jarcha. "Sin ira, libertad...", sonava per megafonia sense interrupció, com si haguessin pitjat el botó repeat. Tanmateix, no fou aquest l'únic revival de temps que crèiem ja superats. Banderes d'Espanya amb l'àguila franquista foren presents a l'acte, que segons Círculo Balear "no era ni d'esquerres ni de dretes". Per tant, era d'aus.

El discurs

"Tinc el pèl de punta, estic emocionat", cridà ahir Jorge Campos, president del Círculo Balear, des d'un petit altar installat davant l'estàtua del rei en Jaume de la plaça d'Espanya, on culminà la manifestació contra el català.

Campos, que insistí a dir que "les llengües ens uneixen i volem llibertat d'elecció", es dirigí al públic sempre en castellà, excepte per donar suport "al nostre mallorquí, al nostre menorquí i al nostre eivissenc", sense especificar, però, en quina de les tres "llengües" ho havia pronunciat.

El president del Círculo Balear oferí un discurs amb escàs contingut, però féu referència a algunes de les principals reivindicacions espanyolistes. Defensà el castellà com "la llengua oficial d'Espanya que ens uneix" i, sobre la llengua pròpia de Mallorca, digué: "Volem que sigui un mèrit, no un requisit". Campos, que enaltí les seves reivindicacions entre modests aplaudiments i ovacions, continuà: "Volem gaudir de les manifestacions culturals i del teatre sense polititzar de manera nacionalista". "I perquè això sigui possible exigim fort i clar que és fonamental derogar la normativa de normalització lingüística de 1986", sentencià.

Tanmateix, el moment més dur fou quan Campos instrumentalitzà un nin, "el petit Olav", a qui suposadament no deixaren examinar en castellà a Eivissa, perquè sortís a l'escenari. "Avui tots som Olav, aquest nin és un valent", digué Campos per donar pas a l'infant, que admeté, amb veu temorosa: "Em fa llàstima haver arribat fins a aquest punt per defensar un dret".