El conseller Nadal defensà la ratificació del decret amb una exposició de motius molt general, en la qual subratllà que es tracta de mesures "pioneres i atrevides" per afrontar una situació de crisi "excepcional". "Ser els primers és la clau de l’èxit –indicà–, perquè les Balears han de saber sortir de la crisi més aviat que els altres". Nadal insistí que amb l’impuls de la inversió que preveu el decret es reduiran notablement les xifres de l’atur i es crearà un clima de confiança i de competitivitat en l’economia de les Illes.
Des de les forces del Pacte, el portaveu del Bloc, Biel Barceló, justificà el suport a la norma validada perquè "en temps de crisi estam obligats a cercar solucions" i subratllà el paper exercit per la seva formació per fer "rectificacions i aportacions a un text original que no ens agradava". Es referí, així, a unes exoneracions urbanístiques "molt limitades" que no permetran "ni ocupar més sòl rústic ni autoritzar més creixement residencial". Barceló avançà la presentació d’esmenes per estendre les facilitats inversores a altres sectors.
També farà això mateix el PP que, sense criticar la finalitat del text, justificà l’abstenció d’ahir perquè troba que encara presenta "moltes mancances" i necessita "moltes reformes" jurídiques perquè pugui ser útil. El diputat popular Francesc Fiol assenyalà que les limitacions incloses al "famós article 17", el que preveu les exoneracions urbanístiques al sector turístic, "encara són insuficients", i per això confirmà que el seu grup hi presentarà una esmena perquè els consells i els ajuntaments "tinguin la darrera paraula" en aquestes autoritzacions. Fiol no desaprofità l’ocasió de retreure als grups de l’esquerra "l’exercici d’hipocresia" que, al seu entendre, suposa donar suport a mesures urbanístiques molt permissives, en contra del seu discurs. "El ple d’avui queda per a la història", avisà el popular.
Son Baco, de moment res
El projecte de construcció d’un camp de golf amb un hotel de luxe a Son Baco, a Campos, arribà ahir al Parlament. Després que el Consell de Mallorca el descartàs de manera definitiva fa dues setmanes, el Govern també ha deixat clar que rebutja aquest projecte. Ho afirmà el conseller de Mobilitat i Ordenació del Territori, Biel Vicens (Bloc), contestant una pregunta del PP. Vicens afirmà que el Govern és "coherent i conseqüent" quan rebutja aquesta proposta perquè l’actual Pacte de governabilitat impedeix la construcció de camps de golf amb oferta complementària. El mateix fa la Llei de mesures urgents en matèria territorial que ell impulsà.
Tot i això, UM, soci del Pacte de govern i amb un dels seus dirigents a la batlia de Campos, continua defensant aquest projecte. El seu portaveu al Parlament, Pep Melià, afirmà ahir que UM "no hi renuncia", però deixà clar que els problemes de Campos no es resolen només amb el golf , sinó que mereixen una "resposta global" i "volem obrir una negociació" perquè les institucions hi donin resposta. Melià no volgué avançar quina serà la posició dels diputats d’UM respecte de l’esmena que pretén presentar el PP al decret Nadal perquè possibiliti aquest projecte urbanístic. Es limità a dir que no la coneix i que l’estudiarà si es presenta.
Una esmena que el PP tornà a defensar ahir, tot i que amb menys força que el dia anterior. El diputat Francesc Fiol afirmà que l’esmena "podria encaixar" bé amb el decret Nadal i "com a mínim" hauria de ser discutida. Amb tot, no sabé concretar com serà la seva redacció i advertí que "primer haurà de ser analitzada amb profunditat per comprovar-ne la viabilitat". El portaveu del Bloc, Biel Barceló, alertà ahir que si UM votàs a favor de l’esmena, ells votarien en contra del decret llei. El del PSOE, Antoni Diéguez, deixà clar que amb la legislació actual es poden fer camps de golf, però no "urbanitzacions".
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.