La totalitat de les forces polítiques presents en el Parlament balear han arribat a un acord unànime per modificar el Decret de mesures urgents per a l'impuls de la inversió en les Balears, conegut com a Decret Nadal, de manera que han pactat ampliar de vuit mesos a dos anys el termini perquè els establiments puguin legalitzar les places turístiques al·legales. L'acord ha estat presentat aquest capvespre en el Consolat de Mar pel president del Govern, Francesc Antich, qui ha estat protegit pels representants de totes els partits que han participat en l'aportació d'esmenes. Així, hi han estat presents el líder del PP a les Balears José Ramón Bauzá; el president d'UM Josep Melià; la portaveu del Bloc en el Consell, Joana Lluïsa Mascaró; el portaveu del PSIB en el Parlament, Antoni Diéguez; i el president de la CAEB Josep Oliver, entre d'altres.
Antich ha assenyalat que aquesta modificació, que s'aprovarà com a llei previsiblement en el ple del Parlament del pròxim 15 de juny, permetrà agilitar i simplificar els tràmits per emprendre reformes als establiments turístics de les illes. Així mateix, potenciarà les reformes parcials o integrals, demolicions i reconstruccions parcials o totals als edificis destinats a l'explotació d'allotjaments turístics mitjançant la simplificació dels tràmits necessaris per a això.
Mesures
Aquests canvis permetran ampliar i simplificar els tràmits per a la regularització de les places turístiques i donar "prioritat absoluta" a la indústria turística davant la residencial, ha indicat Antich. Així mateix, potenciarà les reformes integrals, incloses les estructurals. Per a això, s'ampliarà la reconversió a demolicions i reconstruccions parcials o totals a tots els edificis destinats a l'explotació d'allotjaments turístics. A més, es facilitarà que els edificis inadequats optin a reformar-se i s'adeqüin.
El cap de l'Executiu autonòmic ha subratllat que els empresaris hauran d'aportar un "pla de responsabilitat social" que plasmi el seu compromís per la qualitat i per l'entorn. En aquest sentit, ha explicat que els establiments que vulguin reformar-se implementaran un pla de responsabilitat social amb l'entorn. A més, aquells que optin per la demolició compliran uns paràmetres de qualitat que tindran tots els edificis reformats. Amb la reforma integral, els propietaris o titulars dels establiments estaran obligats a abonar a l'ajuntament el 5 per cent del valor del pressupost d'execució material de la part que supera el planejament vigent, que es destinarà obligatòriament a la millora de les zones turístiques i de l'entorn.
Antich ha assegurat, a més, que el Govern es compromet a agilitar al màxim la resolució de llicències. Així, ha matisat que passats els dos mesos des de la data de la sol·licitud d'autorització es considerarà atorgada la llicència si no hi ha hagut resposta per part de l'administració. El president balear ha expressat la seva "satisfacció" per haver aconseguit assolir aquest "gran acord" entre totes les forces polítiques amb la voluntat d'impulsar la inversió necessària per reconvertir la indústria turística de l'arxipèlag. Així, ha apuntat que els canvis que es preveu aplicar estan orientats a incentivar la inversió dels empresaris en la millora dels establiments hotelers per guanyar en competitivitat, oferir un millor servei, allargar la temporada, així com per potenciar l'ocupació a les illes.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Mirau la foto, i llegiu el texte. Ja no sé qui és pitjor. I és increible que se seguesqui donant prioritat al turisme (mafies hoteleres, per exemple, que a vegades han construit impunement de forma ilegal) davant els residents. Antich, també has perdut els papers?