TW
0

El decret Nadal, que ahir anuncià el president Antich a la fira Fitur de Madrid i que avui aprova el Govern, no només permet excepcions urbanístiques per modernitzar hotels, també inclou l’oferta complementària: discoteques, bars i restaurants. Però aquests just podran dur a terme obres que ara no els eren permeses per eliminar barreres arquitectòniques, instal·lar escales d’emergència o ascensors, tancar balcons i instal·lar mesures d’estalvi d’aigua i energia o per tractar residus, però no per oferir nous serveis. Aquest és un dels matisos del darrer redactat del decret llei pactat per totes les forces del Pacte i els consells. Hotels, restaurants i discoteques podran créixer un 10% més (tot i que en el cas de les discoteques i restaurants no es preveu que ho facin), encara que no podran superar l’altura permesa ni els límits d’afectació a veïns i carrers i, per tant, tot s’haurà de fer a la part interior del solar. En rústic protegit o en edificis catalogats o BIC no hi ha excepcions.

Els hotels, a més, podran fer obres per instal·lar climatització, gimnasos, SPA i piscines exteriors cobertes. Així mateix, el redactat pactat permet ampliar hotels per a sales de convencions i congressos. Mai no podran augmentar les places. El decret llei també preveu que els apartaments turístics ofereixin servei de menjador, però no autoritza els condohotels –on l’hoteler gestiona serveis comuns i ven les habitacions–. Amb tot, hi ha un compromís del Pacte per regular aquest règim turístic garantint que no hi hagi canvi d’ús, que es fixin estàndards de qualitat i que es mantinguin llocs de treball. Finalment, s’inclouen més limitacions a la leglització de places. No poden tenir infraccions urbanístiques greus, però tampoc no es poden legalitzar habitacions quan els hotels acabin tenint menys d’un 75% dels metres quadrats per plaça exigits. Ara es demana que l’hotel tingui 60 m2 per plaça (n’ha de tenir 600 per poder tenir 10 places) i no pot acabar tenint menys de 45 m2 per plaça.

També regula plantes per envasar aigua

El conegut com a decret Nadal no només afecta qüestions relatives al turisme, sinó que també agilita tràmits per implantar noves activitats econòmiques i executar obres d’interès comunitari. A la vegada, s’aprofita per resoldre altres problemes i, per exemple, permet que s’adaptin a la legalitat les plantes envasadores d’aigua situades en sòl rústic. El decret llei obliga a modificar en sis mesos la Llei general turística per permetre una autorització turística única i possibilitar serveis de menjadors als edificis d’apartaments turístics. Així mateix, crea una excepció a la Llei de llicències d’activitat per poder obtenir la llicència d’obres abans que la d’activitat. A més, canvia la Llei de mesures territorials del Pacte, recentment aprovada, per una qüestió relativa a Menorca. I, finalment, modifica el Pla Territorial de Mallorca per permetre fer obres mentre es duen a terme actuacions d’urbanització.

Tots contents, menys el PP

Notícies relacionades

Satisfacció entre els líders polítics del Pacte pel consens aconseguit i malestar i crítiques des del PP per no haver estat inclòs en les negociacions. Mentre que el president del Govern, Francesc Antich, subratllà que "des del primer moment hem tingut clar que un decret d’aquest tipus necessitava la implicació de tothom", la popular Rosa Estaràs digué que les negociacions han estat "una òpera bufa dins el mateix Govern" en què s’ha mantingut l’oposició al marge del debat. Per això exigí que el text es tramiti com un projecte de llei ordinari per no furtar debat parlamentari i que d’aquesta manera el grup popular ara pugui fer les seves aportacions a través d’esmenes.

S’ha de tenir en compte que el decret llei –una nova potestat del Govern prevista a la reforma de l’Estatut– entrarà en vigor a l’endemà de la seva publicació en el Butlletí Oficial i només haurà de ser validat per una votació del ple del Parlament en un termini de 30 dies. Durant la roda de premsa a Fitur en la qual anuncià l’acord per aprovar avui el decret, Antich subratllà que es tracta d’un "instrument molt important per reactivar l’economia", que permetrà als hotelers de les Illes participar de manera més activa de les ajudes del pla Renove, però també que l’agilitació administrativa que inclou per envestir determinades obres no només serà per a aquest sector.

En declaracions a la Cadena Ser, el conseller Miquel Nadal (UM) es mostrà exultant. Agraí a totes les forces del Pacte el seu suport al decret i també als hotelers de les Illes, dels qui digué que són "els millors del món". Així mateix, assegurà que en els quatre mesos que fa que és en el càrrec "he fet tot allò que m’han demanat". Per la seva banda, el líder del Bloc, Biel Barceló, es va mostrar satisfet perquè el text final acordat recull les peticions fetes per la coalició per tal de restringir les instal·lacions i el marge d’edificabilitat quan les obres tinguin exempcions. Agències/Ll.P.

Mesquida, entre convenis i condohotels

L’estand de promoció de les Illes fou l’escenari de tot tipus d’esdeveniments turístics. Aprofitant el dia de les Balears a la fira, el secretari d’Estat de Turisme, Joan Mesquida, formalitzà diversos acords amb el Govern. Hi signà un conveni en matèria de formació que permetrà a 15 joves illencs fer pràctiques en 12 països. També deixà la firma en un acord per implantar el sistema de Qualitat turística espanyola de destinacions a les Balears. Amb aquests convenis, a l’estand es produí un debat intern per saber què és un condohotel i com es gestiona aquesta fórmula d’allotjament. El condohotel, figura a la qual no es pot acollir qualsevol tipus d’establiment, permet a l’hoteler captar finançament amb la venda de part de les unitats d’allotjament, les quals poden ser gaudides pels seus titulars tot l’any. Quan no ho fan, l’hotel es pot comercialitzar. Aquesta fórmula garanteix que l’hotel estigui obert de gener a desembre.