TW
0

El Govern ha unificat els tres fons de garantia de dipòsits existents, de bancs, caixes i cooperatives de crèdit, en un de sol perquè absorbeixi les eventuals pèrdues futures del sector financer, segons va anunciar la ministra d'Economia i Hisenda, Elena Salgado. La intenció del Govern és que, una vegada empresa la recapitalització del sector financer, "les possibles pèrdues futures que poguessin aparèixer en el procés de reestructuració ni es traslladin al contribuent ni augmentin el dèficit", va sostenir la vicepresidenta.

A partir d'ara, aquest únic Fons de Garantia de Dipòsits (FGD), que es nodrirà de les aportacions de les entitats financeres, proveirà el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) davant de les pèrdues netes potencials que es puguin esdevenir en el procés de reestructuració, va indicar. Salgado va anunciar que, d'aquesta manera, el sector financer "assumeix en la seva totalitat els costos de sanejament i reestructuració", i que per a aquesta tasca disposa d'un patrimoni net de 6.600 milions d'euros a dia d'avui, que es nodrirà amb aportacions de 850 milions anuals.

La ministra va especificar que el FGD compatibilitzarà aquesta funció amb la de garantir els estalvis dels ciutadans a raó de 100.000 euros per dipositant i entitat financera. La nova comesa del FGD, que quedarà establerta en un decret llei i que es validarà en el Congrés dels Diputats, "no modifica gens aquesta garantia", hi va incidir la vicepresidenta.

CAM

L'oportunitat de la mesura es justifica perquè el Govern percep la possibilitat que la reestructuració generi pèrdues després de la intervenció de la Caja de Ahorros del Mediterráneo (CAM), la qual cosa podria tenir efectes sobre el dèficit públic. Salgado recordà que el governador del Banc d'Espanya, Miguel Àngel Fernández Ordóñez, va reconèixer divendres passat que la injecció de 2.800 milions d'euros públics a la caixa alacantina per reforçar-ne la solvència podria no recuperar-se, per la qual cosa el nou FGD es crea "abans que es vengui la CAM".

No obstant això, la responsable d'Economia va eludir quantificar l'eventual impacte de la reestructuració financera en el dèficit. "No és qüestió de quant, sinó que entenem des del Govern que la reestructuració ha de ser finançada pel sector financer", va dir. "Si a la CAM hi ha pèrdues, se sabrà en el procés de venda", especificà la ministra.

Obligació dels bancs

Respecte de si la mesura obliga els bancs a pagar la reestructuració de les caixes després de la fusió dels tres FGD i la seva nova utilitat, Salgado va argüir que "no s'ha de tenir una idea tan patrimonialista dels fons perquè no són dels bancs, tenen personalitat jurídica pròpia i no són en els seus balanços". Així mateix, va afegir que la reforma financera beneficia el conjunt del sector i va considerar raonable que es procedeixi d'aquesta manera, perquè les caixes que han rebut injeccions de diners públics a través del FROB ho han fet després de constituir-se en bancs.

Salgado va fer aquest anunci en la seva compareixença per valorar l'impacte financer de la reestructuració sobre els comptes públics, en la qual va afirmar que no s'oposa a la recapitalització proposada pel FROB, que ha destinat 7.551 milions d'euros públics a recapitalitzar caixes d'estalvis.