La canceller alemanya, Angela Merkel. | POOL

TW
0

La borsa espanyola liderà ahir els progressos de les places europees amb una pujada del 2,53%, aconseguida per l'impuls dels grans bancs i dels principals valors del mercat. L'índex de referència del mercat nacional, l'Íbex 35, aconseguia així l'onzè major increment percentual d'aquest any, després d'augmentar 193,50 punts, fins als 7.834,20 punts. Des de gener, acumula una caiguda del 20,54%. Els guanys de les places europees van ser inferiors, ja que Milà va augmentar un 2,19%; l'índex Euro Stoxx 50, un 2,09%; Frankfurt, l'1,85%; París, l'1,41%, i Londres, el 0,87%.

La conversa telefònica que mantindran avui la cancellera alemanya, Angela Merkel; el president francès, Nicolas Sarkozy; i el primer ministre grec, Yorgos Papandreu, que podria servir per resoldre els problemes de Grècia, va sustentar l'avenç borsari estatal al final de la sessió. Els continguts alts i baixos de Wall Street, pendent de la situació a Europa, van permetre que el mercat estatal recuperàs el nivell de 7.800 punts. La borsa trobà altres suports en les declaracions de Merkel, que es mostrà convençuda que la zona euro i Finlàndia s'esforçaran perquè Grècia rebi el segon rescat. A més,la cancellera alemanya instà als seus socis de govern que deixassin de confondre amb les seves declaracions sobre Grècia.

Les informacions relatives a la compra de deute italià per un fons xinès serví també perquè la borsa espanyola eixugàs les pèrdues de les dues sessions anteriors, així com l'alça del preu del petroli Brent, que començava la sessió en 113 dòlars per barril. La situació al mercat de deute, on la prima de risc espanyola es va mantenir en 357 punts bàsics, després d'haver pujat a 373 punts amb previsió que Grècia suspengués pagaments, secundà l'avenç borsari. La rendibilitat del deute estatal a llarg termini va pujar cinc centenes, fins al 5,36%. Durant la jornada es va conèixer que la inflació interanual espanyola continuà a la baixa l'agost i es situà en el 3 per cent. Quant a l'evolució dels valors de l'Íbex, els quatre primers llocs per guanys varen ser per a entitats financeres, amb els grans bancs al capdavant: BBVA augmentà el 5%; Banco Santander, el 4,33%; Caixabank, el 3,63%, i Mapfre, el 3,54%.

Itàlia i Portugal, vigilats

En la vigília de l'aprovació definitivadel seu últim pla d'austeritat, Itàlia va viure ahir una altra jornada d'ensurts als mercats, amb la prima de risc del seu deute en els 405,6 punts bàsics, molt pròxim al màxim des de la creació de l'euro. Enmig de la incertesa, Itàlia aconseguí situar bons a 5 anys per valor de 3.865 milions d'euros. Pel que fa a Portugal, la UE, el Fons Monetari Internacional i el Banc Central Europeu reclamaren a Portugal que adopti noves mesures de consolidació fiscal, principalment pel que fa a les despeses, per valor del 0,6 del PIB, fet que equival a mil milions d'€, perquè pugui assolir els objectius de dèficit marcats per a 2012.

Obama: "El major problema són Espanya i Itàlia"

Barack Obama creu que Espanya és el problema. I no solament Espanya, sinó també Itàlia, per a la crisi de deute que pateixen ambdós estats. Segons el president dels Estats Units, el "major problema" tindrà lloc si els mercats de capital continuen fugint de "grans països" com Espanya i Itàlia. Tot i això, per la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, Obama només volia dir que cal evitar el contagi. "El gran problema" és la crisi de deute sobirà que pateixen països com Espanya i Itàlia. Aquesta és l'opinió del president dels EUA, Barack Obama, que ha demanat als països amb superàvit de la UE que ajudin els països amb problemes d'endeutament. Així es generaria, segons digué, un clima de confiança necessari per als mercats. En un encontre amb mitjans de comunicació, Obama afirmà que els dirigents europeus haurien de cercar una política econòmica comuna i la posada en marxa d'un conjunt més efectiu de polítiques fiscals, que permetin d'afrontar els problemes de deute sobirà.