TW
0

La banca europea afronta avui la seva major prova de solvència. L'Autoritat Bancària Europea (ABE) dóna a conèixer els resultats de les proves de solvència amb què es mesura la capacitat de les entitats financeres de fer front a escenaris adversos. En aquesta tercera ronda de proves que du a terme l'ABE s'han examinat 90 entitats de 21 països europeus -que representen un 65% dels actius financers de la zona-, de les quals gairebé un 27% són espanyoles: 7 bancs, 10 fusions o aliances de caixes i 8 caixes independents.

Segons les estimacions del sector financer, a Espanya hi haurà almanco 1 banc i 3 caixes -dos de catalanes i una de valenciana- que no passaran els anomenats tests d'estrès: el Banco Pastor, CatalunyaCaixa, Unnim i Caja de Ahorros del Mediterràneo (CAM) Tot i aquests càlculs, tant el Banco Pastor com CatalunyaCaixa van assegurar a la Comissió Nacional del Mercat de Valors que superaran els tests d'estrès. El Pastor assegurà que supera aquest test de resistència, "un cop incorporades les provisions existents en balanç a tancament de 2010 i l'emissió d'obligacions necessàriament convertibles en accions, plenament desemborsada el passat 14 d'abril". D'altra banda, CatalunyaCaixa també afirmà que supera la prova, un cop introduïdes les provisions genèriques existents en balanç a 31 de desembre del 2010 i la venda de la seva participació a Repsol, ja materialitzada el 19 de gener d'enguany.

Confiança en el Govern

El Govern espanyol es mostrà ahir confiat que els resultats de les proves de resistència dels bancs i caixes d'estalvi espanyols sortiran bé i va valorar la "forta solvència" d'aquestes entitats. La ministra d'Economia, Elena Salgado, eludí comentar els exàmens negatius que podrien tenir CaixaCatalunya i el Banco Pastor. Per la seva part, el conseller d'Economia català, Andreu Mas-Colell, digué que els resultats dels tests d'estrès no seran justos amb Espanya, perquè no tenen en compte les provisions per les quals fou elogiat el sistema espanyol a l'inici de la crisi. "Espanya patirà i les entitats financeres patiran injustament, ja que no es consideren capitals les provisions dinàmiques que només s'exigien a Espanya, fet que fou aplaudit a l'inici de la crisi financera perquè ajudà les entitats a resistir millor", va afirmar.