El president espanyol, després de reunir-se amb Van Rompuy. | PAUL HANNA

TW
0

El president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha demanat una resposta europea «ferma, articulada, clara i ràpida» davant de l'augment de la desconfiança en els mercats durant els últims dies, i ha garantit el «suport» d'Espanya al president del Consell Europeu, Herman Van Rompuy, per afrontar aquesta situació.

En una roda de premsa després de reunir-se amb Van Rompuy, Zapatero ha assegurat que el govern espanyol mantindrà una posició «molt ferma» perquè està disposada a comprometre's en la sostenibilitat del deute grec, tot i que ha fet una crida a altres països en demanar a tots que assumeixin la responsabilitat que li correspon ara mateix. «De manera singular als més poderosos», ha dit.

Segons la seva opinió, aquesta responsabilitat suposa una aposta pel «projecte col·lectiu», que inclou un «altíssim sentit de la responsabilitat». «La meva confiança a Europa es manté viva», ha dit Zapatero, després d'assegurar que només la resposta europea pot tornar una confiança que resulta «imprescindible» per a la recuperació econòmica.

Lloa les reformes

Així mateix, Van Rompuy ha aplaudit les mesures posades en marxa pel govern espanyol perquè estan contribuint, segons ha dit, a l'estabilitat financera i ajudaran a potenciar el creixement i a combatre l'atur.

El dirigent comunitari ha assegurat que Espanya ha posat en marxa reformes «molt importants» per reduir el dèficit, modificar el mercat de treball i el sistema de pensions i reestructurar el sector financer.

«Es tracta d'un paquet molt creïble de mesures», ha assenyalat, després de reconèixer que algunes iniciatives són «impopulars», tot i que «necessàries» no només per retallar el dèficit, sinó també per preservar els models socials i garantir el benestar social. «Per salvar l'Estat del Benestar, no per soscavar-lo», ha indicat.

Segons Van Rompuy, les mesures també són necessàries per garantir l'estabilitat de la zona euro i, sobretot, per raons nacionals, ja que han de permetre preservar el futur de l'estat.

Segons la seva opinió, la crisi ha posat de manifest la interdependència que existeix entre els països de la zona euro, tot i que al mateix temps és «summament important» poder marcar les diferències entre països perquè cadascun és «diferent».

«Els reptes als quals s'enfronta Espanya no són els mateixos que afronten altres països com Grècia», ha indicat, després d'apostar per augmentar la convergència de l'eurozona a mig termini, ja que actualment el problema d'un país es converteix en un problema per a tots els «membres del club».