L'Estat no ho posa fàcil a les caixes, en dos dies ha duplicat les exigències del core capital (capital de major qualitat). La ministra d'Economia, Elena Salgado, anuncià ahir que les caixes podrien necessitar un nivell de capital bàsic d'entre el 9 i el 10% dels seus actius ponderats per risc, mentre que el seu departament va explicar que és aviat per poder determinar amb exactitud quin capital necessita el sistema espanyol. Per conèixer la injecció de doblers que necessitaran les entitats espanyoles, totes les institucions hauran de comunicar abans al Banc d'Espanya el seu capital bàsic, seguint les normes de Basilea III. Aquests nous requisits hauran d'estar totalment implantats el 2019, però el Govern central n'avança a la tardor de 2011 l'aplicació a l'Estat espanyol. D'aquesta manera obliga des d'ara les entitats a calcular la seva proporció de capital bàsic, tal com estableix l'esmentada normativa internacional.
L'argument és que, fins ara, moltes entitats continuaven determinant el seu core capital segons la norma anterior -coneguda com a Basilea II-, per la qual cosa fa falta que ho facin amb la nova norma, encara més estricta que l'anterior. Amb aquesta explicació del Ministeri, qualsevol injecció de fons estimada que es faci tenint en compte nivells de core capital que no hagin estat calculats segons Basilea III serà errònia. Salgado va assenyalar ahir que el pla de reestructuració del sector no obeeix a la possibilitat que hi hagi forats a les entitats i, en declaracions en el Congrés, va assegurar que la xifra definitiva sobre els actius ponderats per risc es coneixerà al decret llei que s'aprovarà el mes que ve.
En qualsevol cas, a part que les entitats calculin amb els mateixos criteris el seu capital bàsic, és necessari que el Govern, amb el vistiplau del Banc d'Espanya, determini clarament la proporció de capital davant actius ponderats per riscs que exigirà a les caixes. El Govern va dir dilluns que obligarà els bancs a tenir un capital bàsic deel 8% (almenys) a la tardor, i ahir afegí que, a les caixes, perquè no tenen inversors privats, se'ls demanarà una proporció per determinar que serà entre el 9 i el 10%. Fonts financeres van advertir de les dificultats que suposarà per a moltes entitats trobar fons privats per cobrir unes necessitats de capital que encara s'han de fixar.
Sa Nostra
El Banc Mare Nostrum, integrat per Sa Nostra i les caixes de Múrcia, Granada i Penedès, té un core capital del 8,4%, encara que des de l'entitat balear asseguraren que el grup es troba en condicions d'assumir qualsevol proporció de solvència que s'exigeixi en l'àmbit internacional i també per part del Govern central.
Així mateix, des de Sa Nostra van recordar que l'índex de solvència total de BMN és del 14,8% i que com que està constituït com un banc tindria la possibilitat de cotitzar en borsa. Una opció que el grup que presideix Carlos Egea no descarta.
Més pressió a les caixes: la solvència haurà de ser del 10%
El grup de Sa Nostra (Banc Mare Nostrum), amb un 8,4 per cent capital bàsic, no descarta cotitzar en borsa
També a Illes Balears
- Palma es presenta a Nova York com un referent cultural amb una mostra de flamenc
- Perdre la feina per defensar el català a l'aula
- L'Associació de Periodistes es posiciona en contra del nomenament de Josep Codony com a nou director general d'IB3
- El centre de Salut Emili Darder desobeeix la normativa vigent
- Narges Mohammadi: dona de foc
2 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Volen que desapareguin les caixes. El motiu? Els beneficis que generen no van a mans privades mitjançant els dividends per accions. Tot el que ara inverteixen en obra social i cultural s'ho repartiran els futurs accionistes quan siguin bancs. Quina vergonya!
No entenc això dels actius ponderats. Per lo que sé els bancs només tenen un 3% de capital o sigui que si tenen 3 euros poden prestar 97 euros amb interessos i encara hi ha que tornen prestar els doblers que han demanat prestar successivament. La meva lògica me diu que no hi ha de haver interessos i que hagin de tenir els 100 per 100 del capital que presten. També els bancs centrals no han de fabricar doblers, han de tornar a el patró or, o sigui que una vegada establir la relació entre el pes de or (un gram) i la moneda (euro) se ha de conservar. Per exemple si un gram de or ès equivalent a 10 euros, si un individu té un billet de 100 euros el podria canviar per una moneda que tengués 10 grams de or. La economia ès molt simple. Si no la entén un nin de sis anys no ès economia.