La ministra Salgado, ahir en el Congrés. | Chema Moya

TW
2

L'Estat no ho posa fàcil a les caixes, en dos dies ha duplicat les exigències del core capital (capital de major qualitat). La ministra d'Economia, Elena Salgado, anuncià ahir que les caixes podrien necessitar un nivell de capital bàsic d'entre el 9 i el 10% dels seus actius ponderats per risc, mentre que el seu departament va explicar que és aviat per poder determinar amb exactitud quin capital necessita el sistema espanyol. Per conèixer la injecció de doblers que necessitaran les entitats espanyoles, totes les institucions hauran de comunicar abans al Banc d'Espanya el seu capital bàsic, seguint les normes de Basilea III. Aquests nous requisits hauran d'estar totalment implantats el 2019, però el Govern central n'avança a la tardor de 2011 l'aplicació a l'Estat espanyol. D'aquesta manera obliga des d'ara les entitats a calcular la seva proporció de capital bàsic, tal com estableix l'esmentada normativa internacional.

L'argument és que, fins ara, moltes entitats continuaven determinant el seu core capital segons la norma anterior -coneguda com a Basilea II-, per la qual cosa fa falta que ho facin amb la nova norma, encara més estricta que l'anterior. Amb aquesta explicació del Ministeri, qualsevol injecció de fons estimada que es faci tenint en compte nivells de core capital que no hagin estat calculats segons Basilea III serà errònia. Salgado va assenyalar ahir que el pla de reestructuració del sector no obeeix a la possibilitat que hi hagi forats a les entitats i, en declaracions en el Congrés, va assegurar que la xifra definitiva sobre els actius ponderats per risc es coneixerà al decret llei que s'aprovarà el mes que ve.

En qualsevol cas, a part que les entitats calculin amb els mateixos criteris el seu capital bàsic, és necessari que el Govern, amb el vistiplau del Banc d'Espanya, determini clarament la proporció de capital davant actius ponderats per riscs que exigirà a les caixes. El Govern va dir dilluns que obligarà els bancs a tenir un capital bàsic deel 8% (almenys) a la tardor, i ahir afegí que, a les caixes, perquè no tenen inversors privats, se'ls demanarà una proporció per determinar que serà entre el 9 i el 10%. Fonts financeres van advertir de les dificultats que suposarà per a moltes entitats trobar fons privats per cobrir unes necessitats de capital que encara s'han de fixar.

Sa Nostra

El Banc Mare Nostrum, integrat per Sa Nostra i les caixes de Múrcia, Granada i Penedès, té un core capital del 8,4%, encara que des de l'entitat balear asseguraren que el grup es troba en condicions d'assumir qualsevol proporció de solvència que s'exigeixi en l'àmbit internacional i també per part del Govern central.
Així mateix, des de Sa Nostra van recordar que l'índex de solvència total de BMN és del 14,8% i que com que està constituït com un banc tindria la possibilitat de cotitzar en borsa. Una opció que el grup que presideix Carlos Egea no descarta.