El titular irlandès de la cartera d'Economia ha defensat que els problemes irlandesos no són de naturalesa pressupostària, sinó que tenen el seu origen en «problemes d'índole estructural dels bancs» i ha precisat. En aquest sentit, Lenihan ha explicat que les converses mantingudes s'han centrat a reforçar les intervencions ja adoptades per l'Estat, incloent les garanties ofertes a la banca i el fons de gestió d'actius (NAMA) creat per ajudar a recapitalitzar les entitats irlandeses.
«El treball del Govern consisteix a protegir els contribuents i això és el que hem estat fent i el que fem ara mateix», ha dit Lenihan, que ha rebutjat també les acusacions que el Govern irlandès no ha estat prou transparent a l'hora d'informar els ciutadans sobre les negociacions. «Si el Govern s'ha mostrat reticent a fer comentaris públics ho ha estat en interès dels contribuents», ha afirmat el ministre, que ha apuntat que extreure'n conclusions precipitades no va en el millor interès dels contribuents ni en l'interès d'aconseguir progressos en les converses que actualment manté el Govern.
Les declaracions de Lenihan davant del Parlament irlandès (Dail) suposen la primera mostra per part d'un membre de l'executiu d'Irlanda de la disposició del Govern a rebre el rescat dels seus socis, després que el governador del Banc Central d'Irlanda, Patrick Honohan, ja admetés aquest dijous la possibilitat del rescat. Així, Honohan, s'ha mostrat convençut que el Govern irlandès acabarà acceptant un rescat multimilionari de la UE i del Fons Monetari Internacional (FMI) per fer front a la seva crisi de deute. Dublín s'ha resistit fins ara per no perdre sobirania fiscal.
«Crec que això és definitivament el que probablement ocorrerà», ha dit Honohan en una entrevista a la cadena de ràdio pública RTE. «Em sembla que aquest és el camí a seguir. Les condicions de mercat no ens han permès seguir endavant sense buscar el suport dels nostres socis internacionals», ha destacat.
3 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
No sé què han fet malament els bancs irlandesos, però és evident que algú no ha controlat el que havia de controlar. Ara han arribat a Dublín representants de la CE, el BCE i el FMI per fiscalitzar les finances irlandeses. És talment una inspecció i una demostració que en matèria monetària els països de la UE cada cop tendran menys capacitat de decisió. Al contrari del que diu el govern irlandès, estan perdent sobirania. Els irlandesos d'ara endavant s'empobriran i estaran pagant aquest desastre durant dècades. Pobra Irlanda!
Que ho paguin els bancs. Els governs han de prohibir la usura, o sigui que se paguin interessos. Se ha de tornar a el patró or, de aquesta manera no se podrà fabricar doblers si no se té el valor en or.
Al 7% d'interès. Vaja negoci des peix frit que faran els irlandesos. Aquest és el camí de l'argentinització que només contribuirà a l'existència de gent més empobrida per a salvar la banca i el totxo.