TW
3

El ministre irlandès d'Economia, Brian Lenihan, ha afirmat que el Govern del país acceptaria rebre un paquet d'ajudes dirigides al sector bancari mitjançant la creació d'un «fons de contingència». En el debat parlamentari mantingut després de les converses amb els representants del Fons Monetari Internacional (FMI), la Comissió Europea (CE) i el Banc Central Europeu (BCE), Lenihan ha admès que la creació d'un «fons de contingència» seria una «opció desitjable», tot i que ha advertit que encara no s'ha adoptat cap decisió definitiva.

El titular irlandès de la cartera d'Economia ha defensat que els problemes irlandesos no són de naturalesa pressupostària, sinó que tenen el seu origen en «problemes d'índole estructural dels bancs» i ha precisat. En aquest sentit, Lenihan ha explicat que les converses mantingudes s'han centrat a reforçar les intervencions ja adoptades per l'Estat, incloent les garanties ofertes a la banca i el fons de gestió d'actius (NAMA) creat per ajudar a recapitalitzar les entitats irlandeses.

«El treball del Govern consisteix a protegir els contribuents i això és el que hem estat fent i el que fem ara mateix», ha dit Lenihan, que ha rebutjat també les acusacions que el Govern irlandès no ha estat prou transparent a l'hora d'informar els ciutadans sobre les negociacions. «Si el Govern s'ha mostrat reticent a fer comentaris públics ho ha estat en interès dels contribuents», ha afirmat el ministre, que ha apuntat que extreure'n conclusions precipitades no va en el millor interès dels contribuents ni en l'interès d'aconseguir progressos en les converses que actualment manté el Govern.

Les declaracions de Lenihan davant del Parlament irlandès (Dail) suposen la primera mostra per part d'un membre de l'executiu d'Irlanda de la disposició del Govern a rebre el rescat dels seus socis, després que el governador del Banc Central d'Irlanda, Patrick Honohan, ja admetés aquest dijous la possibilitat del rescat. Així, Honohan, s'ha mostrat convençut que el Govern irlandès acabarà acceptant un rescat multimilionari de la UE i del Fons Monetari Internacional (FMI) per fer front a la seva crisi de deute. Dublín s'ha resistit fins ara per no perdre sobirania fiscal.

«Crec que això és definitivament el que probablement ocorrerà», ha dit Honohan en una entrevista a la cadena de ràdio pública RTE. «Em sembla que aquest és el camí a seguir. Les condicions de mercat no ens han permès seguir endavant sense buscar el suport dels nostres socis internacionals», ha destacat.