La ministra espanyola d'Economia, avui a Seül. | JuanJo Mart

TW
0

La vicepresidenta econòmica espanyola, Elena Salgado, ha mostrat avui la seva preocupació per la situació del sistema financer irlandès, però ha deixat clar que la volatilitat dels mercats que ha provocat aquest país està afectant "en grau molt menor" a Espanya que a la pròpia Irlanda o a Portugal. En roda de premsa a Seül després de concloure el sopar de treball amb el qual els ministres de Finances han començat la cimera del G20, Salgado ha reconegut que han comentat en la reunió el cas irlandès i ha admès que hi ha una "certa preocupació" per la indefinició de la situació i de les mesures que es poden anar adoptant en les pròximes setmanes. L'efecte d'aquesta situació és la volatilitat dels mercats, que està perjudicant "fonamentalment Irlanda, en menor mesura a Portugal i de manera col·lateral a tots els països", ha explicat.

Espanya, ha afegit, ha de pagar pel seu deute de 30 a 40 punts bàsics més que Itàlia, però es troba a més de 250 punts respecte a Portugal i a més de 350 en relació amb Irlanda. "La dimensió d'aquestes xifres parla per si sola; Itàlia i Espanya estam també sofrint els efectes d'aquesta volatilitat dels mercats, però evidentment en grau molt menor que Irlanda i Portugal", ha insistit abans de garantir que no hi ha "cap risc" per a la col·locació del deute espanyol. Segons ha apuntat, en aquests moments el deute registra el seu millor cost en termes històrics després del mínim que es va assolir el 2009; la rendibilitat ha pujat molt poc i es manté "molt millor" que fa anys.

Salgado ha volgut deixar clar que el desencadenant "fonamental" de l'actual inestabilitat dels mercats és Irlanda, que ha vist com el seu dèficit es dispara a l'entorn del 30 per cent, però no va ocultar que també influeix la inquietud que genera la proposta alemanya que el sector privat participi al mecanisme de rescat permanent que dissenyarà la UE per als països en crisi. Espanya ja va mostrar els seus recels davant d'aquesta proposta en l'últim Consell Europeu i Salgado ha subratllat avui que encara no hi ha cap decisió presa, ja que l'actual mecanisme, aplicat per al cas grec, és vàlid fins a 2013. La ministra espanyola ha volgut ser optimista i ha insistit que, al marge de les oscil·lacions dels mercats, s'està ja "en el camí d'un creixement sostingut". Malgrat l'escepticisme que regnava fa uns mesos, ha afegit, "no hi ha hagut retrocessos, no hi ha hagut recaigudes, el creixement es va accelerant i la visió és positiva. En aquest context va destacar que Espanya és un dels pocs països que ha mantingut la seva quota de mercat en aquesta crisi i que ha vist créixer la seva competitivitat real. Segons el seu parer, el canvi de model econòmic, que implica substituir el pes excessiu al PIB del sector de la construcció, que no exporta, per altres sectors en els quals Espanya és líder, agilitarà aquesta recuperació. "La nostra economia està caminant a la senda correcta; a tots ens agradaria que aquest camí anàs mes ràpid. Crec que s'accelerarà al llarg de l'any pròxim", ha conclòs.