TW
0

La Comissió Europea formalitzà ahir la petició de dotar de poders d'auditoria l'oficina d'estadística comunitària, Eurostat, i evitar escàndols com el de les dades econòmiques falses de Grècia, després de constatar que el país manipulà les estadístiques de dèficit enviades a Brussel·les. Amb els poders esmentats, l'Eurostat podria auditar in situ les dades proporcionades per estats membres de la UE immersos en un procediment per dèficit excessiu.
"Aquesta proposta que l'Eurostat tingui poders d'auditoria reforçaria considerablement la capacitat de la Unió Europea per detectar la tramesa de dades estadístiques incorrectes", afirmà el comissari d'Assumptes Econòmics i Monetaris, el finlandès Olli Rehn, en un comunicat. Rehn confià que el Consell -els governs dels països membres- i el Parlament Europeu "adoptin aquest reglament aviat" per "treballar junts més efectivament en la millora de la qualitat i la fiabilitat de les estadístiques fiscals".

A més, la CE ha demanat informació a l'Executiu de Grècia sobre operacions de permuta de divises en relació amb el seu deute des de 2001. "L'Eurostat no estava al corrent d'aquestes transaccions", indicà en una roda de premsa el portaveu comunitari d'Assumptes Econòmics i Monetaris, Amadeu Altafaj, per assegurà que l'oficina estadística de la CE "ja n'ha exigit a les autoritats gregues una explicació per a final de febrer".

El Titanic grec

D'altra banda, la Unió Europea reclamà ahir al país hel·lènic més mesures d'ajust per garantir que complirà l'objectiu de retallar el dèficit públic un 4% del PIB -del 12,7 al 8,7%- per evitar el risc de fallida. El Govern d'Atenes, que s'enfronta amb creixents protestes socials, ha assegurat que farà efectiu el seu pla anticrisi, però avisa que no pot assumir retallades excessives. "Tractam de canviar el rumb del Titanic, però no ho podem aconseguir en un dia", declarà el responsable de Finances grec, George Papaconstantinu, abans d'entrar a la reunió de ministres d'Economia de l'Eurozona. "Si es necessiten mesures fiscals addicionals les adoptarem. Avui és Grècia i demà pot ser un altre país. Qualsevol estat europeu pot quedar pres per les forces especulatives", advertí Papaconstantinu.

Per part seva, el comissari d'Assumptes Econòmic, Olli Rehn, remarcà que és molt probable que l'Executiu hel·lènic hagi d'adoptar noves resolucions per retallar 4 punts el dèficit públic. "Esperam que en el seu moment el Govern grec prengui les mesures addicionals necessàries per assolir aquest objectiu", manifestà. "Pensam que s'estan materialitzant els riscos relacionats amb l'aplicació -digué Rehn- i per això hi ha motius clars per a precaucions suplementàries".El primer ministre luxemburguès i president de l'Eurogrup, Jean-Claude Juncker, afirmà que "per març verificarem si Grècia va pel bon camí o si li calen més mesures".