Imatge de l’octubre del 2011, quan Mas i Bauzá signaren la permanència en el Llull. | T. AYUGA

TW
62

La política "d'austeritat" fou l'argument principal que donà el conseller d'Educació i Cultura, Rafel Bosch, per explicar la sortida de les Illes Balears de l'Institut Ramon Llull. Aquest raonament fou adornat per algunes crítiques per la "deriva política" d'Artur Mas pel referèndum del Principat, però el Govern no volgué vincular-ho mai amb una decisió política, sinó monetària.

Aquesta argumentació queda ara en dubte per boca del director de l'Institut Ramon Llull, Vicenç Villatoro, que assegurà a aquest diari que el conseller català de Cultura, Ferran Mascarell, oferí al seu homòleg, Rafel Bosch, que les Balears continuassin dins l'ens sense necessitat de posar-hi cap partida econòmica. "Quan vàrem veure que deixaven la partida a zero, se'ls proposà que quedassin dins l'institut i que es podria ajornar l'aportació per a temps millors o altres criteris", apuntà Villatoro. Però l'oferta del Govern de la Generalitat no serví per a res i el 6 de novembre passat el Govern de José Ramón Bauzá anuncià que sortia del Llull a través d'una simple nota de premsa. Precisament aquell dia el president Bauzá era a Londres en la inauguració de l'exposició Isleart en nom del Ramon Llull. L'anunci, doncs, es feia en un acte de projecció exterior de la cultura i setmanes després que se celebràs el desè aniversari de l'ens.

Notícies relacionades

El conseller català també apuntava llavors que l'argument monetari era una "excusa". "Les raons econòmiques no són suficients, sinó que aquesta decisió ve determinada per les polítiques que està duent el Govern balear amb relació a la llengua catalana", deia.

Aquesta versió és ben diferent de la que donà dijous la senadora mallorquina del PP Gari Durán en la comissió d'Afers Iberoamericans de la cambra alta. "El motiu pel qual l'IRL no disposà enguany d'una partida pressupostària és purament econòmic, d'austeritat i d'eliminació de duplicitats", asseguren que digué Durán segons un comunicat del PP. Però Villatoro ho recriminà i fou qui li retragué l'acord no econòmic que el govern popular no volgué. "No foren ni raons culturals ni econòmiques, sinó motius polítics" apuntà el director de l'institut, qui confirmà que durant la seva compareixença fins i tot la mateixa senadora ho arribà a reconèixer. "Fou una comissió molt tensa, els seus companys de partit aplaudint i tot", afegí Villatoro.

Els doblers, en aquest cas, no foren cap motiu perquè les Balears tornassin a sortir del Llull. Molts ho apuntaren en el seu moment, fins i tot el director de l'IEB, Antoni Vera. Ara es confirma.