Tomeu Martí, Antoni Mir i Maria de Lluc Amengual. | Ferran Aguiló - J.T.

TW
17

La Nit de la Cultura d'avui s'augura com la més gran dels darrers temps. No debades, l'Obra Cultural Balear celebra el mig segle d'història, i els atacs constants de l'Executiu Bauzá cap a la llengua i la cultura han reactivat la participació dels ciutadans en aquesta gala. L'entitat aprofitarà també la multitudinària assistència per presentar una nova iniciativa: el documental L'Obra de tots. Mig segle de lluita dels mallorquins per mantenir viva la llengua catalana.

El projecte serà dirigit per Antoni Mir Marí, que ja s'encarregà de l'audiovisual L'obra d'un gegant. En aquesta ocasió, pretén fer un repàs de la història de l'entitat a través del fons de l'OCB, però també amb les vivències de la diversitat de les persones que en formen part. "L'objectiu és explicar què ha fet l'Obra durant aquestes cinc dècades perquè en quedi constància", apuntava ahir Tomeu Martí, portaveu de l'entitat. Ara bé, per fer realitat el documental, cal una inversió econòmica contundent i, si bé TV3 ja ha mostrat interès per coproduir-lo, també demana suports populars.

Per això, l'Obra Cultural iniciarà dilluns, dia 17 de desembre, una campanya de micromecenatge a través de Verkami. La finalitat és arribar als 15.000 euros, que seria el que falta perquè la iniciativa pugui fer-ser realitat. Les aportacions poden anar dels 7 als 1.000 euros i, a canvi, l'entitat es compromet a gratificar els mecenes amb l'aparició dels seus noms als crèdits del film, el DVD, participar-hi com a extra o fins i tot una litografia de l'Obra, depenent de la quantitat de cada aportació. "Són 50 anys de lluita, tenim una història, ens importa i la volem contar", emfatitzava ahir el director durant la presentació de la proposta de micromecenatge.

L'aposta de deixar un documental per a la posteritat serà una de les propostes que es donarà a conèixer avui vespre a la gala de la Nit de la Cultura. Les 785 localitats de l'Auditori de Manacor ja han quedat exhaurides. Fins i tot hi ha llista d'espera per fer part d'aquesta gala, en la qual també es donaran els premis 31 de Desembre a persones, entitats o grups que han destacat pel seu treball a favor de la llengua, la cultura i el país.

El batle de Manacor, Antoni Pastor, serà l'encarregat d'encetar la gala amb la ‘benvinguda' sempre satírica de Miquel Àngel Llonovoy. També hi actuaran Antònia Font, Les Mamzelles, la Coral de la UIB i Obrint Pas, guanyadors del premi Gabriel Alomar.

Entre els parlaments, no hi faltarà el del president de l'Obra, Jaume Mateu, que, com és d'esperar, estarà marcat pels "retrocessos en matèria de llengua i cultura a causa de la política antimallorquina del Govern Bauzá", apunten des de l'entitat. Així mateix, hi parlarà el filòleg eivissenc Isidor Marí, en nom de l'Institut d'Estudis Catalans. Es presenta, doncs, com una Nit punyent i una demostració de suport popular.