Pastor ja ha fet les primeres passes perquè Manacor entri al Llull. | P. BOTA

TW
27

L'Ajuntament de Manacor vol entrar a l'Institut Ramon Llull (IRL) i ocupar així el buit que hi ha deixat el Govern de José Ramón Bauzá en decidir sortir de l'ens per discrepàncies polítiques amb Artur Mas. "És un exercici de responsabilitat i compromís amb la llengua i la cultura", apuntava el batle de la localitat, Antoni Pastor, expulsat del PP després de votar contra la Llei de funció pública que relega la llengua catalana a un mèrit i no a un requisit.

Pastor ja ha fet les primeres passes perquè Manacor entri al Llull i s'ha posat en contacte amb el director de l'IRL, Vicenç Villatoro, per tal de fixar una reunió i concretar com es podria materialitzar aquesta incorporació. La idea de Pastor és promoure l'Escola Municipal de Mallorquí i la Institució Pública Mossèn Alcover dins l'engranatge del Ramon Llull, a banda de fomentar la presència de creadors a l'exterior. "Creim que seria molt interessant per a la promoció dels nostres escriptors i artistes, ens donarà més prestigi i, amb això, farem un exercici de responsabilitat", afegí. Val a dir que la inciativa que l'Ajuntament de Manacor s'incorpori a l'ens que promou la llengua i la cultura catalanes a l'exterior vingué a proposta del PSM de la localitat que, en el proper ple d'aques mes de desembre, presentaran una moció formal.

Notícies relacionades

Pastor n'ha agafat el testimoni i ja s'ha posat a fer-hi feina. La reunió entre el batle manacorí i Villatoro encara no té una data concreta a causa de les eleccions catalanes del 25-N. A més, formalment l'Executiu balear no serà fora de l'Institut Ramon Llull fins al gener del 2013, precisament quan José Ramón Bauzá havia d'ocupar-ne la presidència i quan hi haurà una nova trobada en què s'han de marcar les pautes d'aquesta nova retirada de les Balears.

Sobre com es podria materialitzar l'entrada de l'Ajuntament de Manacor és un altre dels temes a tractar amb Vicenç Villatoro. Hi ha dues opcions: o bé ingressar dins l'Institut Ramon Llull com a tal, com ha sol·licitat fer el Consistori de Barcelona o, d'altra banda, (que seria la més factible) seria que Manacor entràs com a membre de la Fundació Ramon Llull, ens supraestatal amb el Govern d'Andorra, el Consell General dels Pirineus Orientals (Catalunay Nord) i l'Ajuntament de l'Alguer (Sardenya). Dins la Fundació Ramon Llull, també s'hi troben representades la xarxa de ciutats valencianes; és a dir, un conglomerat de 25 ajuntaments del País Valencià que volgueren afegir-se al treball de l'ens, tot i que la Generalitat valenciana no volgués ser-hi present. Un fet ben semblant al que ara ocorre a les Illes Balears.