TW
28

"El nostre repte ha estat fer versemblant una història inversemblant però real; aquesta és la paradoxa". D'aquesta manera, el director Joel Joan presentava ahir capvespre a Palma la pel·lícula Fènix 11·23. Joel Joan i Sergi Lara han treballat plegats durant set anys per portar a la gran pantalla la història d'Èric Bertran, un jove que a només 14 anys fou acusat de terrorisme informàtic per reclamar via e-mail l'etiquetatge en català a una cadena de supermercats.

"Tot començà el 2004 quan estava assegut davant l'ordinador amb un Cola-Cao; em vaig fixar que el bric de llet estava etiquetat en dotze idiomes, però cap no era el català", recordava ahir Èric Bertran també a Palma. "En realitat -afegia-, vaig enviar aquells correus electrònics amb tota la innocència del món".

Precisament, aquella ‘innocència' el portà a ser detingut per 30 guàrdies civils que entraren a casa seva, ho escorcollaren tot i li aplicaren la Llei antiterrorista, uns fets totalment "surrealistes i grotescs", rematava Joan. La detenció d'Èric i tot el procés judicial davant l'Audiència Nacional espanyola centren la trama d'aquesta història ara portada al cinema. L'objectiu de la cinta és ben clar: "denunciar l'abús de poder establert", deien ahir els dos directors, i ho fan des del vessant dels "sentiments" perquè d'una manera o una altra tothom s'hi pot veure reflectit. És més, la intenció dels directors és poder extrapolar la història internacionalment.

La preestrena de Fènix 11·23 tingué lloc ahir vespre al CineCiutat amb un gran èxit de convocatòria, el mateix que tingué el cap de setmana al Principat que, amb només dos dies, ha tingut més de 16.000 espectadors. La cinta estarà en cartellera a Palma a partir de divendres que ve, dia 16 de novembre.

Sobre el contingut de la cinta, Joan afegí que la seva principal tasca ha estat fer una narració "versemblant" sobre un tema universal com és l'abús de poder. "Quan un estat fa això a un nen de 14 anys, és totalment inadmissible", sentenciava. Però, per aconseguir-ho, els directors apunten que han hagut de tenir molta cura amb el guió perquè "explicàvem la història de persones, i no ens podíem errar i semblar plamfetaris". És més, Joan creu que històries com aquestes també passen a altres països, perquè "és l'estigmatització d'aquelles idees incòmodes per a l'statu quo". Són, doncs, fets més habituals del que se sol tenir presents.

Vuit anys després d'aquella detenció il·legítima, els directors recordaven ahir que protagonistes d'aquesta història "encara estan en actiu". Es referien al capità Cardeñosa o a la fiscal Clara.

Tot i això, segons Joel Joan, el que succeí a Èric Bertran no tindria les mateixes conseqüències avui dia: "Al Principat ens hem començat a desvetllar i no ho toleraríem, la gent reaccionaria de manera diferent", remarcava.

El cineciutat, ple fins a la bandera
La preestrena del film Fènix 11·23 fou ahir vespre tot un èxit. És la segona vegada que el CineCiutat s'omple fins a dalt de tot i en aquesta ocasió ho féu amb una cinta de caire polític i reivindicatiu. No quedà buit cap dels 221 seients de la sala, entre ells 40 subscriptors de dBalears convidats pel rotatiu en català. Ahir a les onze del matí, el Club del Subscriptor ja havia repartit totes les invitacions. A més, la productora convidà alguns dels "micromecenes" mallorquins. Després de la projecció, els directors, Joel Joan i Sergi Lara, amb Èric Bertran, parlaren amb el públic.