El conseller Rafel Bosch comparegué ahir capvespre davant els mitjans. | Ferran Aguiló - J.T.

TW
60

"La política fa que hi hagi determinades opcions, i se'n deriven conseqüències". Així de clar es mostrà ahir el conseller d'Educació i Cultura, Rafel Bosch, que comparegué davant els mitjans per explicar els motius del Govern per treure les Balears de l'Institut Ramon Llull (IRL).  L'argumentació va ser l'esperada: política, econòmica i presa in extremis, segons confirmà.

Bosch explicà que la decisió d'anul·lar la partida que en un primer moment el Govern tenia assignada per al Llull (790.000 euros) fou presa "en qüestió de dies", després que José Ramón Bauzá comentàs "la necessitat d'ajustar els comptes".

Però la determinació de tancar la porta al Llull prové també d'un altre motiu: "el procés sobiranista"que planteja Artur Mas. "Amb la decisió política de la Generalitat s'ha trencat el marc constitucional, i el trencament d'aquest marc constitucional hi ha influït molt", digué. És més, segons el conseller, aquesta sortida era una "decisió lògica", mentre es contradeia en assegurar que "la llengua i la cultura estan per sobre de qualsevol conjuntura política".

Notícies relacionades

Pels populars, l'opció que defensa l'actual president de Catalunya "és diferent de la del juny del 2011, quan Mas es reuní amb el president Bauzá" i reafirmaren la continuïtat de Balears en el Llull. "Després de les eleccions, la línia que agafi la Generalitat serà diferent de la que té avui. Tenim per què continuar amb ells? No", sentencià. Tot i això, reconegué que si el PP fos el partit guanyador dels comicis catalans, es "veurien altres possibilitats".

Així doncs, abans de saber els resultats electorals catalans, el Govern Bauzá ha decidit tirar pel dret i desvincular-se de l'ens que promou la cultura i la llengua catalanes a l'exterior. A partir de l'1 de gener del 2013, aquesta tasca l'assumirà el Consorci Institut d'Estudis Baleàrics, una entitat remodelada fa pocs mesos pels populars. Aquest consorci tindrà un pressupost d'1,5 milions d'euros i haurà d'assumir les competències de l'Institut Ramon Llull, de l'antic IEB i també del Consorci per al foment de la llengua catalana (Cofuc). És a dir, un 49,7% menys que enguany.

"Nosaltres ens reafirmam amb el nostre model i per això pensàrem que val més emprar els òrgans que ja tenim", continuà Bosch, qui sentencià que "si hem de triar, ens quedam amb el que és nostre". Quant al pla de previsió, s'ha d'acabar d'embastar, però el conseller confirmà que, amb els pressuposts actuals, es mantindran els programes propis "amb l'austeritat com a norma".