"La política fa que hi hagi determinades opcions, i se'n deriven conseqüències". Així de clar es mostrà ahir el conseller d'Educació i Cultura, Rafel Bosch, que comparegué davant els mitjans per explicar els motius del Govern per treure les Balears de l'Institut Ramon Llull (IRL). L'argumentació va ser l'esperada: política, econòmica i presa in extremis, segons confirmà.
Bosch explicà que la decisió d'anul·lar la partida que en un primer moment el Govern tenia assignada per al Llull (790.000 euros) fou presa "en qüestió de dies", després que José Ramón Bauzá comentàs "la necessitat d'ajustar els comptes".
Però la determinació de tancar la porta al Llull prové també d'un altre motiu: "el procés sobiranista"que planteja Artur Mas. "Amb la decisió política de la Generalitat s'ha trencat el marc constitucional, i el trencament d'aquest marc constitucional hi ha influït molt", digué. És més, segons el conseller, aquesta sortida era una "decisió lògica", mentre es contradeia en assegurar que "la llengua i la cultura estan per sobre de qualsevol conjuntura política".
Pels populars, l'opció que defensa l'actual president de Catalunya "és diferent de la del juny del 2011, quan Mas es reuní amb el president Bauzá" i reafirmaren la continuïtat de Balears en el Llull. "Després de les eleccions, la línia que agafi la Generalitat serà diferent de la que té avui. Tenim per què continuar amb ells? No", sentencià. Tot i això, reconegué que si el PP fos el partit guanyador dels comicis catalans, es "veurien altres possibilitats".
Així doncs, abans de saber els resultats electorals catalans, el Govern Bauzá ha decidit tirar pel dret i desvincular-se de l'ens que promou la cultura i la llengua catalanes a l'exterior. A partir de l'1 de gener del 2013, aquesta tasca l'assumirà el Consorci Institut d'Estudis Baleàrics, una entitat remodelada fa pocs mesos pels populars. Aquest consorci tindrà un pressupost d'1,5 milions d'euros i haurà d'assumir les competències de l'Institut Ramon Llull, de l'antic IEB i també del Consorci per al foment de la llengua catalana (Cofuc). És a dir, un 49,7% menys que enguany.
"Nosaltres ens reafirmam amb el nostre model i per això pensàrem que val més emprar els òrgans que ja tenim", continuà Bosch, qui sentencià que "si hem de triar, ens quedam amb el que és nostre". Quant al pla de previsió, s'ha d'acabar d'embastar, però el conseller confirmà que, amb els pressuposts actuals, es mantindran els programes propis "amb l'austeritat com a norma".
60 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Institut Ramon Llull ?? No Gracies !! No no més pancatalanisme !! ¿ Es plantegen ses puces si són propietàries des ca !! A cas no sa pot considera una colonizació i un extermini sa conquesta den Jaume I de Aragó, no de Catalunya ? Au tirau per envant .. que sou tots uns venuts en es Principat Sempre amb es nostros Reis Jaume II i Jaume III Pacatalanisme NO que tal dia farà un any Bauza els va tancar es pany Institut Ramon Llull ?? No Gracies !! No no més pancatalanisme !!
L'institut Ramon Llull no havia d'haver deixat mai que el goven bastard del potecari l'abandonàs. L'havia d'haver tret a puntades de peu fa més d'un any
INDEPENDÈNCIA JA
Al Beat Ramon LLull li falta un miracle per esser canonitzant com a sant. En hi demanam un de gròs, a veure si els mos fa?. El Doctor il.luminar es mereix la santetat i els balears el miracle.
Quanta glòria senyor Bosch amb tan poc temps. Si el fetge no li rebenta d'acumulació de traïdoria, els poders catalanofòbics segur que li donaran feina a Madrid quan no pugui posar un peu a Mallorca.
No em mengeu: sóc una llagosta catalana! Per tant, no us agradaré. Deixau-me fer en pau!
Un tal M Ramis, Coa de ratolí es coneix que no te molta imaginació a l´hora de expresar les seves opinions. Sempre diu el mateix, passa molta pena pel "nostro" mallorquí i per "sa tomàtiga de ramallet". Parla de les rondalles com a la seva lectura preferida i carrega contra IRLL. Sempre la mateixa cançoneta, sense canviar un punt ni una coma. Quina incultura que hi ha al món.
Fa poc més d'un any us va faltar temps per còrrer a llepar-li ses sabates al sr. Mas, per continuar aprofitant-vos des Ramon LLull, de ses subvencions i sa promoció que suposava també per a ses Balears; e, tot sigui dit, posàveuncara que, tot sigui dit, hi posàveu quatre durus... ara us han donat es "toque" de Madrid, o vosaltres mateixos heu decidit fer de perritos falderos, a veure si us cau un oset d'aquest país que es desfà. com s'entén?? poca vergonyes,us pensau que sa gent encara es llepa es dit? almenys buscau excuses creïbles, que si és per la crisis, que no hi ha sous, etc, etc, potser encara cola, però amb declaracions com aquesta feu tant es ridícul i ens deixeu a tota sa gent de ses Balears com una colla de provincians ignorants i provincians...
@Pobler: ja 1 1 adv. [LC] Des d’abans, no més tard, d’un temps determinat del passat, present o futur. Quan hi vam arribar, ell ja se n’havia anat. Quan hi arribarem, ell ja deurà ésser fora. Fa dos dies que els el vaig adobar, i ja el tornen a tenir espatllat. 1 2 adv. [LC] Davant d’un verb en present, expressa una acció immediata. Ja vinc! Ja ho fas? 1 3 adv. [LC] Davant d’un verb en futur, expressa la confiança en què una cosa s’esdevindrà. Ja ens veurem. Ja ho faré. 1 4 interj. [LC] Expressió usada, sovint irònicament, per a indicar que ens fem càrrec del que ens diuen, que hi assentim. 2 1 [LC] ja que loc. conj. Del moment que. Ja que en portes, dóna-me’n. 2 2 [LC] ja sia que loc. conj. Encara que. 3 [LC] ja... ja... loc. conj. Introdueix proposicions distributives. ha 1 interj. [LC] Expressió usada per a acollir la nova d’una cosa que semblava no poder ésser. 2 interj. [LC] ha! ha! Expressió usada per a indicar satisfacció, triomf. 3 interj. [LC] ha! ha! [o ha! ha! ha!] Expressió usada per a imitar una riallada.
Amb Catalunya independent, els balears d'identitat, parla i cultura catalanes, passarem a ser tractats d'estrangers dins ca nostra. Espanya serà insolvent, per que ja s'han gastat el que li pensaven robar a Catalunya els pròxims 40 anys. I a noltros, que ara som la comunitat més castigada d'Europa, llavors ens sucaràn l'ànima.