TW
7

El Consell no convocarà enguany els Premis Mallorca, els guardons literaris creats l'any 2005 amb la major dotació econòmica per a obres en català. Després de set edicions, el vicepresident de Cultura del Consell, Joan Rotger, ha decidit suprimir la convocatòria d'enguany i fer-ne una de "conjunta 2012-2013". Rotger assegura també que encara estan "estudiant" la situació dels guardons en les tres categories: narrativa, poesia i narrativa juvenil.

Després que l'octubre passat la presidenta de la institució insular, Maria Salom, anunciàs que a partir del 2012 els Premis Mallorca no tindrien cap retribució econòmica, sembla que els auguris dels escriptors es compleixen. "Són uns premis sense futur", argumentava llavors Biel Florit, president del jurat de poesia de l'edició 2011. Mentrestant, en l'acte d'entrega Salom els definia d'"honorífics". Amb ‘honor' o sense, allò cert és que aquest estiu no se n'han publicat les bases i el mes d'octubre no hi haurà cap acte d'entrega dels guardons.

Per la seva banda, Rotger confirmà a dBalears que té damunt la taula una proposta de l'editorial Proa per convocar-los conjuntament i dotar-los de qualque tipus de retribució econòmica. La implicació de l'editorial catalana en els premis també podria suposar una empenta de difusió dels guardons de què ara no gaudeixen. Rotger, però, es limità a dir que ara per ara la seva prioritat és "pagar el que es deu de les edicions de 2010 i el 2011", emfatitzà.

Cal recordar que aquest premi literari per a obres de narrativa escrites en llengua catalana va néixer el 2005 amb una dotació de 70.000 euros, el millor retribuït del moment, mentre que el de poesia tenia un reconeixement de 10.000 euros. Amb les retallades i l'inici de la crisi, el 2010 el Consell suprimí la festa literària de lliurament i l'any passat el Consell ja rebaixà la quantia del de narrativa, que passà a 50.000 euros. Això succeí just abans que Salom anunciàs la retirada de la dotació. Aleshores Rotger argumentà que s'havia d'estudiar què fer amb els membres del jurat -ja que també suposaven una despesa- i determinar quins beneficis tindria, no només econòmics. El sector de la cultura reaccionà contundentment i qualificà la decisió de "desinterès institucional", mentre que els autors reclamaven que es mantinguessin amb una reducció de la quantitat econòmica.

Ara caldrà esperar a l'any que ve per conèixer la decisió del Consell i si finalment hi ha acord amb Proa, ja que aquests són partidaris que tinguin una gratificació, encara que sigui menor.