Gilet i Rotger, amb alguns agents culturals ahir davant l’espai. | ALEJANDRO SEPULVEDA

TW
12

El teatre Mar i Terra es convertirà, a la fi, en un centre de cultura popular i tradicional amb escola pròpia. Precisament, l'espai escènic de Santa Catalina nasqué sota aquesta premissa, però, amb el canvi de govern a l'Ajuntament de Palma, l'objectiu quedà diluït entre programacions i festivals d'humor diversos. Ara sembla que torna a l'esperit original amb la creació de l'Escola Municipal de Cultura Popular, que serà gestionada per una entitat externa i que podria posar-se en marxa a principi de gener.

El regidor de Cultura de l'Ajuntament de Palma, Fernando Gilet, anuncià ahir el projecte. Gilet afegí que l'escola s'autofinançarà; és a dir, Cort posarà "l'espai, la difusió i la cobertura legal", però no hi aportarà doblers, sinó que hauran de ser els gestors d'aquesta escola els quecerquin els recursos econòmics necessaris a través de la realització de tallers i cursos diversos. El mes que ve Cort presentarà les bases d'un concurs públic perquè entitats i associacions s'hi puguin presentar com a gestors.

La creació d'una escola d'aquest tipus a l'Illa era un reclam històric dels agents de cultural popular, que ara es podrà fer realitat. Sobre la continuïtat de la programació de música d'arrel i folk al teatre Mar i Terra -oblidada des de fa un temps-, d'edil afegí que es continuarà programant, encara que Gilet posà més èmfasi en les 39 actuacions de ball de bot que els darrers mesos s'han duit a terme a les Voltes i al passeig del Born.

L'anunci de la creació del centre coincidí ahir capvespre amb la presentació dels nous tallers de cultura popular amb vista als mesos d'octubre, novembre i desembre. "És la continuació dels tallers de ball de bot i glosat que començàrem l'abril passat i que ara tenen continuïtat", apuntà Gilet, qui destacà que precisament l'escola municipal permetrà garantir aquesta continuïtat "i que no es facin en funció d'un polític o un altre", remarcà.

Així les coses, l'espai de cultura Mar i Terra començarà a partir de l'octubre a acollir cursos de ball de bot (amb diversos graus de dificultat), a més d'un taller de glosa impartit per Mateu Xurí. "A l'abril resultaren tot un èxit, no ens hauríem imaginat mai que hi hauria llista d'espera", apuntava la representant de la Federació de Música i Ball de Mallorca, Joana Domenge. El programa també inclou un concert de Nou Romancer (el 26 d'octubre) i diverses taules rodones i conferències sobre l'estat de salut i la continuïtat de la cultura d'arrel: Associacionisme i cultural popular tradicional: present i reptes de futur (16 de novembre); La Colcada, tradició i actualitat (28 de desembre), a més de continuar les ballades i mostres al passeig del Born i les Voltes. "De les que hem fet, el dia que hi havia menys gent, eren 300 persones", indicava Domenge.

D'altra banda, Palma recuperarà la Setmana de Cultura Popular i Tradicional, interrompuda l'any passat. Serà entre el 6 i l'11 de novembre, amb un programa que aglutinarà diferents vessants de la cultura d'arrel, però que encara no s'ha donat a conèixer. De moment, el Mar i Terra sembla que podria recuperar una altra vegada l'empenta del folk i la cultura pròpia. Caldrà esperar al gener per veure-ho materialitzat en un programa continuat.